ACCOUNT

AMBASADORICA MAUREEN CORMACK: Građani ne vide korupciju u javnim nabavkama, ali je osjete

FOTO: Photo: Adi Kebo/Zurnal

Vlada SAD-a podržava organizacije civilnog društva i novinare istraživače zato što oni predstavljaju građane. Oni čine dobro građanima kada zahtijevaju veću transparentnost i odgovornost u sistemu javnih nabavki ove zemlje. Oni su glas građana i vrijedan izvor ekspertize i spremni su da budu partner vlade u reformskom procesu

U organizaciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH), Antikorupcijske mreže ACCOUNT i Agencije za javne nabavke, danas je u Sarajevu održana konferencija „Reforma sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini“. Na konferenciji je govorila američka ambasadorica Maureen Cormack. Prenosimo dio ovog obraćanja.

MILIONSKA KORUPCIJA

Javne nabavke su najčešće navođeni problem u kontekstu sistemske korupcije. Ovo je uglavnom zbog toga što javne nabavke čine najveći dio ekonomske aktivnosti u ovoj zemlji. Korupcija u javnim nabavkama se mjeri milionima.

Drugi najčešći oblik kršenja Zakona o javnim nabavkama je sukob interesa. Zbog slabog pravnog okvira i slabog nadzora, javne nabavke u BiH se koriste za bogaćenje politički privilegovanih pojedinaca. Ovo je kršenje povjerenja javnosti, ali i kriminal, jer dodjeljuje ugovore neodgovarajućim kompanijama i predstavlja zloupotrebu javnih sredstava.

Ja znam da građani ne vide iz prve ruke korupciju u javnim nabavkama, ali je osjećaju. Osjećaju je kroz lošu ekonomiju, nedostatak radnih mjesta i loš kvalitet socijalnih službi.

Vlada SAD-a podržava organizacije civilnog društva i novinare istraživače zato što oni predstavljaju građane. Oni čine dobro građanima kada zahtijevaju veću transparentnost i odgovornost u sistemu javnih nabavki ove zemlje. Oni su glas građana i vrijedan izvor ekspertize i spremni su da budu partner vlade u reformskom procesu.

VRIJEME JE DA SE DJELUJE

Progres u Bosni i Hercegovini je zaustavljen neadekvatnim pravnim rješenjima i manjkom transparentnosti u javnim nabavkama.

Način da se uklone mogućnosti za zloupotrebe jeste da se svaka nabavka učini istinski javnom – kroz sistem elektronskih nabavki – i postaviti previsoke uloge za korupciju – sa striktnim nadzorom i kaznama.

Uvođenjem sistema elektronskih aukcija Agencija za javne nabavke je smanjila početne troškove javnih nabavki za 9,3 miliona u prošloj godini. Ovo je znak da sistemi elektronske vlade ne samo da povećavaju transparentnost vladinih sistema, već i odličan način da se uštede javna sredstva.

Ključ je politička volja da se poboljša pravni i institucionalni okvir i saradnja između političkih aktera, nezavisnih tijela i civilnog društva. Danas ovdje vidimo rezultate takve volje i saradnje. Njihov rad označava veliki zajednički korak ka uklanjanju nepriličnih utjecaja i aktivnosti onih od kojih očekujemo da objektivno i nepristrasno primjenjuju zakon.

Nadam se da je ova Konferencija još jedan korak naprijed u ovom procesu.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država će podržati institucije BiH, kompanije, civilno društvo, istraživačke novinare i druge hrabre i odlučne pojedince u njihovim iskrenim nastojanjima da spase javno finansiranje iz ruku onih koji ostvaruju ličnu korist i da poboljšaju živote ljudi u Bosni i Hercegovini.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ACCOUNT, Javne nabavke, Ambasada SAD