Kauč selektor

Liga prvaka: Da li ste ikada spremni otpisati Juventus?

Piše: Marko Tomaš

Oni ove sezone ne djeluju moćno i razigrano kao prethodnih godina ali uvijek imaju dovoljno unutarnjih rezervi i iskustva da situaciju okrenu sebi u korist. I, što je najbitnije, njihov mentalitet ne priznaje ikomu da je bolji od njih

PSG još uvijek uči kako se postaje veliki. Nakon prilično sumanute utakmice, koja je djelovala kao da je igraju dvije na brzinu skupljene all star momčadi, jedna bi stvar ljudima u PSG – u trebala postati jasna. Da bi pobjeđivao i prolazio istinske velikane klub mora biti veći od pojedinaca koji ga predstavljaju na terenu. Real to jeste i zbog toga je pobijedio i utakmicu na Parku prinčeva. 

Liverpool je igrao utakmicu u kojoj se trudio ne trošiti previše. Porto je igrao utakmicu za čast. Nula prema nula na Anfieldu za Redse je bio dobro odrađen posao, a za Porto ublažavanje gorkog okusa zbog poraza koji bi manje stabilnu momčad mogao traumatizirati. 

Basel se, kao i Porto, pokazao stabilnom ekipom. Uspjeli su postati jedan od rijetkih klubova ove sezone koji je uzeo mjeru momčadi Pepa Guardiole. Nisu došli u Manchester uplašeni. Dapače, došli su igrati nogomet protiv momčadi protiv koje ti se takve namjere mogu obiti o glavu. Njihova hrabrost je na koncu nagrađena. 

OPET JUVE

Postoje u nogometu scenariji koje mogu ispisati samo talijanske momčadi. 

Sve je djelovalo lijepo za Tottenham. Na domaći teren donijeli su i više nego pristojan rezultat. Uzvratnu utakmicu su otvorili tako da su ponovno sivma pokazali zašto su jedna od najuzbudljivijih momčadi u Europi. Ono što je posebno imresioniralo je način na koji su kontrolirali utakmicu. Pogotovu u trenucima kada je Juventus imao posjed lopte. Spursi su i tada usmjeravali igru tamo gdje to njima odgovara i bez ikakvih problema kontrolirali događanja na terenu. Još su i poveli i sve je mirisalo na njihov veliki trijumf. Bio bi to njihov istinski iskorak na veliku scenu. Izbaciti Juventus u knock out fazi nekog natjecanja je svakako jedan od najvećih mogućih pothvata za momčad za koju svi još uvijek smatramo da je u razvoju ali i za one klubove koji su u povijesti znali ići do kraja. 

Juventus je pokušavao parirati Tottenhamu svojom klasičnom formacijom 3 – 4- 3 ali stvari nisu dobro funkcionirale. Činilo se da sve vodi trijumfu mlađe, snažnije i brže momčadi. Kao da je londonska momčad govorila iskusnjarama iz Torina: sklonite se, dolazi nova generacija. 

A onda dolazi šezdeseta minuta utakmice. Allegri mijenja formaciju. Poduplava i jača bokove ulaskom Assamoaha i Lichtsteinera. I to rezultira, zapravo, ulaskom i konačnim pojavljivanjem Paula Dybale na Wembleyiju. Argentinac je do tada bio praktički nevidljiv. Odjednom je Tottenham imao ozbiljan problem. I dok su se Spursi na terenu i Pochetino pitali otkud sad ovaj, Juventus je već okrenuo rezultat. I jednako kao što se Juve iznenadio kad Tottenham nije kapitulirao nakon što je primio dva gola u Torinu tako su se ovaj put Spursi naučili jednu bitnu lekciju. Nije gotovo kad je gotovo nego kad Juventus kaže da je gotovo. Spursi trebaju još rasti i učiti kako bi se do kraja uključili u bitku za trofeje. Lijepo ih je gledati ali kontrolu moraju konkretizirati. Veliki klubovi s iskusnim momčadima neće nikada dozvoliti da ih slomije jedan gol zaostatka. Karakter imaju, pokazali su ga u Torinu ali za postati šampion trebaju nešto više. 

Jeste li spremni ikada otpisati Juventus? Ja nisam. Oni ove sezone ne djeluju moćno i razigrano kao prethodnih godina ali uvijek imaju dovoljno unutarnjih rezervi i iskustva da situaciju okrenu sebi u korist. I, što je najbitnije, njihov mentalitet ne priznaje ikomu da je bolji od njih. Tamo su gdje smo ih svi navikli vidjeti. U četvrtini finala Lige prvaka. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Liga prvaka, Kauč selektor, Marko Tomaš