Široka ruka

Premijer u službi partije: Novalić otpisao dugove SDA prema agenciji FENA

Piše: Avdo Avdić

Čelnici novinske agencije FENA, čiji je osnivač Vlada FBiH, istakli su da su godinama poduzimali sve zakonom predviđene radnje, ali da potraživanja od SDA nisu uspjeli naplatiti

Vlada Federacije BiH donijela je sredinom novembra Odluku o otpisu zastarjelih potraživanja novinske agencije FENA. Ukupno je otpisano 113 hiljada maraka potraživanja, a na spisku dužnika čije su obaveze otpisane uglavnom su mediji. No, jedan dužnik se, ipak, izdvaja. Pod rednim brojem 6 navedena je Stranka demokratske akcije, čiji dug prema FENI, u iznosu od 1200 KM, datira još iz 2011. godine. 

“Prijedlog otpisa potraživanja daje se iz razloga što provedene radnje nisu polučile rezultate, obzirom da je pojedinim dužnicima prestao pravni subjektivitet, ili ne posjeduju aktivne račune”, navedeno je u obrazloženju zahtjeva za otpis potraživanja koji je iz FENA-e upućen Vladi Federacije BiH. 

Čelnici ove Agencije, čiji je osnivač Vlada FBiH, istakli su da su godinama poduzimali sve zakonom predviđene radnje, ali da potraživanja od SDA nisu uspjeli naplatiti.

“Vlada FBiH odobrava otpis zatarjelih potraživanja JU Fena, u iznosu od 113 hiljada KM, prema specifikaciji koja je u prilogu”, navedeno je u Odluci Vlade FBiH koju je potisao premijer Fadil Novalić.

Novalić je, podsjećamo, član Predsjedništva SDA, stranke čiji je dug prema FENA-i otpisan. 

Osim SDA, na spisku dužnika čiji su dugovi otpisani su i dvije općine kojima upravlja HDZ BiH. Općini Široki Brijeg je otpisan dug u iznosu od 1300 KM, dok otpisani dug Općine Čapljina iznosi - 400 KM. 

Federalnom novinskom agencijom, inače, upravljaju kadrovi SDA i HDZ-a BiH. Generalni direktor Elmir Huremović Bato godinama je bio član Općinskog odbora SDA Tuzla, a u tom periodu, njegova privatna firma poslovala je sa svim federalnim javnim preduzećima kojima je upravljala SDA.

U Fenu je došao tokom mandata Fadila Novalića, a za tri godine nijedan od njih nije uspio naplatiti dugove od matične partije. 

Huremovićev zamjenik Marko Dragić također je bio politički aktivan. Tokom političke karijere, bio je član Predsjedništva HDZ-a BiH. Danas zajedno sa Huremovićem u javnim istupima govori o slobodnom novinarstvu u BiH. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ BiH, Fadil Novalić, SDA