UZROCI I POSLJEDICE

Nove poplave i klizišta: Priroda kažnjava ljudski nemar i nerad nadležnih

zurnal.info

Da su nadležne firme i institucije uradile na vrijeme svoj dio posla, stotine domaćinstava samo u zeničkim nasljeima i selima izbjegle bi posljedice posljednjih posljednjih kišnih padavina

 

Mještani zeničkog naselja Tetovo nastavljaju osjećati posljedice neposrednog življenja uz pogone kompanije „ArcelorMittal“. Nakon višegodišnje borbe sa zagađenim zrakom i tlom, sada su im poplavljene kuće. Razlog je, prema tvrdnjama Tetovljana, neočišćeni odvodni kanali za koje je nadležan „ArcelorMittal“. Uzalud su kažu upozoravali na posljedice koje su prvim jakim ovogodišnjim kišama eskalirale. Ostavljeni bez pomoći adekvatne mehanizacije koja im je hitno trebala u sprečavanju većih posljedica, u očaju su (ponovo) blokirali pristupne kapije ove firme.naselje Tetovo


Teško je očekivati da će „ArcelorMittal“ priznati odgovornosti, kao što je nije priznao ni za enormno zagađenje zraka koje su davno trebali svesti na razumnu mjeru, ali zahvaljujući blagonaklonosti federalnih vlasti, godinama samo obećavaju ispunjenje obaveze, ne samo iz kupoprodajnog ugovora, nego i svih propisa o dozvoljenim ispuštanjima otrovnih materija iz proizvodnih pogona.

Posljedice političkih sukoba

Ništa bolje nije ni u selima Bistričak, Vukotić i Jastrebac koji pripadaju području Grada Zenice. Lokalni put je, javljaju mještani, potpuno uništen usljed izljevanja lokalnih potoka, te su u potpunosti odsjećeni. Vozila hitne pomoći su odustala u poušajima da se probiju do sela i ukažu pomoć bolesnicima.  

Put prema Bistričaku uništen je još tokom poplava 2014. godine i godinama su trajale pripreme za sanaciju i puta i obližnjih rječnih korita. Potom su uoći izbora 2018. eskalirali sukobi, inicirani političkom netrpeljivošću gradonačenika Zenice Fuada Kasumovića i premijera ZDK Miralema Galijaševića oko nadležnosti za izdavanje dozvole i izvođenja radova, što je sve odložilo adekvatnu sanaciju. Posljedice tih sukoba, mjštani ovog područja itekako danas osjete. Nove padavine, problemi stari. Za to vrijeme, borba za vlast iz stranačkih kancelarija i dalje traje. Niko od njih danas nije krenuo da po kiši pomogne „svojim glasačima“.

A kiša i dalje pada..

Još je nekoliko lokacija u BiH gdje su usljed poplava ugrožene stotine kuća, a putevi zatvoreni za saobraćaj. Rijeka Vrbas poplavila je put Novi Travnik-Bugojno, a obustavljen je saobraćaj i na putu Kiseljak-Busovača. To svakako nije konačan epilog, jer padavine traju nesmanjenim intezitetom.

Podsjetimo, nakon velikih poplava 2014. godine, gromoglasno je najavljeno kako su osigurana sredstva iz raznih izvora sa sanaciju nastale štete, a obećan je i rad na prevenciji sličnih dešavanja. Istraživanja nevladinog sektora pokazala su da je transparentnost institucija vlasti u procesi obnove od poplava nije bio na zadovoljavajućem nivou. Za tek 54% od ukupno realizovanih sredstava preko institucija vlasti poznato je tačno gdje i na koji način su utrošena, o čemu je Žurnal pisao. Polovina je dakle, utrošena netransparentno, što u bh. uslovma znači nenamjenski..

 

(zurnal.info)