CiK

Sud BiH prije devet godina presudio: Izbor Branka Petrića za predsjednika CIK-a je nezakonit

Piše: Avdo Avdić

Pravna praksa je uspostavljena 2009. godine. Presuđeno da svaki član CIK-a samo jedanput može biti predsjednik Komisije tokom mandata. Čović i Dodik obećali pomoć Branku Petriću. Sud BiH odluku donosi do izbora

Sud BiH je još 2009. godine presudio da svaki član Centralne izborne komisije BIH može biti predsjednik CIK-a samo jednom tokom mandata. To znači da je pravna praksa već uspostavljena, te da će odluka o izboru Branka Petrića za predsjednika CIK-a biti poništena najkasnije do kraja sedmice.

„Žalba koju je uputio Novak Božičković u ponedjeljak je proslijeđena CIK-u na izjašnjenje. Imaju rok od dva dana, nakon čega će Sud BiH donijeti odluku“, kazao je za Žurnal izvor iz Suda BiH.

Ovim predmetom, kako saznajemo, zadužen je sudija Branko Morait koji je 2009. godine bio predsjednik sudskog vijeća koje je u identičnom predmetu presudilo protiv CIK-a. I tada je, kao i danas, za predsjednika CIK-a nezakonito izabran Branko Petrić.

„Ja sam legalista i nikad ne bih prihvatio nešto što je nelegalno“, kazao je Petrić za današnji Avaz.

O kakvom se legalisti radi dokazuje Rješenje Suda BiH od 21. 12. 2009. godine.

 

„Odluka Centralne izborne komisije BIH od 7.5.2009. godine se ukida“, odlučile su sudije Suda BiH.

Upravo poništenom odlukom CIK-a za predsjednika Komisije imenovan  je Branko Petrić, a na odluku o imenovanju tada se žalio član CIK-a Mile Kudić.

 „Žalba je osnovana. Prema odredbi člana 2.6 Izbornog zakona BIH, predsjednik CIK-a bira se reda članova CIK-a BiH. Po principu rotacije po jedanput u 5 godina po jedan član CIK-a BIH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba i reda ostalih obavljat će funkciju predsjednika CIK-a BIH“, obrazložio je tada sudija Branko Morait.
  

Sud dalje navodi da iz materijalnih dokaza proizilazi da je Branko Petrić već obavljao funkciju predsjednika CIK-a i to u periodu od 2005. godine.

„Apelaciono vijeće zaključilo je da Centralna izborna komisija BiH za predsjednika nije birala po principu rotacije“, istaknuto je u tadašnjem rješenju Suda BiH na osnovu kojeg je izbor Branka Petrića proglašen – nezakonitim.
 

 

Devet godina kasnije, situacija je identična. Osim u dužini mandata, odredbe člana 2.6 Izbornog zakona su identične. Branko Petrić je u ovom mandatu već obavljao dužnost predsjednika CIK-a i to u periodu od 29.9. 2011. do 28. 6. 2013. godine, što znači da više nema pravo da bude bira za predsjednika CIK-a. No, to njemu kao legalisti i preostalim članovima CIK-a okupljenim oko Irene Hadžiabdić i Stjepana Mikića nije smetalo da ga ponovo izaberu.

„Petrić je u proteklom periodu imao tajne sastanke sa predsjednicima HDZ-a i SNSD-a , Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom. Tada je dogovoreno da, iako je nezakonito, izaberu Petrića za predsjednika CIK-a kako bi on kontrolisao izborni proces. Obećano mu je da će Sud BiH tek nakon izbora njegov izbor proglasiti nezakonitim“, kazao je za Žurnal izvor iz Centralne izborne komisije BIH.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Izbori 2018, Branko Petrić, CiK