Banja Luka

Privatizacija države: Ko je zakupio cijeli Trg Krajine?

Piše: Ljiljana Kovačević

Do sada nije bilo poznato da je zakupljen cijeli Trg Krajine. Postavlja se logično pitanje - ko je mogao da zakupi cijeli gradski trg na duži vremenski period, po kom osnovu i po kojoj cijeni?

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković postavio je na Trgu Krajine štand za potpisivanje peticije građana protiv poskupljenja vode i parkinga u Banjaluci, ali su se odmah nakon toga pojavili komunalni policajci i tražili da se štand ukloni. 

Komunalni policajci su se pozvali na odluku načelnika Uprave za komunalne poslove Grada Banjaluka Petra Bilčara, koji nije odobrio zahtjev Gradskog odbora PDP Banjaluka da u periodu od 1. do 5. februara postave štandove za potpisivanje peticije na 12 lokacija u gradu.

„Odjeljenje za komunalne poslove nema izrađene urbanističko-tehničke uslove za postavljanje bilo kakvog sadržaja ni na jednoj lokaciji, koju ste naveli u vašem zahtjevu, osim Trga Krajine, koji je u cjelosti zauzet u periodu od 29. januara do 11. februara 2019. godine, pa nismo u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu“, navedeno je u dopisu koji je Bilčar dostavio Gradskom odboru PDP-a.

Na pitanje Žurnala upućeno komunalnim policajcima, ko je „zakupio“ cijeli Trg Krajine, odgovoreno je da se obratimo Gradskoj upravi. 

Policijska uprava Banjaluka je 31. decembra saopštila da se na Trgu Krajine zabranjuju sva dalja okupljanja grupe „Pravda za Davida“, ali do danas nije bilo poznato da je Trg Krajine „zakupljen“. Prisustvo policijskih patrola na Trgu Krajine je svakodnevno, a legitimisanje gradjana je postalo uobičajna pojava. 

Do danas, međutim, nije bilo poznato da je zakupljen cijeli Trg Krajine. Postavlja se logično pitanje - ko je mogao da zakupi cijeli gradski trg na duži vremenski period, po kom osnovu i po kojoj cijeni. 

S obzirom da na Trgu Krajine nema nikakvih dešavanja, osim sporadičnih hapšenja članova grupe „Pravda za Davida“ i nasumičnog legitimisanja građana, jasno je da Gradska uprava, sa Igorom Radojičićem na čelu, nastoji onemogućiti bilo kakvu vrstu dešavanja na gradskom trgu, bilo grupe „Pravda za Davida“ ili opozicionih stranaka. 

Što se tiče postavljanja štanda za potpisivanje peticije protiv poskupljenja vode i parkinga, komunalni policajci su napravili zabilješku, a potom pozvali pripadnike Policijske uprave da evidentiraju cijeli slučaj. Stanivukovića ponovo čeka novčana kazna od dvije do tri hiljade maraka. Nakon što mu je saopšteno da mora ukloniti štand, Stanivuković je to učinio, pomjerajući ga sa jednog mjesta na gomilu snijega, koji je ostao na Trgu Krajine. 

„Smeta im štand, a ne smeta im snijeg koji nisu očistili sa Trga“, rekao je Stanivuković. 

On smatra da mu nije dozvoljeno postavljanje štandova za potpisivanje peticije protiv poskupljenja vode i parkinga na 12 lokacija, kako ne bi mogao sakupiti dovoljan broj potpisa građana, jer je krajnji rok za upućivanje peticije 6. februar. 

(zurnal.info)