Zločin & Kazna

Ministarstvo poljoprivrede RS: Nakon nasilja nad kolegama dobili unapređenja i radna mjesta

Piše: Ljiljana Kovačević

Miljenici pojedinih ministara i visokih funkcionera SNSD-a, koji su fizički nasrtali na svoje kolege, unaprijeđeni su i imaju poseban tretman od svojih nadređenih

Dok se u Republici Srpskoj, s jedne strane, sprovodi odmazda prema zaposlenima u entitetskim institucijama, javnim ustanova i preduzećima, samo zbog toga što dolaze na Trg Krajine i podržavaju porodicu ubijenog mladića Davida Dragičevića, druge strane, nasilnici u Vladi RS dobijaju stalne poslove i bolje uslove rada. 

NASILNICA U MINISTARSTVU

Nekoliko zaposlenih u Vladi RS i ostalim javnim ustanovama, uglavnom je riječ o samohranim majkama, dobili su poslije izbora 7. oktobra  rješenja kojima se premještaju na nova radna mjesta i to van Banjaluke - od Prijedora, Gradiške, Doboja, čak do Jahorine, samo zato što su članovi grupe „Pravda za Davida“. 

Na drugoj strani, miljenici pojedinih ministara i visokih funkcionera SNSD-a, koji su fizički nasrtali na svoje kolege, umjesto rješenja o otkazima, unaprijeđeni su i imaju poseban tretman od svojih nadređenih. 

Tako je M.M., portparolka Ministarstva poljoprivrede RS, koja je početkom septembra pretukla jednu radnicu tog Ministarstva iz čistog hira, dobila Rješenje o stalnom zaposlenju. Pride, nasilnica je dobila je i kancelariju, u kojoj je sama, ne zato što predstavlja fizičku prijetnju za ostale radnike u MInistarstvu, već kao nagradu, jer joj je tako potvrđen status povlašćenog. Dok se M.M. sama baškari u kancelariji, u ostalim kancelarijama Ministarstva poljoprivrede ljudi sjede jedni drugima na glavama, jer ih je samo u ovoj godini zaposleno petoro novih. Ne zato što je bilo potrebe, već što se radilo o stranačkom zapošljavanju. 

Politički mentor agresivne M.M. je Nikola Špirić, poznat po mnogobrojnim kriminalnim aferama, od kojih nijedna nije dobila pravosudni epilog. Ne zato što Špirić nije kriv, već zato što je pravosuđe u BiH, u najvećoj mjeri, leglo korupcije. 

Nije M.M. jedini nasilnik u Ministarstvu poljoprivrede RS, ali je, po svemu sudeći, imala od koga da uči o agresivnom ponašanju. 

NASILNIŠTVO KAO PREPORUKA

Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RS, sredinom jula fizički je nasrnuo na jednu radnicu iz tog resora.

Pašalić je radnicu koja je negodovala, jer je novom sistematizacijom degradirana bez ikakvog osnova, nekoliko puta udario i potom fizički izbacio iz svoje kancelarije.

Nakon Pašalićevog fizičkog nasrtaja na radnicu dolazila je i policija da napravi zapisnik i na tome se sve završilo. 

Zapravo, Pašalićevo nasilništvo pokazalo se kao dobra preporuka za njegovu dalju karijeru. Spekuliše se da bi on u novoj Vladi RS mogao postati ministar poljoprivrede, osim ako se Stevo Mirjanić, koji je trenutno na čelu tog resora, ne odluči da na ministarskoj poziciji ostane još jedan mandat i tako kao ministar uđe u devetu deceniju života. 

(zurnal.info)