BUDI SE JUSTICIA

Sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu pozivaju kolege: Članovi VSTV-a su doveli u pitanje moralnost i profesionalnost pravosuđa!

zurnal.info

Smatramo da VSTV pažnju treba preusmjeriti na goruće probleme pravosuđa koje su dužni da riješe, a da za nastalu situaciju preuzmu potpunu odgovornost, vodeći računa o visokim moralnim i profesionalnim standardima koji su obvezujući za svakog nositelja pravosudne funkcije. VSTV je značajniji od svakog pojedinca i pojedinačne funkcije. Visoki moralni kvaliteti, poštenje i stručnost moraju nam biti prioritet

Sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenka Potogija i Sanja Jaramaz-Dedić uputile su pismo svim kolegama sudijama i tužiocima kojim ukazuju na posljedice narušenog ugleda nositelja pravosudnih funkcija, za što uzročnika vide u postupcima članova VSTV-a. U pismu je navedeno. :

„Poštovane kolege nositelji pravosudnih funkcija,

svi smo svjedoci dešavanja koja su u proteklom periodu ozbiljno narušila povjerenje javnosti u rad pravosuđa, naročito naše krovne institucije VSTV-a. Opravdano nepovjerenje javnosti se izuzetno negativno odražava na naš svakodnevni rad, pri čemu nismo svi odgovorni za nastalo stanje, tako da smo po odlikama koje se podrazumjevaju za sudijsku funkciju, dužni reagovati.

Obzirom da je potrebno hitno preduzeti jasne rezove u cilju sprečavanja daljeg narušavanja ugleda pravosuđa, a imajući u vidu da je VSTV najodgovorniji za nastalu situaciju, pozivamo članove VSTV-a da prestanu sa dosadašnjim postupanjima kojima su ozbiljno doveli u pitanje moralnost i profesionalnost pravosuđa u cjelini.

Smatramo da VSTV pažnju treba preusmjeriti na goruće probleme pravosuđa koje su dužni da riješe, a da za nastalu situaciju preuzmu potpunu odgovornost, vodeći računa o visokim moralnim i profesionalnim standardima koji su obvezujući za svakog nositelja pravosudne funkcije.

VSTV je značajniji od svakog pojedinca i pojedinačne funkcije. Visoki moralni kvaliteti, poštenje i stručnost moraju nam biti prioritet.

Pozivamo kolege da unutar pravosudne zajednice (sudova, tužilaštava i udruženja) profesionalno i bez straha otvorimo raspravu o ovoj temi koja se tiče svih nas.“

Kako saznaje Žurnal, podršku svemu navedenom već je uputiuo jedan broj sudija koji ne žele više u anonimnosti prezuimati odgovornost za sve loše postupke VSTV-a i još nekih kolega. Podršku pismu dali su i neki bivši članovi VSTV-a poput Danijele Mikić, koja je obnašala dužnost potpredsjednice ove institucije od 2008 do 2012 godine.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pravosuđe, VSTV, Sanja Jaramaz, JAsenka Potogija