Izbori

CIK, napokon, priznao nestanak papira: Kaliralo 35,8 tona glasačkih listića!

Pieš: Avdo Avdić

CIK može opravdati manjak od 4 tone, dok za 31 tonu pretpostavlja da je kalirala. Možda. Ako je od nula grama moglo nastati deset kilograma, a od deset kilograma 35,8 tona, onda je sasvim razumljivo i da mrtvi vaskrsnu svakog oktobra parne godine

Irena Hadžiabdić, 3. aprila 2018. godine: „Priča o manjku papira je lažna“.

Irena Hadžiabdić, 5. april 2018.godine, oko 13 sati: „Nije falio ni gram papira“

Irena Hadžiabdić, 5. april 2018.godine, 13 sati i 1 minut: „Razlika u papiru namijenjenom za štampanje glasačkih listića je 10 kilograma“.

Irena Hadžiabdić, 5 aprila 2018. godine, popodnevni sati: „Komisija je utvrdila da postoji razlika između nabavljene količine papira za štampanje glasačkih listića u ukupnom iznosu od 35,8 tona“.

Irena Hadžiabdić  je predsjednica CIK-a. I njeni argumenti kaliraju brže od papira namijenjenog za štampanje glasačkih listića. A evo još dokaza.

„Portal koji je plasirao takve informacije (manjak 35,8 tona papira) nije zasnovao svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu Centralne izborne komisije BiH“, piše u saopćenju CIK-a od 3. aprila 2018. godine.

„U javnosti je plasiran Izvještaj komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH koji je kao materijal razmatran na kolegiju Centralne izborne komisije BiH“, saopćava CIK 5. aprila 2018. godine. 

Ako bi se sve ovo stavili u jednu izjavu CIK-a glasilo bi, otprilike, ovako: 

 „Priča o manjku papira je lažna, jer nije falio ni gram papira, iako je razlika u papiru namijenjenom za štampanje glasačkih listića bila 10 kilograma, Komisija za popis je utvrdila da fali 35,8 tona. Informacije su zasnovane na nezvaničnom dokumentu koji je razmatran na zvaničnoj sjednici Kolegija CIK-a“.

Od ovih zvaničnih tvrdnji CIK-a samo je nesuvislije zvanično obrazloženje gdje je nestalo 35. 814, 616 kg glasačkih listića. Da ne bude zabune, sadržaj prepisujemo sa službene stranice CIK-a, koji je objavljen 5. aprila 2018.godine u popodnevim satima. 

„Komisija je utvrdila da postoji razlika između nabavljene količine papira za štampanje glasačkih listića i uništene bezvrijedne registratorske građe u ukupnom iznosu od 35 814, 616 kg, što je 7,42 posto  u odnosu na ukupno nabavljene količine papira. Razlika je mogla nastati kao rezultat sljedećih okolnosti:

Nevraćanje glasačkih listića glasača koji glasaju putem pošte. Prema procjeni rukovodioca skladišta težina nevraćenih glasačkih listića iznosi cca 3 892,595 kg.

Zbog kaliranja papira

Nastalog škarta – razlike količine papira iz odštampanog formata A1, A2, A 2+ i rezanja na male formate

Rastura, glasački materijal se sa biračkih mjesta vraća u vrećama, koje prilikom preuzimanja nisu vagane, odnosno ne zna se tačna količina vraćenog glasačkog materijala u skladište

Način prodaje bezvrijedne građe – CIK je vršio procjenu količina bezvrijedne građe, dok je vaganje iste vršila izabrana firma za otkup, nakon odvoza iz skladišta“

CIK, dakle, može opravdati manjak od 4 tone, dok za 31 tonu pretpostavlja da je kalirala. Možda. A možda i nije. Sutra je novi dan. Ako je od nula grama moglo nastati deset kilograma, a od deset kilograma 35,8 tona, onda je sasvim razumljivo i da mrtvi vaskrsnu svakog oktobra parne godine. 

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izbori, Irena Hadžiabdić, Centralna izborna komisija, Avdo Avdić