Banja Luka

Pravda za Davida: Komunalna policija uklonila Davidovo srce i sadnice dunje

Piše: Ljiljana Kovačević

Vlast u RS i gradska vlast Banjaluke pokušavaju da uklone sve što podsjeća na ubijenog mladića

Komunalna policija Grada Banaluka donijela je Rješenje o uklanjanju „Davidovog srca“ - spomen ploče ubijenom Davidu Dragičeviću i dvije sadnice dunje, koje su građani postavili i zasadili 7. aprila na ušću Crkvene u Vrbas, na godišnjicu prve sahrane mladića. 

„Nalaže se N.N. licu da izvrši uklanjanje stvari i drugih predmeta, uključujući dvije sadnice voća, sa javne površine u ulici Gorana Radulovića Bimbe odmah, a najkasnije u roku od 24 časa od časa ostavljanja ovog rješenja na predmetima“, navodi se u Rješenju Komunalne policije Banjaluka. 

U obrazloženju stoji da je taj prostor „javna površina, koja je u obuhvatu Regulacionog plana“, dok za sadnju dvije mladice dunje, kako je napisano, nije izdato odobrenje.


U dokumentu je jasno navedeno da će ako N.N. lica, koja su postavila simbole, to učiniti „treće lice“. Nema sumnje da će to ponovo biti radnici gradske čistoće, koji su po naređenju Gradske uprave i entitetskih vlasti 25. decembra prošle godine „očistili“ Trg Krajine od simbola posvećenih ubijenom mladiću.    

ISTRAGA O UBISTVU

Godinu dana je prošlo, a istraga o ubistvu Davida Dragičevića nije krenula sa mrtve tačke. Ministar policije Dragan Lukač i dalje ostaje pri policijskoj verziji smrti, iznesenoj na sramnoj knferenciji za novinare 26. marta prošle godine. Na toj konferenciji, tadašnji načelnik uprave MUP RS za organizovani kriminal Darko Ilić, izjavio je da se David Dragičević u noći nestanka, 18. marta, potukao sa grupom mladića u centru Banjaluke, da je potom pojeo burek, opljačkao kuću porodice Rađen u naselju Lauš, a onda „zadesno“ završio u Crkvenoj. 

Sva kasnija dešavanja, među kojima je i izvještaj Anketnog odbora Narodne skupštine RS, pokazao je da Ilić nije govorio istinu, već da je David Dragičević ubijen s predumišljajem.

Okružno tušilaštvo Banjaluka je u junu prošle godine otvorilo istragu o ubistvu Davida Dragičevića i od tada istraga tapka u mjestu. 

Rješenje Komunalne policije, izdato 8. aprila ove godine, kojim se naređuje uklanjanje Davidovih simbola sa ušća Crkvene u Vrbas, samo je dokaz više da nadležne institucije RS i dalje čine sve da se zataška organizovano ubistvo Davida Dragičevića. Vlast u RS i gradska vlast Banjaluke pokušavaju da uklone sve ono što podsjeća na ubijenog mladića.

Građani Banjaluke i članovi grupe „Pravda za Davida“ su 7. aprila očistili smeće na na postoru gdje se Crkvena ulijeva u Vrbas, a potom napravili „Davidovo srce“, oivičeno kamenom, u koje su postavili kamenu ploču na kojoj je napisano: „David – 24.03.2018.“

Svo vrijeme ih je sa zidina tvrđave Kastel posmatrao policijski inspektor Milan Opačić.

  

Nakon što je postavljeno „Davidovo srce“ tog dana, odmah su se pojavili i pripadnici Komunalne policije Banjaluka. Iz auta osmotrili situaciju i otišli. Dan kasnije na spomen ploči ubijenom mladiću ostavili su Rješenje. 

(zurnal.info)