KAUČ SELEKTOR

Liga prvaka: Kloppova kaznena ekspedicija

Piše: Marko Tomaš

Liverpool je iskoristio zapanjenost domaće momčadi. Dok su igrači Porta pokušavali shvatiti kako i što to uopće igra Kloppova kaznena ekspedicija već su bili izbačeni iz natjecanja


WHEN THE SPURS COME MARCHIN' IN

Unay Emery se opet prepao same mogućnosti velike pobjede. Tako nam još jednom dokazao da se nogometno plemstvo ne može kupiti niti stvoriti preko noći. Real se izvukao iz ponora. Pomalo zahvaljujuću upravo Emeryiju koji je prerano krenuo zatvarati utakmicu u trenucima dominacije vlastite momčadi.

Ista je to stvar koja je Parižane prošle godine koštala prokockavanja velike prednosti koju su donijeli na Camp Nou. Bojim se da je PSG već završio natjecanje u Ligi prvaka ove sezone.

Liverpool je iskoristio zapanjenost domaće momčadi. Dok su igrači Porta pokušavali shvatiti kako i što to uopće igra Kloppova kaznena ekspedicija već su bili izbačeni iz natjecanja.

City je rutinski, ako se za pobjedu od četiri razlike može reći da je rutinska, svladao Basel. Naprosto, razlika u kvalitetu je prevelika. Basel je solidna i hrabra momčad ali City je Guardiolino nogometno čudovište. Ne samo da dominiraju nego to čine sa stilom.

No, priča ovog kruga je Tottenham Hotspur. Izjednačiti dva gola minusa kod Juventusa ne može svatko. Prije svega, nema svatko ni hrabrosti pokušati takvo što.

Londonska momčad trenutno u Ligi prvaka pomalo podsjeća na Atletico Madrid od prije par sezona iako ima nekoliko bitnih razlika u samoj konstrukciji i igri tih momčadi. Spursi nemaju samo jedan plan igre. To je njihov najveći forte.

Taktički su izuzetno fleksibilni. Formacije i sam pristup igri u stanju su mijenjati nekoliko puta tijekom utakmice. To je mudro građena i izuzetno pameto vođena momčad. Pochetino nije trener dogmatik koji ima jednu trade mark opciju igre. To njegovu momčad čini nepredvidivom. To im ujedno omogućava da se prilagođavaju razvoju situacije na terenu. Trenutno se čini da ih ništa ne može iznenaditi. Pogotovu je fascinantno što ne gube glavu ni kada su dva gola u minusu kod velikog Juventusa.

Juve je pomalo bio iznenađen da se londonska momčad nije predala u trenucima kad je gubila. Kao da su računali na taj uobičajeni scenarij. Djelovali su iznenađeno pristupom Pochetinove momčadi. To ih je koštalo prednosti. Ne možemo računati na to da je itko u prednosti nakon ove utakmice.

JEDNAKE ŠANSE

Logika govori da su trenutačni favoriti za prolaz igrači Tottenhama ali osobno mislim da su šanse za prolaz podjednake. Spursi jesu zadnjih par sezona stekli nešto europskog iskustva ali Juventus ga ima neusporedivo više. Naviknuti su igrati takve utakmice kud ikamo češće nego momčad s White heart lanea.

No, Tottenham je momčad novog doba. Već godinama uspijevaju zadržati najbolje igrače. Stiču iskustvo iz sezone u sezonu. Igraju lijepo makar mislim da im za pravi iskorak, koji bi označilo podizanje nekog trofeja, treba izbrušena klasa u sredini terena. Eriksen jeste sjajan igrač ali ostatak veznog reda nema dovoljno iskustva makar su to redom odlični igrači, potencijalno, to treba naglasiti.

Spursi trenutno oduševljavaju igrom. Pokazali su da su i mentalno očvrsnuli. Rekao bih da su u velikoj prednosti pred uzvrat da na suprotnoj strani stoji bilo koja druga momčad osim Juventusa.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Marko Tomaš, Kauč selektor