TV ŽURNAL

Premijera filma Ruševine radničke klase: Otvoreno su nam rekli da nikada nećemo dobiti našu imovinu!

zurnal.info

Novi Žurnalov film "Ruševine radničke klase" predstavljen je večeras u Domu sindikata u Sarajevu

U Domu sindikata večeras je prikazan novi film iz serijala TV Žurnal „Ruševine radničke klase“ autora Amarilda Gutića. Film govori o povratu bh imovine u inostranstvu, te posebnom angažmanu svih ovdašnjih institucija.

Nakon prikazanog filma, održana je javna debata, u kojoj su učestvovali Ismet Velić -  pravobranilac BiH, Senad Rahimić - pomoćnik direktora za pasivni podbilans Agencije za privatizaciju FBiH i Ismet Bajramović - predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.Ismet Velić, pravobranilac BiH istakao je da osnovnu smetnju predstavlja postojanje Zakona o zabrani raspolaganja imovinom, da bi BiH došla do realizacija određenih prava.
„Kasnije smo tražili da se vodimo pravom posjeda, ali i tu smo naišli na probleme. Onda smo se susreli sa problemima naše diplomatije, i ovo je na neki način politizirano. Nismo smjeli dozvoliti da damo susjedima njihovu imovinu, dok oni nama ne vrate imovinu BiH u susjednim zemljama“ dodao je Velić. 

Senad Rahimić,  pomoćnik direktora za pasivni podbilans Agencije za privatizaciju FBiH naveo je da do sada nije podnijeta nijedna prijava nadležnim Tužilaštvima, te da je imovina BiH u inostranstvu po definiciji trebala postati vlasništvo Federacije ili Kantona.


„U nekim sporovima smo uspjeli. Zadnja nam je presuda iz Srbije gdje smo imovinu Agrokomerca vratili, otprilike negdje oko 3.000 kvadratnih metara. A što se tiče neke imovine BiH vani, otvoreno nam na telefon  kažu da nikad nećemo dobiti tu imovinu“ objašnjava Rahimić.

„Pljačka je nastala davno prije. Samim kreiranjem Zakona o privatizaciji. Nažalost došli smo u poziciju kroz ove podbilanse da se razne mešetarije rade“ kaže Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata,.

U zanimljivu diskusiju uključili su se i brojni posjetioci.

Žurnalov film “Ruševine radničke klase” na jednostavan način predočava probleme u procesu povrata imovine bosanskohercegovačkih firmi, sindikalnih organizacija i drugih institucija prije svega na Jadranskoj obali. Nedavno usvojeni Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske problem usložnjava, jer uporedo sa tamošnjim opstrukcijama traje sporenje unutar BiH o zakonskom vlasniku pojedinih nekretnina. Zato ni priča o imovini bh. firmi i institucija u inostranstvu nije crno-bijela.

 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

film, Ruševina radničke klase, Amaridlo Gutić, promocija