Kriminal

Arkanov tigar pod zaštitom bh. pravosuđa: Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Saše Milakovića

Pišu: A. Gutić/A. Avdić

Naredbu o obustavi istrage protiv Milakovića donio tužilac Oleg Čavka. U januaru ove godine vraćena i jamčevina u iznosu od 50 hiljada maraka koju je za njega uplatio Predrag Spaić. Milaković bio pratilac Željka Ražnatovića Arkana, a imao veze i sa Miloradom Ulemekom Legijom.

Četrnaest godina Tužilaštvo BiH tragalo je za prijedorskim kriminalcem i bivšim Arkanovim praticem Sašom Milakovićem. I kada se bjegunac, napokon, predao, na scenu je stupio državni tužilac Oleg Čavka. Krajem decembra prošle godine Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Saše Milakovića koji se odnedavno zove – Ivan Tomić.

„Tužilaštvo BiH je dana 14. 12. 2018. godine dostavilo podnesak broj T20 O KTO 03439 18, kojim je obavijestilo Sud da je donesena Naredba o obustavi istrage protiv lica Ivan Tomić (ranije Saša Milaković) i Milaković Slaviše, te predložilo da se istima ukine mjera zabrane u vidu uplate jemstva i zabrane napuštanja boravišta“, navedeno je u Rješenju Suda BiH kojim je odlučeno da Milakovićima vrati i položena jamčevina u iznosu od 50 hiljada maraka. 

BIJEG U SRBIJU

Pritvor Saši Milakoviću i njegovom bratu Slaviši određen je 10. maja 2003. godine. Tada su ,naime, pripadnici SFOR-a uhapsili njihovog oca Milorada Milakovića zbog organizovanog kriminala u vezi sa trgovinom ljudima i prostitucijom u takozvanom slučaju Šervud. Prijedorski kralj prostitucije, kako su prozvali najstarijeg Milakovića, osuđen je na devet godina zatvora, dok su njegovi sinovi i supruga pobjegli u Srbiju. Međutim, u ljeto 2007. godine Milorad Milaković koristi zatvorske pogodnosti i bježi u Srbiju, a ubrzo su mu vlasti RS-a izdali rješenje da je mrtav. 


Za njegovim sinovima ostaje na snazi Interpolova potjernica i oni se odlučuju predati u januaru 2017. godine, tek nakon što je njihov slučaj preuzeo državni tužilac Oleg Čavka. No, kako ne bi bili u pritvoru, uplaćena je kaucija na iznos od 50 hiljada maraka. Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, novac je uplatio Predrag Peđa Spaić sa Pala, povezan sa automafijom, koji je sin još poznatijeg Ratomira Spaića, kriminalca ubijenog u mafijaškom obračunu u Istočnom Sarajevu 2006. godine. Nakon što je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu, novac koji je uplatio Spaić, prebačen je na račun Saše Milakovića, prema kojem je Sud BiH u januaru ove godine ukinuo određenu jamčevinu u iznosu od 50 hiljada maraka.

SAŠA ILI IVAN

Saša Milaković se godinama vezuje za organizovani kriminal. Prema vlastitom priznanju bio je pratilac Željka Ražnatovića Arkana, a ima i zajedničke fotografije sa Miloradom Ulemekom Legijom i drugim pripadnicima Zemunskog klana. 


Njegov otac, Milorad, također je bio u vezi sa Zemunskim klanom, a bio je povezan i sa odbjeglim ratnim zločincem – Ljubanom Ećimom. Tokom skrivanja u Srbiji, unatoč Interpolovoj potjernici, u Beogradu je 2014. godine promijenio ime u Ivan Tomić. Nakon što se predao bh. pravosuđu, Milaković u oktobru 2018. godine vadi i bh. dokumente izdate na ime Ivan Tomić.  Tada formira i navodnu humanitarnu organizaciju „Narodni sindikat“ iza koje skriva svoje sumnjive poslove. 

Prema vlastitom priznanju, angažirao se i na zaštitarskim poslovima preko agencije VIP Security. Upravo zbog toga, u junu prošle godine na svom facebook profilu prijetio je nedavno ubijenom Slaviši Kruniću. 


Milaković je povezan i sa grupom United Tribunsi iz Sanskog Mosta, kojom rukovode braća Armin i Nermin Ćulum, koji su protjerani iz Njemačke zbog organiziranog kriminala, a koji su hapšeni zbog sumnje da su povezani sa ubistvom Slaviše Krunića.  

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Slaviša Krunić, Željko Ražnatović Arkan, Saša Milaković, Oleg Čavka