Kanton Sarajevo

Iako je azil zatvoren a Higijenski servis nezakonit: Općina Centar donirala automobil za transport napuštenih pasa!

FOTO: centar.ba
Piše:A.Omerović

Za dugogodišnje obavljanje djelatnosti za koju nisu registrovani niti su dobili dozvolu za rad, higijenski servis Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad nagrađen je od Općine Centar novim vozilom vrijednim skoro 40.000 KM

Općina Centar poklonila je KJKP Rad vozilo vrijedno skoro 40 hiljada maraka za “transport napuštenih pasa” na području ove općine. Vozilo je nabavljeno od firme Porsche BH koja je bila jedini ponuđač na tenderu. Načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću nije zasmetala činjenica  što higijenski servis KJKP Rad-a već godinama krši zakon. Činjenicu da krše zakon potvrdio je prije godinu dana i sam direktor RAD-a Selim Babić kada je o radu ovog preduzeća izvijestio Skupštinu Kantona Sarajevo.

KJKP Rad nije dobio dozvolu nakon pokrenute pravne procedure za registraciju higijenskog servisa od strane Općine Novi Grad jer nismo ispunjavali uslove za obavljanje tih poslova”, naveo je direktor Babić u Izvještaju o radu za 2016. godinu.

Izvještaj o radu i poslovanju KJKP Rad za 2016. godinu

Tada kršenje zakona nije smetalo kantonalnoj skupštini pa su sa 25 glasova za usvojili izvještaj Rad-a. Ne smeta im ni sada jer je upravo Skupština KS 2015. godine dala saglasnost Rad-u za početak rada Higijenskog servisa koji tada, a ni sada nema dozvolu za rad.

Iako nisu registrovani za hvatanje i “transport pasa” iz Rada se pravdaju da ih na to obavezuje odluka Vlade KS.  A odluke Vlade u Kantonu Sarajevo su iznad zakona, bar u ovom slučaju.
Na osnovu činjenice da nismo registrovani kao higijenski servis Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak i usvojila proceduru- hodogram na osnovu koje smo obavezni sve uhvaćene pse nakon hvatanja predati KJP Veterinarska stanica Sarajevo i Veterinarska stanica Novi Grad- naveo je tada Babić.

Bitno je naglasiti da Veterinarska stanica privremeno može smjestiti samo osam pasa, a azil u Prači je pod sudskom zabranom prihvatanja novih pasa.

Prilikom preuzimanja novog vozila izvršni direktor KJKP „Rad“ Hasan Karačić nije zaboravio napomenuti još jednom da oni rade isključivo po nalogu Vlade KS.

Mi radimo na osnovu zaključka Vlade KS, a nadamo se da će ovo pitanje sistemski biti riješeno u skorije vrijeme. Preuzet ćemo sve obaveze u skladu sa zakonom, rekao je Karačić.

 

Ako Rad od 2015. godine radi bez dozvole za rad upitno je kako će vršiti preuzimanje obaveza u skladu sa zakonom.


Dok načelnik Ajnadžić iz budžeta izdvaja novac da nagradi ovakav rad KJKP Rad-a postavlja se pitanje gdje će biti “transportovani” uhvaćeni psi?

U neki novi azil ili na deponiju u Smiljevićima.....

(zurnal.info)