ISTRAŽNE RADNJE

Nakon pisanja Žurnala: Policija i tužilaštvo provjeravaju slučaj nestale pošte u Tuzli

foto: tuzlanski.ba
Piše: Semir Mustafić

Nakon što je Žurnal objavio priču o nestanku pošiljke profesora i nastavnika koji su konkurisali za posao u škole u Tuzlanskom Kantonu, cijeli slučaj istraživat će Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i kantonalno Tužilaštvo

Nakon što je Žurnal objavio priču o nestanku pošiljaka iz poslovnice BH Pošte u Tuzli, u Univerzitetskoj ulici br.16. provedena je interna istraga u Direkciji BH Pošte u Tuzli. Osam dana kasnije u slučaj „BH Pošta“ uključilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona i kantonalno Tužilaštvo.

„Odjeljenje za privredni kriminalitet MUP TK postupilo je po prijavi "BH Pošte". Obavijestilo je Tužilaštvo TK-a i vrši istražne radnje“ kaže za Žurnal Izudin Šarić portparol MUP-a TK . 

Žurnal također saznaje i detalje iz interne istrage „BH Pošte“ u Tuzli, kojom je utvrđeno je nestalo 157 običnih pismonosnih pošiljki i 5 preporučenih pošiljki. 

 
Posjećanja radi, nestale koverte iz poslovnice pošte u robnoj kući „Omega“ poslali su profesori i nastavnici 2. i 3. augusta ove godine, da bi konkurisali za posao u osnovnim i srednjim školama širom TK-a. 
 
Običnoj pismonosnoj pošiljci je potrebno dva do tri dana da stigne na odredište. Konkurs je trajao do 7. augusta. Nejasno je zašto konkursni materijal u kovertama nije stigao u škole... 
 
„Čitav obrazovni sistem u TK-a drži Mirsad Kukić sa svojim ljudima iz novosnovane PDA stranke. U svemu tome imaju pomoć SBB-a. Jer kad uzmete ovaj slučaj nestanka pošte u Tuzli nije se to slučajno desilo. Ministarstvo obrazovanja i nauke neće ništa poduzeti, niti poništiti konkurs, jer su na čelu Ministarstva i Direkcije BH „Pošte“ u Tuzli SBB-ovi kadrovi. Mislim da već imamo novu koaliciju nakon izbora u oktobru“ tvrdi izvor Žurnala.  
 
Profesori i nastavnici kojima je nestala pošta, smatraju da se ovo nije desilo slučajno i da su namjenski izbačeni iz konkursne procedure, jer nisu stranački opredijeljeni. 
Prema saznanjima Žurnala šest nastavnika i profesora podići će kolektivnu tužbu protiv BH „Pošte“. Također traže od Ministarstva obrazovanja i nauke, da interveniše i omogući onima koji su nemarom BH „Pošte“ izgubili pravo da učestvuju u konkursu za posao .
 
Direkcija „BH Pošte“ i Ministarstvo obrazovanja nisu odgovorili na upite Žurnala na pitanja vezana za ovaj slučaj. Iz Direkcije smo samo dobili informaciju da je interna istraga u toku. Iz Ministarstva obrazovanja u telefonskom razgovoru rekli su da na e-mailove rijetko odgovaraju i daju samo neslužbene odgovore, te da upite primaju isključivo poštom. 
 
Žurnal nije želio slati upite poštom, zbog bojazni da pošiljka neće stići na adresiranu lokaciju...   
 
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

obrazovanje, BH Pošta, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK