TITOVA ULICA

Ipak bez oružja: Dodik uveo pripadnike MUP-a RS u Predsjedništvo, OHR izbacio zastavu RS

FOTO: Adi Kebo (zurnal.info)
Piše: A. Avdić

U zgradu Predsjedništva BiH s Miloradom Dodikom ušao šef njegovog obezbjeđenja Mišo Partalo. Dodik stigao u pratnji vozila MUP-a Kantona Sarajevo. Zbog neisticanja zastave RS, srpski član Predsjedništva napustio sastanak sa delegacijom PIC-a. OHR tražio isticanje samo zastave BIH

 

Najmanje dvojica pripadnika MUP-a Republike Srpske ušla su jutros u zgradu Predsjedništva BiH u okviru pratnje Milorada Dodika, dokazuje snimak koji je u posjedu Žurnala. U pitanju su šef Dodikovog obezbjeđenja Mišo Partalo, te pratilac prezimena Panić, koji je također član obezbjeđenja srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodikov ulazak u zgradu Predsjedništva BiH, sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske lično je snimao i njegov savjetnik za medije Pero Simić.

Jesu ušli, ali detektor je pokazao da nisu imali oružje”, kazali su za Žurnal iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Interesantno, Dodik je pred zgradu Predsjedništva BiH stigao pod pratnjom i pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, što je, kako su nam pojasnili u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, također nezakonito.

MUP RS je od nas zatražio da propratimo kolonu vozila sa štićenim licem i mi smo to uradili”, rekao nam je policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović.

Podsjećamo, prošle sedmice direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijelaMirsad Vilić poslao je obavijest Službi za zajedničke poslove inastitucvija BiH u kojem je naveo da, osim službenika Direkcije, ne u institucije BiH, u Dodikovoj pratnji ne mogu biti druge naoružane osobe.

Unutrašnje osiguranje nije naše. KDZ kontrolišu ljudi iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH”, izjavio je za Žurnal Vilić.

Direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH Meliha Jahjaefendić tvrdi da nije upoznata da su dvojica pripadnika MUP-a RS ušla u zgradu Predsjedništva.

Sve je po procedurama urađeno”, glasio je njen odgovor na pitanje – da li je urađen KDZ pregled Dodikovih pratilaca.

Tako je po procedurama, kao što se vidi na snimku i fotografijama u prilogu, u zgradu ušao Mišo Partalo, koji je tokom predizborne kampanje fizički napao novoizabranog poslanika u Narodnoj kupštini RS Draška Stanivukovića.

 

Partalo na ulazu u Predsjedništvo i tokom napada na Stanivukovića

Da Dodik baš i ne poštuje procedure, pokazalo se pola sata kasnije, kada je instistirao da se na sastanku sa delegacijom PIC-a (Vijeće za implementaciju mira) istakne zastava Republike Srpske. Nakon što zastava nije istaknuta, Dodik je napustio sastanak.

Na uklanjanju zastave RS sa ovog sastanka najviše su insistirali iz OHR-a, Kako saznaje Žurnal, prvi zamjenik Visokog predstavnika –Dennis Hearne upozorio je prije nekoliko dana Predsjedništvo BiH da se na sastanku sa delegacijom PIC-a mora poštovati isključivo državna zastava. Dodik je, kako saznajemo, jutros pokušao izvršiti pritisak na službenike u Predsjedništvu, tražeći da oni istaknu zastavu RS, ali, ipak, njegov zahtjev nije ispoštovan.

(zurnal.info)


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mirsad Vilić, Mišo Partalo, Milorad Dodik Predsjedništvo BiH