BNT

Smijenjen direktor Federalne direkcije za namjensku industriju: Kažnjen jer je prijavio kriminal u slučaju „haubica“

Piše:Avdo Avdić

Smijenjeni direktor Jasmin Poturović SIPA-i prijavio nezakonitosti u vezi sa proizvodnjom „haubice“ u novotravničkom BNT-u. Iako je prema ugovoru rok za izradu prototipa haubice istekao u martu 2015.godine, posao u BNT-u još nije završen. Istovremeno, Srbija je razvila svoje haubice, dok je bosanska proizvodnja gurnuta u ponor. Iza ovog posla krije se srbijanski trgovac oružjem – Đorđe Tešić

Hapšeni srbijanski trgovac oružjem Đorđe Tešić nije im sporan. Ali federalnom premijeru Fadilu Novaliću i njegovom poslovnom saradniku Nerminu Džindiću sporan je Jasmin Poturović. Stoga je ministar Džindić potpisao Rješenje o razrješenju Poturovića sa mjesta direktora Federalne direkcije za namjensku industriju.

„Imenovani rukovodeći državni službenik razješava se dužnosti zbog nezadovoljavajuće ocjene na probnom radu i prestaje mu radni odnos 23. jula 2018. godine“, napisao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

TEŠIĆ I IZNAD I IZVAN ZAKONA

A zbog čega Poturović nije zadovoljio „na probnom radu“ dokazuju dokumeti koji su u posjedu Žurnala. Krajem marta, u svojstvu direktora Direkcije za namjensku industriju Jasmin Poturović je obavijestio SIPA-u o kriminalu u vezi sa „proizvodnjom“ samohodne haubice u novotravnikom BNT-u. Prošle sedmice smo, podsjećamo, objavili da je ovaj posao povjeren off shore kompaniji Consing koja je ugašena početkom godine, te da se iza svega skriva ĐorđeTešić, srbijanski trgovac oružjem koji je 2011. godine hapšen zbog sumnje da je organizovao međunarodni šverc oružjem prema Južnom Sudanu. Upravo je ovaj sumnjivi posao direktor Poturović prijavio SIPA-i.

„Državna agencija za istrage i zaštitu preduzima zakonom predviđene mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju provjera navoda o svim nezakonitim aktivnostima u saradnji i po smijernicama Tužilaštva BiH“, saopćeno je iz SIPA-e.

Sporni ugovor o proizvodnji haubice potpisan je 11. jula 2013. godine, a potpisnici su bili Atif Rosić u ime BNT-a i Đorđe Tešić, u ime kompanije „Consing ltd“ Belize. Prethodnu saglasnost za proizvodnju ove haubice za „nepoznatog kupca“ dao je tadašnji federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, mada po članu 9. Zakona o proizvodnji naoružanja u vojne opreme to daje Direkcija za namjensku industriju FBiH. Osim toga, Tešićeva kompanija Consing uopće nije imala dozvolu za djelovanje na teritoriji BiH. Sve to, ipak, ne sprječava čelnike BNT-a da sa Tešićem nastave saradnju, pa u januaru 2014. godine potpisuju anex ugovora sa Consingom prema kojem se ova off-shore kompanija obavezuje da će dostaviti projektnu dokumentaciju za samohodnu haubicu. Za članove komisije za primopredaju dokumentacije imenovani su potpisnici ugovora Atif Rosić i Đorđe Tešić.

„Rok za izradu prototipa SISTEMA TMG 155 mm velikog dometa je 12 mjeseci od dana kada PROJEKTANT (Consing) dostavi tehničku dokumentaciju“, navedeno je u ugovoru potpisanom u ljeto 2013. godine.

DOKUMENTACIJA IZ GEPEKA

Primopredaja tehničke dokumentacija izvršena je 10. marta 2014. godine što dokazuje i Zapisnik o kvantitativnom i kvalitativnom prijemu. Iako je prema ugovoru rok za izradu prototipa samohodne haubice istekao u martu 2015.godine, posao u BNT-u još nije završen. Istovremeno, Srbija je razvila svoje  haubice, dok je bh proizvodnja gurnuta u ponor.

U međuvremenu Tešićeva firma „Consing ltd“ Belize je ugašena u januaru ove godine, ali to ne sprječava ovog mešetara da i dalje posjećuje BNT. Potvrdio je to i u svojoj pisanoj izjavi smijenjeni direktor Direkcije za namjensku industriju koji je kazao da je u martu ove godine u krugu BNT-a sreo Đorđa Tešića. Nakon toga, direktor Poturović je obavio razgovor sa inženjerom Abazom Mandžukom koji mu je, kako je navedeno u dokumentaciji, kazao da je „ovdje sve kaftastrofa, da se ništa ne radi kako treba, te da se dokumentacija prevozi u gepeku“.

Sve ove poslove trebao bi kontrolisati Nadzorni odbor BNT-a, čiji je član Šaban Rizvić. Šaban Rizvić je, podsjećamo, zajedno sa Fadilom Novalićem osnovao privatnu kompaniju NT – WATT čije je sjedište u krugu BNT-a.

(zurnal.info)


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fadil Novalić, Nermin Dindić, Jasmin Poturović, Đorđe Tešić, BNT