Mediji

Spontano okupljanje novinara ispred Bosnaplasta: Žurnal traži da institucije procesuiraju napadače na našeg kolegu!

zurnal.info

Ispred sjedišta firme Bosnaplast u Sarajevu, urednici portala Žurnal održali su press konferenciju povodom napada direktora ove firme Huse Ćesira na fotografa Žurnala. Najavljena je tužba protiv Huse Ćesira

Fizički napad na fotoreportera magazina Žurnal Adija Kebu ali i sve učestalije sprječavanje novinara da obavljaju svoj posao izvještavanja građana o događajima, direktni je napad  na slobodu govora ali je i direktno ugrožavanje prava građana BiH na istinitu i pravovremenu informaciju.

Poražavajuća je reakcija institucija za provedbu zakona u slučaju fizičkog napada Huse Ćesira, predsjednika OO SDA Novi Grad gdje umjesto da nasilnika žurno procesuiraju, policijsko-pravosudni aparat u Kantonu Sarajevo svoje djelovanje je usmjerio prema žrtvi.

Fotoreporteru Žurnala, Adiu Kebi upućen je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo ‘’Neovlašćeno optičko snimanje’’ iz člana 189. Krivičnog zakona FBiH.

Preko puta firme Bosnaplast, na mjestu gdje je Huso Ćesir nasrnuo na fotografa Adia Kebu, urednici portala Žurnal održali su konferenciju za medije povodom sve učestalijih pritisaka i napada na novinare Žurnala.

Izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize i urednik portala Žurnal Eldin Karić rekao je da ovo nije jedini primjer napada i ugrožavanja rada novinara Žurnala.


U proteklih godinu dana nebrojeno puta smo bili meta od strane kako pravosudnih institucija, tako i političkih partija i njihovih predstavnika. Reagovali smo i ukazivali na neophodnost ozbiljnog djelovanja nadležnih institucija u kažnjavanju počinioca napada na novinare. Rezultat njihove neaktivnosti ili nedovoljno ozbiljnog pristupa ovom sve očitijem problemu, rezultira sve učestalijim napadima i otvorenom sprječavanju medija u izvještavanju,  kaže Karić.

Podsjetio je i na nedavne pritiske Tužilaštva BiH na novinare Žurnala.


Objavimo aferu “Diploma”, naše kolege idu na ispitivanje u Tužilaštvo BiH, pitaju ih ko im je izvor informacija...Objavimo aferu “SOA” ponovo poziv za novinara Žurnala i ispitivanje s kim sjedi, s kim se druži, otkud njemu informacije o ruskom uticaju...Trpimo diskreditiranje od hrvatskih obavještajnih službi, kao i političara bliskih SOA-i, a na kraju i od kolega koje su se stavile u funkciju određenih političkih skupina. Našeg snimatelja napadne predsjednik OO SDA, Huso Ćesir, snimimo to, objavimo, a policija cijeli dan maltretira našeg kolegu, da bismo na kraju dobili krivičnu prijavu za neovlašteno snimanje, upozorio je Karić.Dok su se medijima obraćali urednici Žurnala, radnici Bosnaplasta novinarima su dijelili kifle.


U međuvremenu, policija je obezbijeđivala firmu Bosnaplast.

 

 
Urednik magazina Žurnal Selvedin Avdić rekao je da su svi imali priliku da pročitaju saopćenje Huse Ćesira u kojem je optužio Žurnal da smo strani plaćenici te da je to uobičajeni način na koji nacionalistički tajkuni etiketiraju novinare koji pokušavaju da istražuju njihov rad. Ćesir je optužio Žurnal  da se bavi reketaškim novinarstvom.


-Mi nemamo neko pretjerano povjerenje u naše pravosuđe, našoj novinarki je trebalo 17 dana da dođe do diplome a čak tri mjeseca je trebalo našim institucijama da tu diplomu ponište. Ipak, mi smo odlučili da ćemo  podići tužbu protiv Huse Ćesira jer zaista nemamo nikakvog razloga da trpimo uvrede koje smo dobili od njega, kaže Avdić dodajući da je “u BiH uvijek kriva žrtva za nasilje  a ne nasilnik, kad se uspostavi jedna takva logika onda je sasvim moguće da vi tužite novinara zato što je radio svoj posao i kojeg ste pokušali da pretučete".

 

 


U tom momentu Senad Sućeska prekinuo je obraćanje urednika  Žurnala Selvedina Avdića, kazavši da napad nema veze sa strankom.


"Kakve veze ima stranka? ...Ovo je bezveze. Niste normalan narod, policija neka hvata u istražne organe čovjeka ako je kriv. Vi po SDA... Ovako se pravi država, jel? Hajde bježi ba, sram vas bilo i stid. Nemojte da me sječete, imaju istražni organi, ima sud, ako je kriv Ćesir nek ide u zatvor. Koji vam je, ne mogu da lajem", kaže Sućeska.Senad Sućeska kaže da je član SDA. Po vlastitom priznanju ali i pisanju načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, Sućeska je “heroj i borac Druge viteške motorizovane brigade.”

Semir Efendić i Senad Sućeska

Zbog svega navedenog Redakcija Žurnala apeluje i traži da:


- Institucije za provođenje zakona procesuiraju one koji su napali kolegu Adija Kebu dok je obavljao svoj zadatak;
- Stranka demokratske stranke javno osudi i sankcioniše svog člana i predsjednika OO SDA Novi grad;
- Javno izvinjenje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svojom neodmjerenom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad;

- Bojkot medijskih obraćanja i aktivnosti predstavnika SDA, dok se ne ispune navedeni uslovi.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Selvedin Avdić, Eldin Karić, Bosnaplast, Adi Kebo, Huso Ćesir