RAJA SA BUDŽETA

Jer su tako u mogućnosti: I parlamentarni lideri mogu letjeti poslovnom klasom do hotela sa 5 zvjezdica!

FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)
Piše: Amarildo Gutić

Uspjeli su u svom mandatu dodatno zadužiti državu, povećati akcize na gorivo bez kilometra izgrađene nove dionice autoputa i sebi uvesti uvode dodatne privilegije. Još šest bh. političara steklo je pravo na poslovnu avionsku klasu i hotel sa 5 zvjezdica. Kada su privilegije u pitanju, nestaju stranačke i ideološke razlike

Odlazeća garnitura Vijeća ministara BiH sa Denisom Zvizdićem na čelu, u posljednjim je danima mandata svojim "nasljednicima" obezbjedila dodatni komfor za brojna, pretežno bekorisnih putovanja diljem svijeta. Odluku kojom je proširena lista bh. dužnosnika sa pravom na poslovnu avionsku klasu te boravak u hotelima sa pet zvjezdica usvojena je na sjednici 25. septembra, ali se sa objavom u Službenom listu sačekalo nakon izbora. Tako sada dodatni komfor pripada i za 6 članova kolegija oba doma Parlamenta BiH.

Samo nekoliko dana ranije svjedočili smo ponašanju predsjednika Finske koji na promociji knjige sjedi doslovno na stepenicama, da bi potom otputovao niskobudžetnim letom. Austrijski premijer je primjećen u ekonomskoj klasi na letu Barcelona-Beč, bez pratnje i bilo kakvog VIP tretmana. O holandskim, danskim i nizu drugih političkih funkcionera evropskih zemalja koji na posao dolaze javnim prevozom ili biciklima mnogo je već pisano, kao i vozilima pape Franje.

No, bh. političari svoje komplekse niže vrijednosti i mizernog učinka spram političara iz bogatih zemalja liječe nezajažljivim trošenjem na račun budžeta. Upravo to dobijemo kada se spoji njihova narcisoidnost i akutna socijalna neosjetljivost. Nagradno pitanje: prisjete li se oni kada iz poslovne klase “uplove” u hotel sa pet zvjezdica djeteta čiji roditelji prikupljaju novac za njegovo liječenje?

“Šta, zar treba da se član Predsjedništva BiH vozi u jeftinoj limuzini od 70-80 hiljada maraka”, pridikovao je svojevremeno Žurnalu službenik ove institucije nakon upita zašto se nabavlja vozilo vrijedno 170 hiljada maraka.

Nastavljaju oni tako u ime države državu dodatno kreditno zaduživati, kako bi finansirali sve glomazniji državni aparat, čitaj sredstvo za stranačka zapošljavanja i izborne glasove. Dok je tih kredita, nevažne su kolone autobusa i željezničkih kompozicija prepunih stanovnika BiH koji migriraju spram evropskih zemalja.

Žurnal je objavio niz tekstova o Parlamentu BiH kao najboljoj turističkoj agenciji na svijetu, o parlamentarcima koji službenim vozilom 48 puta u godini “skoknu” do Splita, koji sa 6-7 hiljada plate traže da im država plati troškove banjske terapije, dnevnicama,telefonskim računima i tako unedogled. Malo je i to pa sada treba, za početak članovima kolegija, a sigurno potom i svim ostalim parlamentarcima obezbjediti dodatni luksuz

U konačnici, ono što posebno frustrira, više od same beneficije njihovog putovanja poslovnom klasom jeste to što kupuju – povratne karte.

 

(zurnal.info)