Politika

Prijestupnici, nasilnici, otmičari: Budućnost bh politike od Čengića do Zildžića, preko Krezića i Čevre

Piše: Avdo Avdić

Sarajevski ljevičar se penje po krovovima, bošnjački desničar po brdima da „brani grad“, onaj iz mladeži organizira otmice, dok dečko iz tornja obećava bolju budućnost iz narandžaste zatvoreničke uniforme. Oni su budućnost bh politike i već izazivaju žal za vremenima Zukića, Izetbegovića, Čovića, Radončića, Lagumdžije ...

KICK BOXER

Salko Zildžić ima 38 godina i predsjednik je Asocijacije mladih SDA. Ovaj „perspektivni“ kadar trenutno je zastupnik te stranke u Parlamentu FBiH. Bio je savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i prijatelj i sparing partner presuđenih ubica i i kriminalaca iz Tuzle okupljenih oko zaštitarske agencije Flek sigurnost. Za sebe kaže da je bio svjetski prvak u kick boxu. 

Ostalo je zabilježeno da se tokom „bogate karijere“ u nekoj nepoznatoj kick box asocijaciji uglavnom borio protiv Crnogorca Ivana Strugara. Sve dok ovaj nije ranjen u mafijaškom obračunu. Suprugu Lejlu bez konkursa je zaposlio u Zavodu za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.


„Nekima smeta moja postojanost i otvorenost u zalaganju za jaču borbu protiv korupcije“, napisao je Zildžić nakon što je objavljeno da je njegova supruga zaposlena bez konkursa.

Zbog političkih neslaganja na sjednici Predsjedništva SDA fizički se pokušao obračunati sa kolegom Dževadom Mahmutovićem. Svima onima koji se usude kritikovati njegov rad, prijeti premlaćivanjem.

GAZIJA

Demonstraciji sile, još od srednjoškolskih dana, sklon je i Zildžićev prijatelj i još jedna nada SDA – Haris Zahiragić. Student za potrebe Sebije Izetbegović godinama je obavljao „porodične poslove“ u Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu. Nakon toga postao je zaposlenik Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Danas na brdima oko Sarajeva piše patriotske pjesme.


„Ne plaši se Grade, mladosti mi moje, na braniku tvome gazije još stoje“, napisao je početkom februara ove godine Haris Zahiragić. koji se za potrebe svog uratka i herojski fotografisao iznad Sarajeva.

SPIDERMAN

Irfan Čengić je ljevičar. Socijaldemokrata. Kafandžija. Sekretar najveće „ljevičarske“ partije u BiH. I Spajdermen. Od njegovog izbornog penjanja po krovovima starogradskih kuća kako bi zakačio morbidnu poruku za današnjeg člana Predsjedništva BiH, samo je gluplje pravdanje u medijima.

„Pisalo je El Fatiha za Šefika. Fatiha je dova, a šefika je na desetine“, objasnio je u studiju N1 Irfan Čengić.

Tokom predizborne kampanje obećao je podnijeti ostavku na mjesto generalnog sekretara SDP-a ukoliko Denis Bećirović ne bude izabran za člana Predsjedništva BiH. Bećirović nije izabran, a Čengić je i danas generalni sekretar SDP-a koji je svojim upravljanjem Stranku odveo u dužničko ropstvo. Preko Fonda za profesonalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i stranačkog kolege Nerina Dizdara, svom bratu Tariku je obezbijedio oko 250 hiljada maraka za privatni biznis. S nešto manjim iznosom, Čengić i Dizdar su „pogurali i firmu“ u kojoj je direktor momak Lane Prlić, još jedne vedete SDP-a BiH.

SUŠI ILI MEZA

Za razliku od Čengića, Damir Mašić nema „moralnih dilema“. Njegova ljevičarska dilema je „suši ili meza“. Svoj novi parlamentarni ljevičarski mandat započeo je povećanjem vlastite plate za 33 KM. Što je ocijenio „mizernim povećanjem“. 


Za kavijar socijaldemokratu, sklonom promociji vlastitih skupocjenih zabava, i jeste.

NARANDŽASTI

Omer Čevra i njegov pas godinama su bili miljenici predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića. Nekadašnji „kolumunista“ bio je glasnogovornik Saveza za bolju budućnost, pa je, logično, udomljen u kabinetu stranačkog kolege i federalnog dopremijera Veska Drljače. 


Zaguglate li njegovo ime, pronaći ćete brojne kompromitirajuće fotografije. No, jedna je posebna. Omer Čevra u narandžastom kombinezonu američkih zatvorenika. Zbog uznemiravanja i nasilja američka policija ga je hapsila i pritvarala. Na kraju je protjeran iz SAD-a.

CVIJAN

Prezime Cvijan poznato je iz crnih hronika. Bojan Cvijan presuđeni je član zločinačke organizacije Darka Eleza. Njegova supruga Milijana 2016. godine bila je mladi i perspektivni kadar SBB-a BiH. 


Kandidirana za Općinsko vijeće Novo Sarajevo.

 

Dario Krezić je brat Maria Krezića, zeta predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Dario je u proteklom mandatu bio savjetnik za sigurnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Prema izvještaju o počinjenom krivičnom djelu, kojeg je FUP podnio 24. marta 2016. godine, Dario Krezić je, zajedno sa kriminalcem Oliverom Marjanovićem zvanim Keka, učestvovao u otmici Maria Markote iz Posušja, jer je ovaj „pričao o korupciji HDZ-a BiH“. 

Prilikom otmice je korišteno službeno vozilo Predsjedništva BiH. Krezić do danas nije procesuiran. I dalje vodi sve HDZ-ove poslove iz oblasti sigurnosti. I on je budućnost ove partije.

(zurnal.info)