Napad

MIDHAT DEDIĆ: Asim Kamber mi je prijetio pištoljem

FOTO: normala.ba
Piše:Midhat Dedić/normala.ba

Događaj se odigrao pred velikim brojem ljudi, čak i policijom , a naredni dani će potvrditi notornu istinu kako „niko ništa nije vidio“. To se zove esdeaovski koncept iskrivljene odnosno „podobne“ stvarnosti koji se duže od dvije decenije nameće i provodi u ovom gradiću uz pomoć institucija vlasti i „naklonjenih“ lokalnih medija

Asim Kamber, 58 godina, federalni zastupnik, član Predsjedništva SDA BiH  i predsjednik SDA Sanski Most, ovjenčan  neotuđivom slavom  rušenja  rahmetli  generala  Mehmeda Alagića, dana 20.maja u 15,13 minuta  na glavnoj gradskoj ulici u Sanskom Mostu potegao je pištolj na mene, a onda  pokušao  pobjeći sa lica mjesta. Kamber je, prema mom skromnom znanju o  naoružanju , u desnoj ruci  držao  pištolj kalibra 6,35 mm nepoznate  proizvodnje, koji će  u narednih  sat-dva „nestati“.


Događaj se odigrao  pred velikim brojem ljudi, čak i policijom , a  naredni dani će  potvrditi notornu istinu  kako  „niko ništa  nije vidio“. To  se zove  esdeaovski koncept iskrivljene  odnosno „podobne“ stvarnosti koji se  duže od dvije decenije  nameće i provodi u ovom  gradiću uz pomoć institucija vlasti i „naklonjenih“  lokalnih medija.


Zbog bh javnosti, kolega novinara i  brojnih prijatelja i poznanika koji  su me zvali tokom jučerašnjeg dana ( zahvaljujem se svima na podršci)  iznosim sinopsis drame koja  će  u proširenom obliku i sa mnogobrojnim detaljima biti prezentirana Unutrašnjoj kontroli  Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona zbog niza propusta od strane policijskih službenika Policijske stanice Sanski Most.


Oko  15 sati moje putničko vozilo „Opel Astra“  sa četiri upaljena  žmigavca na trotoaru, dok čekam suprugu i kćerku iz trgovine „DM“, udara  kamion sa vozačem iz Sarajeva koji je dotjerao robu za pomenutu trgovinu. Dok  sa vozačem  koji priznaje svoju odgovornost „vijećam“  da li da zovemo saobraćajnu policijsku patrolu na uviđaj ili da slučaj „preklopimo“preko tzv. evropskog obrasca, u jednom trenutku  okrenem  se i  vidim na trotoaru federalnog zastupnika Asima Kambera sa mobitelom u ruci  kako me fotografira. Pored njega na trotoaru je parkiran Golf crne boje za čijim upravljačem je Mirela Husić, sekretarica SDA Sanski Most.  Tačno je 15, 13  sati.

Uznemiren zbog neovlaštenog snimanja  od strane izabranog zvaničnika glasno mu se obraćam i žurno mu prilazim riječima „zašto  me slikaš“, „ otkud  ti pravo  da me fotografiraš“.Dok mu prilazim Kamber  izvlači pištolj, da li  iz  džepa jakne ili  hlača  i podiže  ga na mene u visini  malo iznad  svojih kukova.


Šokiran i dalje mu prilazim  i sada  još glasnije vičem „ zašto potežeš  pištolj na mene“  , „zašto si povukao pištolj na mene“, „stani,ne bježi, zvaću policiju“…U tom trenutku Kamber  unatraške dolazi do auta, pištolj spušta kraj lijeve noge na pod auta i sjeda  na mjesto suvozača.
Pritrčim autu i uspijem onemogućiti  da Asim Kamber, izabrani  zvaničnik  za potezanje pištolja  na novinara, zatvori  vrata suvozača. Držim desnom rukom unutrašnje hvatište vrata, a lijevom se branim od Kamberovih grčevitih  pokušaja da mi  skloni desnu ruku. On tada panično  komanduje  svojoj sekretarici  i vozačici da krene  autom, što ona i čini. To je trenutak  kada  Golf izlazi na  kolovoznu traku.


Dok vozilo ubrzava, ja trčim , držim širom otvorena vrata suvozača  i  glasno  pozivam policiju koja je „tu negdje“. Na desetine građana prate „show“. Ubrzavam  još više zbog  brzine vozila koje nakon 30-40 metara mora da stane, zbog kolone vozila ispred. Koji trenutak  kasnije zadihani stižu dvojica policajaca, a uskoro im se pridružuju još dvojica.
Naređuju federalnom zastupniku Asimu Kamberu  i njegovoj sekretarici i ličnoj vozačici  da izađu iz auta. Izlaze. Pri tom je još uvijek nepoznato, da li je pištolj u autu ili je kod nekog od njih dvoje. Golf  se pritom parkira  u uski dvorišni prolaz nasuprot Nove banke. Okuplja  se veći broj građana.
Od  policije tražim da odmah oduzmu mobitel  Asimu Kamberu kako bi se ustanovilo  da je me neovlašteno fotografirao, a vidjelo  bi se  i iz kog ugla je radio  fotografije.

Na taj način bi se  post festum mogla spriječiti   tzv. službena verzija sanske policijske stanice  koja je tokom dana preko portparola  MUP USK odaslana  u svijet, a prikazala je po konceptu  „podobne stvarnosti“   iskrivljenu sliku  događaja u kome su meni pripisane legurirane  osobine Chuk Norrisa, Supermena  i  Davida Coperfielda da   zaustavljam vozilo u pokretu,a prethodno  dok  vozila u kome je federalni zastupnik  valjda i nema , potpuno van sebe uzvikujem gore citirane rečenice o neovlaštenom fotografiranju  i potezanju pištolja. Postoje svjedoci da je  Golf iz koga je izišao  federalni zastupnik Asim Kamber i fotografirao  me a potom  povukao pištolj na mene, bio parkiran na trotoaru odmah iza kamiona koji  je napravio  pomenuti udes.


Policija ne oduzima mobitel Asimu Kamberu i pored mog  višestrukog ponavljanja zahtjeva. Pritom,  dok  čekamo na potez dežurnog  tužioca (još uvijek ne znam kojeg)  i dolazak policijske ekipe sa istražiteljem radi pretresa vozila, policija , potpuno  nerazumljivo dozvoljava da parkiranom vozilu, Asimu Kamberu i njegovoj sekretarici  prilaze  brojni stranački  ljudi od načelnika općine, preko službenog strančkog vozača, vijećnika  i drugih. Ostaje trajna sumnja da je tokom tih 30-40 a možda i više minuta pištolj iz auta kojim je ugrožena moja sigurnost  „nestao“.


Napokon stiže  policijska ekipa  sa istražiteljem.Insistiram da se pretres obavi  odmah i tu, zbog „milion razloga“. Objašnjavam  da zbog narušenog ambijenta oko vozila i neovlaštenog pristupa  stranačkih prijatelja Asima Kambera, čak i zbog moje  već uočene otvorene sumnje da je  pištolj sklonjen, tražim da se izvrši pretres na licu mjesta i vozila i  svih  aktera.


Istražitelj to odbija „obrazloženjem“  kako  će  to biti teško  izvesti  pored ulice, iako saobraćaj vozila ni komunikacija pješaka pritom nimalo nije ugrožena!? Naređuje da se  pregled /pretres vozila   obavi u krugu Policijske stanice  Sanski Most.


Mene voze dvojica policajaca  zaobilaznicom  oko grada, kažu  zbog gužve. Federalnog  zastupnika  Asima Kambera prevoze drugim policijskim vozilom. Njegova sekretarica ili lična vozačica, koja je prethodno  dala ključeve  auta policajcu, ponovo sjeda u svoje auto i sa pomenutim policajcem  vozi se prema Policijskoj stanici Sanski Most!? Svjesno i neoprostivo narušavanje procedure i profesionalnog  rada  policije dozvoljavanjem da lice koje je učestvovalo u događaju a i policajac sjedaju u auto koje je trebalo da bude prethodno pretreseno. To je auto moralo  biti  prevezeno šlep službom ili  pregledano/pretreseno  na licu mjesta kako sam i tražio.


Pozivam advokata iz policijske  prijavnice (mobitel  su mi oduzeli, jer je komandir policije izrazio sumnju da neovlašteno snimam)   da prisustvuje pregledu vozila. Advokat  kaže  da će mu biti dovoljno 15 minuta  da dođe. Saopćavam  policajcima poruku advokata, ali  oni to  „ne čuju“. Počinje pregled vozila. Tada  saznajem od policajaca da  je federalni  zastupnik Asim Kamber  dobrovoljno pristao na pregled vozila . Već tada mi je jasno, da je pištolj „nestao“.
Pitam opet policajce zašto  Asimu Kamberu uopće nije oduzet  mobitel ni na ulici ni ovdje u Policijskoj stanici. Odgovaraju mi da je mobitel oduzet i da je u autu koje treba da se pregleda. Ispostavlja se  da mobitela tu nema.  Njegova sekretarica  Mirela Husić  tada izjavljuje da  je Kamberov mobitel kod nje!?


Pregled  vozila  traje  nekoliko minuta, otprilike 10-12, uz fotografiranje. Naravno,ako je neko i sumnjao,  pištolja nema i nema.


Moj advokat  dolazi  kada je „sve gotovo“. Razgovaramo  desetak minuta  u jednoj prostoriji ,a na izlazu zajedno prilazimo policijskoj prijavnici  i advokat  kaže  dežurnom policajcu da ću  sada podnijeti prijavu protiv  Asima Kambera za ugrožavanje sigurnosti i neovlašteno snimanje. Advokat odlazi.


Policajci me ubjeđuju da „ ne mogu podnijeti“ prijavu, iako insistiram, po sugestiji  advokata. U više navrata  pokušavam, a oni  me uvjeravaju  da je to „dupliranje“ posla i da je sve to već  odrađeno od strane njih. Kad  od njih tražim da vidim šta piše   u toj „prijavi“, kažu  mi „dođi sutra“.


Zovem Operativni centar MUP USK u Bihaću  i upoznajem ih sa  „problemom“ oko prijave  ugrožavanja sigurnosti.  Policajac mi na kraju, nakon što me je saslušao, kaže“ne preostaje  ti ništa drugo nego da pišeš Unutrašnjoj kontroli“
Jedan od policajaca  dolazi  do  mene i obavještava me da će protiv mene podnijeti  prijavu zbog „naročito drskog ponašanja“. Odnosilo se  to na  moju  izjavu u krugu  policijske stanice  dok je trajao pregled  vozila Golf , da nemam povjerenja u profesionalnost  i policijsku etiku komandira Policijske  stanice  i istražitelja koji nije dozvolio pregled/pretres  auta  na  licu mjesta gdje je i zaustavljen. Istovremeno saznajem kako će , po svemu sudeći,  protiv mene  ići i izvještaj o  krivičnom djelu oštećenje tuđe stvari. Misli se na  automobil iz koga je bestraga nestao  pištolj koji je federalni zastupnik  potegao na mene.


U toku  noći  saznajem da je  u policijskom biltenu MUP USK  za 20.maj  događaj o kome pišem upisan pod  „Ostali događaji“. Dakle, ni riječi  o ugrožavanju sigurnosti i neovlaštenom snimanju.


U kasnim noćnim satima dobijam  slijedeću  informaciju koju će potvrditi svjedoci- dvojica policajaca  poznatih identiteta, koji su  tokom dana učestvovali  u  krajnje sumnjivoj policijskoj proceduri „traženja“ pištolja kojim mi je prijećeno, u 23,33 sati izlaze  iz Policijske stanice  Sanski Most. Ispred  stoji upaljeno  policijsko auto  u koje potom sjeda policijski službenik takođe  poznatog identiteta. Bio je to kasni brifing  „preslagivanja“  iskaza kako  bi se sutradan i narednih dana otklonila „ mogućnost greške“.


Asim Kamber, prema mojim saznanjima, nema dozvolu za  nošenje pištolja. Nadčovječanskim trudom pojedinih policijskih službenika  juče  je  u praksi i „dokazano  da taj pištolj „nikada nije ni postojao“ i da je  ova „opasna  igračka“ plod  novinarske imaginacije.


Predsjednik SDA  Sanski Most  je , nakon rušenja rahmetli generala Mehmeda Alagića 1997.godine,  proteklih 22 godine koliko je ne čelu ove  stranke  bio  i ostao  pobornik  apsolutnih novinarskih sloboda pod jednim uslovom –da se o njemu pišu ode i panegirici. U protivnom- novinari su se susretali sa njegovom histeričnom a uz to bogatom manipulativnom praksom i  brojnim  tužbama za klevetu. Od juče je , barem za mene,  postao izabrani zvaničnik za potezanje pištolja  na novinara. Time je proces demitologizacije  ovog mračnog lika duboko potresenog  „narcističkom krizom“  potpuno dovršen 20. maja 2019.godine. 

(zurnal.info)