Politika

Glavni odbor SDS-a: Specijalci, vojnici, uvrede i Vukotina pobjeda

Piše: Ljiljana Kovačević

Govedarica je na maratonskoj sjednici GO SDS potukao struju predvođenu visokim funkcionerima te stranke Obrenom Petrovićem, Milovanom Cickom Bjelicom i Kostadinom Vasićem, koji su nakon izbora 7. oktobra otvoreno zagovarali koaliciju SDS i SNSD-a

Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke, odnio je pobjedu u Glavnom odboru stranke, tako da od bilo kakve saradnje SDS-a sa SNSD-om nema ništa. Govedarica je na maratonskoj sjednici GO SDS, koja je 28. oktobra trajala osam sati, potukao struju predvođenu visokim funkcionerima te stranke Obrenom Petrovićem, Milovanom Cickom Bjelicom i Kostadinom Vasićem, koji su nakon izbora 7. oktobra otvoreno zagovarali koaliciju SDS i SNSD-a.

OŠTRA RASPRAVA

Prema izvoru Žurnala, zasjedanje GO SDS obilovalo je oštrim raspravama sa zagovornicima ulaska stranke u koaliciju sa SNSD-om. Na samom početku bilo je jasno da zagovornici takve ideje nemaju većinu, a njihov entuzijazam i ubjeđenje da će na sjednici smijeniti Govedaricu sa mjesta predsjednika stranke i tako utrti put koaliciji sa Dodikom dobrano su splasli nakon što je Mirko Šarović, aktuelni ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao da u ovom trenutku nije moguća nikakva vrsta saradnje sa SNSD-om. 

Milovan Cicko Bjelica sa Sokoca, koji je takođe otvoreno zagovarao koaliciju sa Dodikom, suočen sa činjenicom da su sljedbenici takve ideje u manjini, manje je na sjednici GO branio svoje ranije stavove, a više kukao o tome kako mu je porodica zabrinuta za njegovu sigurnost, jer su, navodno, načuli da bi ga mogle fizički napasti „ostrašćene“ pristalice Vukote Govedarice. 

Mićo Mićić, mudro kao i uvijek, nije se upuštao u velike rasprave. 

Bilo kakvu vrstu koaliranja sa Dodikom i SNSD-om odlučno su, osim Govedarice, odbili i visoki funkcioneri Mladen Bosić, Dragan Mektić i Rado Savić, kao i velika većina GO. 

Nakon pet sati rasprave, oko 17 časova, sjednicu GO su napustili članovi iz Doboja, sa Borisom Jernićem, zamjenikom ministra odbrane BiH, na čelu. Poznato je da je gradonačelnik Doboja Obren Petrović, prvi od SDS-ovih „knezova“ čestitao izbornu pobjedu Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović i to netom nakon što je Govedarica saopštio da ne priznaje izborne rezultate, jer su ih odredili „brojači, a ne glasači“. 

Sam Petrović nije član GO SDS, ali je njegov potrčko Boris Jerinić beogradskim „Večernjim novostima“ izjavio je da su članovi GO SDS iz Doboja napustili sjednicu, jer je „izostala diskusija o saradnji sa drugim strankama poslije izbora, te je kritikovan dobojski SDS umjesto diskusije o odgovornosti stranačkog rukovodstva za najlošiji izborni rezultat u istoriji“.

"SDS Doboj je pobjednik izbora. Očigledno u SDS-u moraš biti gubitnik, pa da te poštuju, jer oni koji godinama pobjeđuju na izborima, a to je SDS u Doboju, nemaju pravo da iznesu mišljenje", rekao je Jerinić.


Na samoj sjednici GO, kako saznaje Žurnal, nije odgovorio na pitanje jednog od delegata kako je moguće da je Dodik u Doboju osvojio deset hiljada glasova više od SNSD-a, što praktično znači da su Petrović i dobojski SDS radili za Dodika.

SPECIJALNA POLICIJA

Zanimljivo je da su beogradske „Večernje novosti“ plasirale i informaciju o tome da se ispred zgrade SDS-a nalaze naoružane osobe, koje su stigle iz Srbije, kao podrška Vukoti Govedarici. Uslijedila je brza akcija Specijalne policije RS, naoružane dugim cijevima, koja je pretresla nekoliko automobila, među kojima i jedno novosadskih registarskih oznaka, i legitimisala nekoliko osoba. Ispostavilo se da nikakvog skrivenog naoružanja nije bilo. 

Sam Govedarica je nakon sjednice rekao novinarima da „mora da vodi računa o ličnoj bezbjednosti“. 

„Takav je ambijent napravljen. Vidjeli ste najavu da ce doći nekih 500 ljudi i da ce biti nereda“, kazao je Govedarica.

Mislio je na najavu Kostadina Vasića, kojega je dan prije sjednice GO isključio iz stranke. 

Vasić, koji je bio jedan od potpredsjednika SDS-a, isključen je iz stranke nakon što je za SRNU izjavio da je „iz Srbije stigao zahtjev da se izražava jedinstvo svih relevantnih političkih subjekata u RS, ali da to sprečava grupa funkcionera u SDS-u koju predvode Dragan Mektić, Mladen Bosić i Aleksandra Pandurević koji rade po nalogu stranih obavještajnih službi".

500 VOJNIKA

Iako je Vasić najavio da će se pojaviti danas pred sjedištem SDS-a, sa 500 svojih pristalica iz Zvornika, da se obračuna sa Govedaricom, to se nije desilo. On jeste stigao u Banjaluku, ali bez tih 500 svojih „vojnika“. Umjesto na obračun sa Govedaricom, u jednom banjalučkom restoranu sastao se sa Nenadom Stevandićem, predsjednikom Ujedinjene Srpske. Stevandić je najpoznatiji SDS-ov „papak“, koji je tokom prošlog mandata napustio SDS i ušao u otvorenu koaliciju sa Dodikom. 


Prije početka sjednice GO ispred sjedišta SDS-a okupilo se oko stotinu pristalica Vukote Govedarice, koji su aplauzom pozdravljali one funkcionere za koje smatraju da su protiv koalicije sa SNSD-om, a zvižducima i negodovanjem one koji zagovaraju saradnju sa Dodikovom strankom. 

Govedaričine pristalice su uzvikivale: „Nemojte protiv naroda“, „Čuvajte nam Vukotu“, a nosili su i transparente na kojima je pisalo:“Hoćete li i vi da štitite ubice“, „Cicko + Likač jednako koalicija“, „Zvorničani, stidite li se“, „Obrene, sram te bilo“, a bilo je poruka i za lidera SDS-a – „Vukota, ne zaboravi šta misli Banjaluka“. 

Dok ulazio u zgradu, Miću Mićića iz Bijeljine neki od okupljenih su pitali – „Na čijoj si strani Mićo?“.

Najgore je prošao Milovan Cicko Bjelica sa Sokoca, kojeg su dočekali uzvicima: „Đubre romanijsko, jesu li dobre Dodikove pare“. Načelnik Kostajnice Drago Bundalo, koji je bio sa Bjelicom u društvu, pokušao je da odgurne jednog od Govedaričinih pristalica, ali ga je ovaj uhvatio za ruku i jako odgurnuo. Bundalo se kasnije izvinio tom čovjeku. 

Aplauzom su dočekani Govedarica, bivši lider SDS-a Mladen Bosić, kao i Dragan Mektić. 

S obzirom da veliki broj članova GO SDS-a, koji je stigao na sjedinicu, nije poznat široj javnosti, pa ni članovima stranke koji su se okupili ispred sjedišta SDS-a, međusobno su jedni druge pitali: „Jesu li ovi naši?“, dok su onima za koje pouzdano znaju da su na Vukotinoj strani dobacivali: „Javite ako bude problema. Tu smo“. 

Prema izvorima Žurnala, atmosfera na GO je u pojedinim momentima bila na tački ključanja. Sve to ne bi se moglo zaključiti prema zvaničnoj izjavi posle zasjedanja. 

UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Govedarica je novinarima po završetku sjednice rekao da je GO SDS zaključio da su izbori protekli u brojnim neregularnostima i da će i dalje insistirati na ponovnom brojanju glasačkih istića. 

„GO SDS mi je dao puno povjerenje da radim na jedinstvu stranke. Dobio sam mandat da formiram tim koji ce biti zadužen za analizu izbornih rezultata. Stranka ulazi u redovne unutarstranačke izbore. U decembru je odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora“, rekao je Govedarica. Dodao je da SDS nije dobio nikakvu zvaničnu ponudu SNSD-a i da se o tome nije razgovaralo.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Vukota Govedarica, Republika Srpska, SDS