SARAJEVO

STOP NASILJU NAD NOVINARIMA: Protesti u Sarajevu zbog napada na Vladimira Kovačevića

Pripremio: S.M.

Više od stotinu novinara okupilo se pred Narodnim pozorištem u Sarajevu, da mirnim protestom iskažu nezadovoljstvo zbog napada na novinara BN Televizije Vladimira Kovačevića, te ostale kolege novinare koji su bili izloženi prijetnjama i napadima

Nakon jučerašnjeg protesta u Banja Luci, novinari i građani u Mostaru, Tuzli, Zenici i Sarajevu izrazili su nezadovoljstvo zbog kontinuiranog nasilja nad novinarima širom Bosne i Hercegovine. 
 
„Sjećam se jedne emisije kada smo bili gosti BHT-a. Radio sam u emisiji 60 minuta, meni je slomljen nos. Jedan od ombudsmena je bio gost i rekao je uživo u emisiji -Ne možemo govoriti da sloboda novinarstva ne postoji – niko od novinara nije ubijen“ kaže Sanjin Bećiragić direktor TV1. 
 

Sanjin Bećiragić, direktor TV1 (foto: Adi Kebo/zurnal.info)
 
Glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, Viladana Selimbegović smatra da se dešava ono čega su se svi najviše bojali. Dodaje da kako izborna kampanja odmiče, pitanje je vremena kada ćemo imati prvu žrtvu neistomišljenika vladajućih. 
 
Naš kolega je imao sreće pa je ovo samo bio pokušaj ubistva. On je preživio. Šta će biti sa ljudima koji se nađu na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme pred siledžijama? Koji iz ko zna kakvih političkih motiva brane svoje vlastodršce? objašnjava Selimbegović
 
Refik Vejsilagić, snimatelj Federalne televizije, ima 22 godine iskustva. Susreo se, kako kaže, sa stotinama prijetnji i užasnih napada. Najviše njih doživio je radeći za politički magazin „60 minuta“. Za Žurnal, prisjeća se jednog od najtežih iskustava:
   

Refik Vejsilagić, snimatelj FTV-a (foto: Adi Kebo/zurnal.info)

„Radeći sa kolegom Avdom Avdićem, bio sam zatočen sa ratnim zločincem u Bijeljini. Ostao sam sa tim čovjekom koji mi je pričao kako je ubijao po Kosovu, dok je kolega Avdić morao otići do banke po novac da plati moje puštanje. Bio sam bukvalno talac“
 
Dugogodišnja novinarka FTV-a, Arijana Saračević Helać kaže da novinari nisu svjesni kakvu moć imaju u rukama, te da novinarska neznanja političari često koriste za svoje interese. Smatra da napad na novinara je napad i na njegovu porodicu. 
 

Arijana Saračević Helać, novinarka FTV-a (foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Nismo se bojali, nismo ušutkani. Mi kao novinarska zajednica smo krivi. Rasplinili smo se. Dozvolili smo da nas uplaše. Naše plate su male. Veliki broj kolega nije u stalnom radnom odnosu. Veliki broj kolega boji se da će dobiti otkaz. Od naših plata žive naše porodice -  ističe Saračević Helać
 
Sanjin Bećiragić mišljenja je da policija neće otkriti počinioce slučaja „Kovačević“, i da se očigledno čeka da neko od novinara bude ubijen. Protestna okupljanja moraju biti češća da bi se postigao konkretan efekat. 
 
„Treba odrediti protest, evo svaki dan u 12, dok se stvari ne počnu mijenjati. Dok se na ovom trgu ne okupi 10 hiljada ljudi. Prvo da se traži ko su napadači na Kovačevića, a onda rasvijetle i ostalih 41 napad koji je izvršen u ovoj godini“ završava Bećiragić.  
 
Urednica Oslobođenja vidi pravosuđe kao osnovni problem svih ovih dešavanja.

„Da je pravosuđe drugačije mi ne bismo ni došli u ovu situaciju danas. Prvi korak je kontinuirani pritisak na vlasti i pravosuđe da pronađu krivce. Jer dok ne počnu privoditi pravdi one koji napadaju bilo koga, nećemo imati nikakvih rezultata“ navodi Selimbegović.  
 
Svi novinari su saglasni da mora biti više novinarske međusolidarnosti, da se medijski radnici moraju ujediniti da bi u budućnosti spriječili ovakve i slične slučajeve. Također, nužno je izvršiti dodatni pritisak na vlast i pravosudne institucije, koje već godinama ne rješavaju slučajeve napada i prijetnji na novinare. 
 
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Stop nasilju nad novinarima, Vladimir Kovačević, protesti, Sarajevo