Republika Srpska

Incidenti na referendumu u Tesliću: Aktivisti SNSD-a pokušali falsificirati zapisnike sa glasanja

Piše: Ljiljana Kovačević

Sinoć u Tesliću odvijala se prava drama, a ispred sjedišta Komisije za sprovođenje referenduma do tri sata jutros bili su okupljeni građani

Milan Miličević iz Srpske demokratske stranke (SDS) ostaje načelnik Teslića, jer na referendumu o njegovom opozivu, građani nisu podržali inicijativu SNSD-a da on bude uklonjen sa te funkcije. 

Miličević je sa više od 4.000 glasova potukao bivšeg ministra zdravlja RS Dragana Bogdanića, kandidata SNSD-a u Tesliću, ali i predsjednicu RS Željku Cvijanović, koja je rođena u tom gradu. 

I sve bi bilo jednostavno da SNSD nije pokušao da izmijeni izbornu volju građana i falsifikuje zapisnike sa pojedinih glasačkih mjesta. Zbog toga se sinoć u Tesliću odvijala prava drama, a ispred sjedišta Komisije za sprovođenje referenduma do tri sata jutros bile su okupljene Miličevićeve pristalice i građani, koje ni po koju cijenu nisu pristali na izbornu krađu. 

Prema izvorima Žurnala, plan SNSD-a i Dragana Bogdanića bio je da se sačeka kraj glasanja, a onda bi njegovi ljudi u biračkim odborima, koji su tu ranije ustoličeni kao većina, falsifikovali zapisnike ili ubacili nove sa rezultatima podešenim tako da znače poraz Miličevića. Međutim, druga strana je  pretpostavila ovakav scenario izborne krađe, pa su posmatrači SDS-a na svim glasačkim mjestima, po završetku glasanja, slikali zapisnike, čime su onemogućili izbornu krađu. 

Nakon brojanja glasova sa 64 glasačka mjesta bilo je jasno da je Miličević u vođstvu sa razlikom od 4.300 glasova. Bogdanićeva ekipa prešla je na plan B. Na četiri biračka mjesta onemogućili su posmatračima SDS da slikaju zapisnike (čak su zaključali prostorije gdje su brojali glasove), koje su potom falsifikovali, upisujući u njih nevjerovatne cifre. Tako je na glasačkom mjestu u mjestu Očauš, gdje je Miličević imao 20 glasova razlike u svoju korist, zapisnik prepravljen na putu do prostorija Komisije za sprovođenje referenduma, pa je u njega upisano da je za opoziv Miličevića glasalo 500 glasača, a protiv opoziva svega tri, što je prosto nevjerovatno. Računali su da će sa još sa tri sporna glasačka mjesta, gdje nisu dozvolili slikanje zapisnika, uzeti još po 500 glasova, a tome onda pridodati glasove u odsustvu i iz inostranstva i tako oboriti Miličevića. 

Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, izjavio je sinoć Žurnalu da situacija izmiče kontroli i da u Izbornu komisiju već "dolaze zamijenjene vreće".

"Vreće su zamijenili u procesu donošenja, a rade to i uz asistenciju policije", rekao je Miličević.

On je rekao da SNSD pokušava da falsifikuje rezultate glasanja za opoziv načelnika, ali da SDS, stranka čiji je član Miličević, ima slikane zapisnike, osim sa onih gdje to nije dozvoljeno.

"Upravo na tim mjestima pokušavaju napraviti prevaru i poništiti moju prednost koja je veća od 4.300 glasova", rekao je Miličević.

Miličević je izrazio bojazan da bi moglo doći do incidenata, jer je na djelu očit pokušaj krađe izborne volje u režiji SNSD-a i uz pomoć pripadnika policije.

U SNSD-u nisu, međutim računali na bunt građana, kao ni na ogromnu razliku koja je stvorena i koju nije mogla dostići ni sveopšta izborna krađa. 

Podršku namjerama SNSD-a da promijeni izbornu volju Teslićana dali su i pripadnici jedinice za podršku MUP RS, u čijoj su pratnji prevezeni falsifikovani zapisnici sa glasačkih mjesta do Komisije za sprovođenje referenduma u centru grada. 

Isti izvori navode da je lično Dragan Bogdanić prisustvovao fizičkom napadu u kojem je pretučen Zdravko Škrebić, aktivista Socijalističke partije, koji nije glasao za opoziv. 

Škrebić je teško pretučen u kafeu „Faraon“, mada su se tu nalazili i pripadnici Jedinice za podršku iz Doboja, koji nisu ni prstom mrdnuli da spriječe nasilnike. 

Bogdanić je dramatičnu situaciju u Tesliću pokušavao prebaciti u dvorište druge strane. 

"Nama u SNSD-u Teslić nije jasno i nemamo spoznaja zbog čega su Milan Miličević, i lokalni SDS stvorili vanrednu situaciju večeras, jer je on sa svojim aktivistima ušao u izbornu komisiju, otvarali su izborni materijal, blokirali rad komisije," rekao je Dragan Bogdanić, predsjednik OO SNSD-a Teslić za ATV. 

On je dodao da rezultati koje dobijaju sa glasačkih mjesta, odnosno od komisija, nisu identični i ne slažu se sa objavom SDS-a.

Bogdanić je naglasio kako je „nejasno zbog čega nije dozvoljeno da Komisija završi svoj rad, te da nakon toga svi oni koji imaju bilo kakve prigovore imaju mogućnost da to kroz redovan postupak provjere“.

Miličevićeva ekipa nije pristala na takav scenario, svjesni da odlazak sa lista mjesta i prepuštanje „Komisiji da radi svoj posao“, znači sigurnu izbornu krađu, koja se u BiH u kontinuitetu dešava godinama. Sve kasnije reakcije su uzaludne, što su pokazali i opšti Izbori u BiH, jer je CIK odbio sve prigovore opozicionih stranaka u RS da su izbori pokradeni. 

Nažalost, jučerašnja situacija u Tesliću potvrdila je da se protiv izborne krađe građani moraju braniti fizički, izlaskom na ulice i otvorenim buntom, jer sve ostalo ne daje rezultate. 

(zurnal.info)