Zbog Nenada Stevandića

Nesuglasice u CIK-u: Predsjednik Ujedinjene Srpske, a nosi listu SNSD-a

FOTO: buka.com
Piše: A. Avdić

Nenad Stevandić je formalno član i predsjednik Ujedinjene Srpske, a istovremeno je nosilac kompenzacijske liste druge partije, u ovom slučaju SNSD-a

Dva člana Centralne izborne komisije BiH bila su protiv odluke da se ovjeri kompenzacijska lista SNSD-a, saznaje Žurnal. Razlog je Nenad Stevandić, koji je zvanično prijavljen kao nosilac liste Dodikovog SNSD-a, a istovremeno je upisan u sudski registar kao predsjednik političkog subjekta - Ujedinjena Srpska s kojim SNSD nema potpisan koalicijski sporazum.
Ipak, na insistiranje Branka Petrića i Irene Hadžiabdić, pet članova CIK-a, uz dva glasa protiv, donijelo je odluku o potvrđivanju liste na kojoj se nalazi Stevandić.
  “Prekršeno je nekoliko odredaba Izbornog zakona, jer je faktički nemoguće da budete u CIK-u ovjereni kao predsjednik jednog političkog subjekta, a da budete na listi drugog političkog subjekta, s kojim niste u zvaničnoj koaliciji”, pojasnili su za Žurnal iz stručnih službi CIK-a.To bi se, pojašnjavaju nam, trebalo smatrati lažnim predstavljanjem u izbornom procesu. Navode i član 7.3. Izbornog zakona BiH kojim je kandidatima “zabranjeno lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata”. Nenad Stevandić je formalno član i predsjednik Ujedinjene Srpske što je upisano u Centralnoj izbornoj komisiji i u sudskom registru. Pored toga, politički subjekt Ujedinjena Srpska samostalno izlazi na predstojeće izbore i u CIK-u ne postoji prijava koalicije US - SNSD. No, predsjedniku US-a to nije prepreka da bude nosilac kompenzacijske liste druge partije, u ovom slučaju SNSD-a.

“Njegova kandidatura je potvrđena zahvaljujući isključivo Banku Petriću i Ireni Hadžiabdić koji su insistirali na ovjeravanju kompenzacijske liste SNSD-a”, kazao je izvor Žurnala. 

Upravo je ovaj dvojac najzaslužniji i za donošenje odluke kojom je kompanijama koje kontroliše Milorad Dodik omogućeno štampanje glasačkih listića, te što posmatračima političkih partija nije dopušteno da prva dva dana nadgledaju proces štampanja. U međuvremenu, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, kao neformalni kadar Dragana Čovića i HDZ-a BiH prikriva dugogodišnji kriminal u CIK-u koji se odnosi na krađu 35,8 tona papira. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

1, 0, Izbori 2018, Branko Petrić, izborne liste, Nenad Stevandić