Pravda za Davida

Subotnja šetnja: Pravda za sve nas, sutra u 18!

Piše: Ljiljana Kovačević

Nekoliko hiljada Bajalučana i večeras je je šetalo ulicama Banjaluke, tražeći pravdu za ubijenog Davida Dragičevića, Dženana Memića i ostalu ubijenu djecu. U koloni je bila i grupa građana iz Tuzle

„Ako misle da nas smire, da prestanemo šetati, sutra do 18 časova Lukač, Ilić, Ćulum i svi ostali koje je Davor naveo moraju biti smijenjeni. Odmah idemo kućama ako tako bude. Ako ne, desiće im se narod“, rekla je Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića. 

Poručila je da narodu neće Milorad Dodik i Željka Cvijanović „krojiti sudbinu“.

“Gotovo je. Gotovo je, policijo. Sutra u 18 časova na Davidovom trgu Pravda za Davida, pravda za sve nas“, istakla je Suzana, na kraju večerašnje protestne šetnje ulicama Banjaluke. 

Nekoliko hiljada Bajalučana i večeras je je šetalo ulicama Banjaluke, tražeći pravdu za ubijenog Davida Dragičevića, Dženana Memića i ostalu ubijenu djecu. U koloni je bila i grupa građana iz Tuzle. 

Na Trgu Krajine u Banjaluci ponovo su bili raspoređeni pripadnici Jedinice za podršku i Policijske uprave Banjaluka, koji su blokirali glavni gradski trg. 

Kolona građana od Trga Krajine otišla je do Policijske uprave Banjaluka, usput dijeleći naljepnice sa likom ubijenog Davida Dragičevića, tražeći ostavu ministra policije, uzvikujući „Pravda za Davida“ i pjevajući pjesmu „Klinac iz Geta“.


Kod Policijske uprave Banjaluka Davor Dragičević je pokazivao policajcima slike svog mrtvog sina snimljene tokom obdukcije, a isto je učinio po povratku na Trg Krajine, a potom i specijalcima, koji su bili raspoređeni ispred Narodne skupštine. 

„Ovo je moje ubijeno dijete od 21 godinu. Vidite šta su uradili, a bio je tako lijep“, govorio im je Davor. 

Davor Dragičević je rekao da je svako veče policije „sve manje i manje, a građana sve više i više“.

“Sutra idem prvi. Idemo do kraja”, rekao je Davor, završavajući skup, koji je protekao bez ijednog incidenta. 

Davor je za sutra najavio veliki skup „Pravda za Davida“ na Trgu Krajina u Banjaluci, dodavši da je dobio odobrenje policije za održavanje tog skupa. 

 

ZAHTJEVI

Ranije danas Davor Dragičević je objavio zahtjeve koje institucije Republike Srpske treba da ispune u vezi sa ubistvom njegovog sina sutra do 18 časova, najavljujući da će, u suprotnom, građani sutra ostati na Trgu Krajine. 

„Za sve ostalo što se bude događalo posle tog momenta isključivu odgovornost će snositi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, svi pripadnici MUP-a RS i tužilastvo RS“, istakao je on. 

Davor je zatražio ostavke ministra unutrašnjih psolova RS Dragana Lukača, direktora Policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira i Dalibora Vreće, postupajućeg tužioca u slučaju ubistva Davida Dragičevića. 

Njihove ostavke traže se zbog, kako je kazao, „upletenosti u nedopuštene radnje sprečavanja dokazivanja i zataškavanja ubistva njegovog sina Davida Dragičevića, kako bi se na taj način zaštitile institucije RS“. 

Prema njegovim riječima, njihove ostavke se traže „zbog moralnih razloga”, dok bi njihovu krivičnu odgovornost trebalo da utvrdi Tužilaštvo BiH. 


Davor Dragićević je zatražio i hapšenje više osoba za koje tvrdi da su umiješane u ubistvo njegovog sina i zataškavanje zločina. Među njima su Filip Ćulum, mladić za koga je pokojni David u poruci prijatelju u noći nestanka napisao da će „biti odgovoran ako mu se nešto desi“, kao i Đorđe Rađen, vlasnik kuće u naselju Lauš, koju je, prema prvobitnoj policijskoj verziji David opljačkao prije smrti. 

Davidov otac zatražio je i hapšenje krim tehničara Zorana Bošnjaka i Mikice Marjanac, kao i inspektora Siniše Kojdića, koji su navodno izgubili donji veš pokojnog mladića tokom uviđaja, nakon što je 24. marta pronadjeno njegovo beživotno tijelo. 

Davor Dragičević traži i hapšenje inspektora Bojana Karanovića, te mjere nadzora nad svim učesnicima konferencije za novinare MUP RS 26. marta, na kojoj je da je njegov sin kriminalizovan i označen kao narkoman, što se kasnije pokazalo kao netačno. 

„Samim činom moga hapšenja, Davidove majke Suzane, ljudi koji su nam bliski, 25. decembra, kao i zbog okolnosti koje su dovele do tog čina, meni je jasno, a i svim ljudima koji su stali iza mene i mog ubijenog sina Davida Dragicevića, kakve su njihove namjere. Jasno i glasno kažem da to neću ni dozvoliti ni dopustiti”, naglasio je Davor. 

On je poručio da će sutra biti na čelu kolone i da će ići do kraja.

“Ako treba u toj borbi daću prvi svoj život za Davida Dragičevića Đakca i za ljude koji stoje iza mene i mog sina”, naveo je Davor Dragičević. 

(zurnal.info)