OBJAVLJEN NOVI OGLAS

Ministarstvo odbrane prodaje uništenu municiju: Kupac može biti osuđenik za kriminal i korupciju, neplatiša poreza i bez dozvole za rad

FOTO: N1
Piše: Amarildo Gutić

Uskoro će biti dvije godine kako Ministarstvo odbrane prodaje kao otpad ostatke uništene municije. Netransparentnost koja prati prodaju, daje razlog za sumnju u regularnost, naročito nakon ukidanja ranijih uslova koje je kupac ove profitabilne robe morao ispuniti

Više od dvije radne sedmice nije bilo dovoljno da Ministarstvo odbrane BiH odgovori na jednostavno pitanje Žurnala o razlozima odugovlačenja prodaje sekundarnog otpada, koja traje već gotovo dvije godine. Dostavljena je tek obavijest da je  ministarstvo poništilo prethodni te 12.9. objavilo novi poziv za prodaju otpada nastalog uništavanjem municije i minsko-eksplozivnih sredstava. O razlozima odugovlačenja tek rečenica da je bila zaprimljena žalba, bez bilo kakvog dodatnog objašnjenja. 

 

RADIKALNA IZMJENA USLOVA

 

To je za posljednje dvije godine treće po redu oglašavanje prodaje i umnogome je po uslovima za kupca različit od prethodnih. Otpad se sada prodaje u ukupnoj količini, a ne podijeljenoj na dva LOT-a kao u prethodnim pozivima. Početna vrijednost je sa 2,6 miliona porasla na 4,5 miliona maraka. No sporno može biti to što su iz oglasa izbačeni brojni i strogi dosadašnji uslovi za potencijalne kupce.

Nema u novom pozivu uslova o visini prometa za posljednje tri godine, ne zahtjeva se potvrda o plaćenim porezima i doprinosima, uvjerenje da ponuđač nema blokiranih računa, da nije pravosnažno osuđivan za krivična djela korupcije, organizovanog kriminala, prevaru ili pranja novca, ne mora imati adekvatnu mehanizaciju i stručno osoblje, čak nije prema oglasu potrebno posjedovati  ni dozvolu za upravljanje otpadom!?

Rezimirajmo uslove iz drugog ugla. Kupac sekundarnih sirovina Ministarstva odbrane može :

- biti dužnik za poreze i doprinose

- biti osuđivan za krivična djela učešća u kriminalnoj organizaciji, korupciju, prevaru ili pranje novca

- biti u stečaju ili imati negativan bilans poslovanja

- imati blokirane račune

 

Istovremeno kupac ne mora :

- dostaviti rješenje o upisu u sudski registar

- imati dozvolu za upravljanje otpadom

- posjedovati mehanizaciju i radnu snagu

 

ČETIRI OGLASA, DVIJE GODINE PRODAJE

 

Za budućeg kupca dovoljna je samo najviša ponuda i bankovna garancija. Svakako da će ovakvi uslovi izazvati reakcije firmi koje su učestvovale na prethodnim pokušajima prodaje. Tada se od njih zahtijevao niz uvjerenja i potvrda o poslovanju, ukratko posao nije, kako je sada slučaj, mogao dobiti bilo ko.

Podsjetimo, novembra 2016. godine Ministarstvo odbrane BiH je prvi put objavilo javni oglas o prodaji sekundarnih sirovina nastalih uništavanjem municije. Najboljom ponudom za LOT1 oglasa proglašena je ona firme„MILKUS d.o.o.“ od 1,82 miliona te „BH RECYCLING  d.o.o.“ za LOT 2 vrijednosti jedan milion maraka. Potom je uvažen prigovor firme  „C.I.B.O.S. d.o.o.“ Sarajevo. Oglas je poništen, da bi potom ponovo bio objavljen 30.06.2017., a mjesec dana kasnije još jednom sa izmjenjenim uslovima.

Svakim novim oglasom je ministarstvo mijenjalo odredbu o visini prometa za posljednje tri godine. Prvi put je to bilo 9,3 miliona za LOT1 i 6 miliona za LOT2. Potom je taj iznos više gotovo udvostučen, 20 miliona maraka za LOT1 te 10 miliona za LOT2. Konačnim izmjenama taj je uslov naglo smanjen na dva odnosno jedan milion maraka.

Najveću ponudu za dva LOT-a dala je firma "Lucius d.o.o.“ Vitez, 2,2 miliona za LOT1 i 1,5 miliona za LOT2, ukupno pola miliona maraka više od drugorangirane „C.I.B.O.S. d.o.o.“ Sarajevo, a o detaljima koji su potom uslijedili, Žurnal je nedavno pisao.

 

SVI NEZADOVOLJNI, MINISTARSTVO ŠUTI

 

Dosadašnji učesnici nadmetanja su tako već imali određene gubitke, prije svega zbog nemogućnosti da preprodaju robu kupcima u inostranstvu. Firma „Lucius“ navodi da ih je ovaj natječaj koštao već 15 hiljada maraka, uključujući i održavanje bankovne garancije. S druge strane firma „C.I.B.O.S“ tvrdi da su njihovi troškovi usljed čekanja premašili 20 hiljada maraka.

„Ono što vjerovatno slijedi jeste pokretanje sudskog postupka protiv Ministarstva kod nadležnog suda, kojim ćemo istovremeno tražiti mjeru privremene zabrane prodaje tih sekundarnih sirovina do okončanja postupka,“ odgovorili su netom prije objavljivanja novog oglasa za Žurnal iz pravne službe C.I.B.O.S.-a.

Iz obje firme navode kako nisu imali bilo kakvu komunikaciju sa Ministarstvom niti informaciju zašto se ovaj proces svako malo odlaže. Nije ministarstvo mnogo uzbudio ni iskazani interes nekih ambasada u BiH za ovaj slučaj. Umjesto konkretnog odgovora, ministrica Marina Pendeš je sugerisala firmama da tuže ministarstvo.

Sumnje da se pokušava nekome pogodavati sa ovim novim uslovima za kupca, dobijaju na realnosti. Krug je umnogome proširen u odnosu na ove kojima je primarna djelatnost upraljanje otpadnim materijalom.

U konačnici, upravo šutnja ministarstva i stalne izmjene uslova za moguće kupce u procesu koji bi trebao biti krajnje transparentan iziskuje da se postave nova, sasvim logična pitanja: 

„Da li je svojevremeno zaista uništena municija čiji se otpad prodaje toliko dugo i kome je sve to ministarstvo upravo sada namjerilo prodati?“

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

uništavanje oružja, Marina Pendeš, Ministarstvo odbrane BiH