Pravosuđe

VIP djeca državne tužiteljice Kajmaković : U pratnji policije na novogodišnju zabavu u Istanbul!

Piše: Avdo Avdić

Ada, kćerka Diane Kajmaković, u Turskoj dobila status VIP osobe. Sin Din svake dvije sedmice u pratnji policije putuje na relaciji Ljubljana-Sarajevo-Ljubljana. Obezbjeđuje im se nesmetan prelazak preko granice

Kćerka i sin državne tužiteljice Diane Kajmaković imaju VIP status i godinama se nalaze pod policijskom zaštitom. Odluku o dodjeli policijske partnje donio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, čija je supruga godinama bila zaposlena kao stručni saradnik tužiteljice Kajmaković. 

Tako odlukom direktora Vilića, Adu i Dina Kajmakovića policijski službenici prate i voze na noćne izlaske, maturalne ekskurzije, ljetovanja, te novogodišnje proslave.

„Najava putovanja za člana porodice tužiteljice Tužilaštva BiH gospođe Diane Kajmaković (kći Ada Kajmaković), a koja spada u kategoriju VIP ličnosti i kojoj je dodijeljeno neposredno fizičko osiguranje po odluci Direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH“, piše u dokumentu Tužilaštva BiH koji je 10. decembra prošle godine upućen Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Tim aktom sekretar Tužilaštva najavljuje da će kćerka Ada 26. 12. 2018. godine sa sarajevskog aerodroma otputovati u Istanbul, te da će se vratiti 2. januara 2019. godine.


„U neposrednoj zaštiti gore navedene štićene ličnosti nalazit će se pratilac Damir Muslić. Štićena ličnost će putovati sa navedenim policajcem-pratiocem avionom TURKISH AIRLINES, redovnom linijom  Sarajevo-Istanbul i obratno. Potrebno je obavijestiti Ambasadu BiH u R. Turskoj o putovanju i boravku pomenutog štićenog lica u Istanbulu“,navedeno je u dopisu kojim se najavljuje putovanje Ade Kajmaković.

Tako je na proslavu Nove godine, kćerka državne tužiteljice otišla u pratnji policije, a od aerodroma do odredišta prevezli su je službenici Konzulata BIH u Istanbulu. 

Samo mjesec dana ranije, dvadesetčetvorogodišnji ugroženi sin Din Kajmaković imao je VIP status. Prema najavi iz Tužilatva BiH po njega je u Ljubljanu otišao službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Damir Muslić.

„Štićena ličnost će putovati sa navedenim policajcem-pratiocem u službenom vozilu VW GOLF A7. Potrebno je obavijestiti Granični prelaz Brod o prolasku štićene ličnosti preko istog i osigurati nesmatan prolaz štićenog lica preko istog“, navedeno je u dopisu Tužilaštva BiH od 29. 11. 2018. godine. 

Petnaest dana ranije, odnosno 16. 11. 2018. godine Din Kajmaković je koristio iste usluge. Kao i dva dana poslije, kada se vratio u Ljubljanu gdje posljednjih godina često boravi i gdje mu je „ugrožen život“. 

Skoro svakih petnaest dana posljednjih godina, službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u službenim autima odvoze i dovoze Dina Kajmakovića u Ljubljanu i iz Ljubljane. 

Osim što s policijom putuje na novogodišnje zabave, Ada Kajmaković je u oktobru prošle godine, u svojstvu VIP osobe išla u posjetu bratu u Ljubljanu. I tada je naređeno da se očisti Granični prelaz Slavonski Brod kako „štićena“ ličnost ne bi čekala u redu. Za potrebe tog putovanja korišteno je policijsko vozilo GOLF 7. 

I to sve po odluci direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića, koji je samostalno procijenio da je članovima VIP porodice Kajmaković „ugrožen život“.  Zauzvrat, njegova supruga je godinama uposlenica Tužilaštva BiH. 

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Pravosuđe, Tužilaštvo BiH, Diana Kajmaković