UNTZ

NEĆE U PENZIJU I BOG : Filozofski fakultet ponovo glasa o ostanku Adiba Đozića?

foto: zabih.ba
Piše: Semir Mustafić

Kontroverzni profesor bivši ministar za izbjeglice u Tuzlanskom kantonu Adib Đozić na sve načine odugovlači sa odlaskom u penziju. U međuvremenu je zbrinuo čitavu porodicu

Naučno-nastavno vijeće Filozofskog fakulteta se na sjednici 26.12.2018. godine izjasnilo da nema potreba za daljnjim angažmanom profesora Adiba Đozića u ak. 2019/2020. godini sa 24 glasa - PROTIV i 20 glasova - ZA.  
 
Dakle, ukoliko NNV izglasa da neki profesor nakon isteka penzije ostane angažovan u naučno-nastavnom procesu, Senat je u svim dosadašnjim slučajevima potvrđivao tu odluku. Ukoliko Vijeće donese odluku o prestanku angažmana, Senat se ne izjašnjava po tom pitanju, jer je Odluka NNV u tom slučaju konačna i kaže da ne postoji potreba za tim profesorom na fakultetu, pojašnjava izvor Žurnala. 
 
Žurnal saznaje da je zbog proceduralne greške pravne službe Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i dekanice Nihade Delibegović Džanić prijedlog Odluke NNV Filozofskog fakulteta poslat prema Senatu UNTZ-a. Postoje sumnje da su se na ovaj način svjesno napravile proceduralne pogreške, da bi se ponovo stavilo na dnevni red  glasanje o ostanku profesora Adiba Đozića na Filozofskom fakultetu. 
 
U dopisu rektorice Nermine Hadžigrahić dekanici Filozofskog fakulteta Nihadi Delibegović Džanić od 07. januara ove godine, između ostalog, se navodi da „prijedlog Odluke NNV Filozofskog fakulteta od 26.12.2018. godine, upućen Senatu Univerziteta u Tuzli na dalje postupanje, nije sačinjenadekvatno članu 272. stav(4) Statuta Univerziteta“ 

Dalje se navodi da je prethodno navedenim članom Statuta utvrđeno da Senat odlučuje samo o ostanku nastavnika u radnom odnosu nakon ispunjavanja uslova za penziju, ako postoji potreba za njegovim angažmanom, a koju utvrđuje NNV fakulteta.  
 
„Kako NNV Filozofskog fakulteta nije utvrdilo prijedlog o postojanju potrebe za daljnjim angažmanom Adiba Đozića u naučno nastavnom procesu u ak. 2019/20, pa time i ostanku u radnom odnosu u smislu citirane odredbe Statuta, nije dopušteno da Senat odlučuje od dostavljenom prijedlogu NNV FF. Shodno iznesenom, vraćam Vam dostavljeni prijedlog Odluke“ završava rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić. 
 
Na taj način odlučivanje o akademskoj sudbini profesora Adiba Đozića je prolongirano još neko vrijeme.  
 
 
 
SLUČAJ ĐOZIĆ  -  DRUGI PUT
 
Naredna sjednica Naučno-nastavnog vijeća je sutra (01.02.2019.),  a na dnevnom redu će se raspravljati i o Adibu Đoziću.

„Sjednica Naučno nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta će biti održana 1.2.2019. Na sjednici će članovi NNV biti upoznati sa Odgovorom Rektorice na Prijedlog Naučno-nastavnog vijeća“  odgovara za Žurnal dekanica Filozofskog fakulteta u Tuzli Nihada Delibegović Džanić. 
 
Na Žurnalova pitanja da li će se ponovo na dnevnom redu raspravljati o profesoru Đoziću, odnosno da li postoji nova šansa da pomenuti profesor ipak dobije povjerenje NNV, dekanica Delibegović Džanić odgovara: 
„O ostalim pitanjima zasada nemamo informacije.“ 
 
 
KRMOJEDI, ČETNIKUŠE I VIJEĆE NARODA

Nekoliko izvora Žurnala tvrdi da je Adib Đozić– član SBiH, osigurao mjesto sinu Faruku Đoziću u Vijeću naroda RS-a. 
 
Koalicija „Zajedno za BiH“ koju su na proteklim Općim izborima činili SDA, SBiH i BPS imala je sporazum kojim su se dijelili mandati. Tako je u postizbornom sporazumu Stranci za BiH pripalo jedno mjesto delegata u Vijeću naroda, koji je kasnije trebao biti i potpredsjedavajući Vijeća, kažu iz SBiH. 
 
Ipak, Adib Đozić, član Predsjedništva SBiH, nije ispoštovao unutarstranački dogovor.  
 
Adib Đozić je tražio mjesto delegata u Vijeću naroda RS, a Stranka za BiH se složila sa tim. Drugi izbor stranke bio sam ja. Pošto je Begija Smajić iz SBiH-a ušla u NSRS, predložila je Faruka Đozića u Vijeće naroda RS-a, a mi smo u SBiH-u za njegovo imenovanje čuli iz medija. Iza svega toga se krije Adib Đozić koji je izigrao povjerenje Predsjedništva stranke, jer Smajić izvršava sve što Adib Đozić kaže. Ja ne znam ko je Faruk Đozić – ali znam da nije član SBiH-a - kaže za Žurnal Elvedin Hamzić delegat Stranke za BiH u prošlom mandatu Vijeća naroda RS-a.
 
Profesor Đozić zbrinuo je i ostale članove porodice. Supruga sina Faruka – Šefika Đozić zaposlena je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočarima. 
 
Drugi sin Abdel je doktor nauka na Tehnološkom fakultetu u Tuzli i kandidat Stranke demokratske akcije za Skupštinu TK sa posljednjih Općih izbora. Nedavno je na društvenim mrežama vrijeđao pojedine osobe nazivajući ih „krmojedima“ i „četnikušama“, prenijelo je nekoliko loklanih medija. 

 

Njegov otac Adib je, podsjećamo, vrijeđao profesoricu Marijanu Nikolić koja je podnijela protiv njega prijavu  Etičkom komitetu Univerziteta u Tuzli. U prijavi navodi da ju je profesor Đozić vrijeđao na nacionalnoj osnovi. 
 „...Adib Đozić grubo me uvrijedio na način u koji me stavlja u kontekst  s ratnim zločincima. Završila sam na klinici, nakon čega mi je urađen niz liječničkih pregleda, koji su potvrđeni nalazima. Ovakvi ispadi verbalne prirode, dešavali su se i ranije i kolegama i studentima, koji iz raznih razloga, prešućuju svoja iskustva...“ piše između ostalog u prijavi profesorice Nikolić. 
 
Profesor Adib Đozić i njegov sin Faruk nisu odgovarali na pozive Žurnala. Najstariji Đozić iz ove priče već više od dvije i po decenije poznat je studentima i kolegama sa Filozofskog fakulteta kao kontroverzan profesor. Đozić se od ranije u medijima dovodio u vezu sa malverzacijama donacija holandske Vlade, u vrijeme kada je bio ministar za izbjeglice TK. 


Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)

(zurnal.info)