Lov u mutnom

Ne bi sjala ovako jako: Pola miliona za rasvjetu da bi SDA biznismen džaba dobio struju

Piše: Avdo Avdić

Kako bi Safetu Baliću uštedjeli 250 hiljada maraka, čelnici JP Ceste poslali zahtjev za osvjetljavanje Mosta Begića i Begovića u kanjonu Neretve. Elektroprivreda će sada sama snositi troškove priključka električne energije u iznosu od pola miliona maraka. Balić u prijateljskim vezama sa potpredsjednikom SDA Edinom Mušićem

Udruženim snagama, po zakonu, javna preduzeća Ceste i Elektroprivreda BiH omogućile su SDA-ovom hercegovačkom biznismenu Safetu Baliću alias Elamu Ballyu da besplatno dobije struju, te da, pritome, na štetu EP BiH, uštedi 250 hiljada maraka. 

Upišete li u pretraživaču ime Elam Bally vidjet ćete da se  radi o delegatu sa Šestog kongresa SDA, koji je u Mostaru poznatiji kao Safet Balić, a u stranačkim krugovima SDA kao prijatelj potpredsjednika SDA Edina Mušića. Za Balića ćete još pronaći da je 2006. godine u Mostaru pretukao staricu Mersiju Šehović.  I to je sve. 

No, u dokumentima koji su u posjedu Žurnala navedeno je da je Elam Bally krajem prošle godine dostavio Elektroprivredi BiH, podružnici „Elektrodistribucija“ Mostar zahtjev za priključenje električne energije na stambeni objekat koji želi graditi nadomak Mosta „Begića i Begovića“. S obzirom na to da u blizini nema struje, priključak na objekat u vlasništvu Safeta Balića, prema izračunu bi koštao 510 hiljada maraka.  

Troškovi prikjučka bi, u skladu sa propisima FERK-a, bili dijeljeni 50/50 posto, odnosno Elektroprivreda BiH bi izdvojila 250 hiljada maraka, koliko bi morao izdvojiti i prijatelj potpredsjednika SDA. Ali onda je pronađeno rješenje. Javno preduzeće Ceste Federacije su se preko noći sjetile da moraju osvijetliti Most „Begića i Begovića“ koji se nalazi u kanjonu Neretve između Jablanice i Mostara i u čijoj neposrednoj blizini se nalazi objekat koji gradi Safet Balić, odnosno Elam Bally. I oni podnose zahtjev Elektroprivredi BiH za priključak električne energije, a direktor mostarske Elektrodistribucije Ragib Šuta, također kadar Edina Mušića i SDA, objednjuje ova dva zahtjeva, što drastično mijenja okolnosti. S obzirom na to da se pojavio i drugi zahtjev za priključak na istoj lokaciji, prema propisima FERK-a, Elektroprivreda je dužna svojim sredstvima obezbijediti dovođenje električne energije, a kupcima se, u tom slučaju, naplaćuje simbolična taksa. 

Dakle, umjesto prvobitnih 250 hiljada maraka, Elektroprivreda BiH će, nakon zahtjeva JP Ceste FBiH, kao drugog kupca, morati sada snositi kompletne troškove priključka, odnosno 510 hiljada maraka. Elam Bally više ne mora uplatiti 250 hiljada maraka da bi dobio struju, već će, kao krajnji kupac, na račun Elektroprivrede BiH uplatiti 2788 maraka. Isto toliko uplatit će i JP Ceste za osvjetljavanje Mosta Begića i Begovića, što, inače, nije bilo u planu za prošlu godinu ovog federalnog javnog preduzeća.

Prema informacijama Žurnala, Balić na ovoj lokaciji želi napraviti lovački dom. Balić i Edin Mušić strastveni su lovci, što dokazuje i naslovna fotografija.

(zurnal.info)  

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Safet Balić, Elektroprivreda BiH, Edin Mušić