TENDERSKA DRUŽINA

Naručuj, narod časti: Pola miliona KM za novi vozni park!

Foto: Capital.ba
Piše: Žana Gauk

Prvi dio voznog parka RUGIP-a koji čini 11 terenaca prošlog decembra plaćen je 270 hiljada KM. Za novih sedam namijenjeno je oko 180 hiljada. Ukupno 17 vozila tako će koštati oko 450.000 KM.

Ponešto se radi, zađe se i u kriminal, hapse nas, a onda se počastimo!

Ovo bi bio sažetak „uspjeha“ Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je ponovo odriješila narodnu kesu iz koje će za sedam novih terenaca izdvojiti oko 180 hiljada KM. Kada se sve sabere – za nepunu godinu dva tendera sa istim predmetom nabavke gotovo su zaokružena na pola miliona KM.

Prvi dio voznog parka RUGIP-a koji čini 11 terenaca prošlog decembra „Lada autu“ plaćen je 269 hiljada i 445 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Ukupno 17 vozila tako će koštati oko 450 hiljada. Jednostavnijom računicom, geodeti će poslove obavljati u vozilima vrijednim po 26 hiljada i435 KM.

U uslovima tendera stoji da vozila, za koja ponuđač mora garantovati dvije godine, između ostalog, moraju da imaju klima uređaje, grijače prednjih sjedišta, te da posjeduju putne kompjutere, branike u boji vozila, ali i aluminijske felge. Takođe, za potpun ugođaj potreban je i radio sa MP3 CD-om.

Ekonomska sposobnost ponuđača nije određena iznosom u bilansima, ali mora da dostavi pozitivne finansijske izvještaje za protekle dvije godine. Rok za ponude je tek dvadesetak dana, odnosno najkasnije do 28. novembra.

Kriminal u redovima

"Uprava redovno obavlja sve poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, a u skladu sa Planom rada Uprave za ovu godinu i drugim aktima. Ove godine planirana je nabavka 11 novih terenskih vozila", obrazložili su nabavku krajem prošle godine i dodali da su vozila neophodna za poslove područnih jedinica i područnih kancelarija Uprave na teritoriji cijele Republike Srpske.

Najavili su i da će prodati ona stara te da će tim novcem pokriti dio troškova nove nabavke.

Samo mjesec dana prije prošlogodišnjeg "šopinga" posla u RUGIP-u bilo je za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Krajem oktobra 2017. uhapšeni su pomoćnik direktora Uprave Aleksandar Deurić, šef Područne jedinice RUGIP-a Dragan Grulović i stručna saradnica Željka Milinković.

Tada je navedeno da je hapšenje bilo u vezi s više predmeta iz nadležnosti RUGIP-ove banjalučke jedinice, kao i sa slučajem ranijeg hapšenja nekadašnjeg zamjenika pravobranioca RS Mirka Stojčinovića.

Deurić i Grulović osumnjičeni su da su zloupotrebom položaja gradu pričinili štetu tešku 7,4 miliona KM, a preduzeću "Naš dom" pribavili imovinsku korist i tako grad oštetili za gotovo 2,2 miliona KM. Grulović se tereti da je iskoristio položaj i donio rješenje kojim je preduzeću "Građa" priznato pravo svojine nad društvenim zemljištem, čime je Banjaluka oštećena za oko 5,3 miliona KM.

Nakon toga, policija dopunjava izvještaj protiv Deurića, Grulovića i Milinkovićeve, koji se takođe terete za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi u predmetima "Poljoprivredna škola", "Bojan Savić - građevinsko zemljište na obali rijeke Vrbas", "Građa" Banjaluka i "Metalex" Prnjavor.

Uslijedilo je i privođenje Doris Kremenović, službenice RUGIP-a, u okviru istrage u slučaju "Građa".

Vlada RS je prihvatila ponuđeni mandat direktora RUGIP-a Miloša Komljenovića i razriješila ga dužnosti.  Na njegovo mjesto imenovana je Bosiljka Predragović, koja sada potpisuje preskupi tender.

(zurnal.info)