Potkivanje

Dodikov režim podržava korupciju: Gradska uprava Banjaluke brani Milana Tegeltiju

Piše: Žana Gauk

Iako su predstavnici ove organizacije zahtjev predali još u ponedeljak, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nije dozvolio postavljanje štanda. Razlog – “na Trgu Krajine nema dovoljno slobodnog mjesta”.

Režimu Milorada Dodika u Republici Srpskoj odgovara sve rasprostanjenija korupcija, a naročito ona u pravosuđu jer sve afere pod plaštom vlasti ostaju u ladicama sudija i tužilaca.

Tako je danas Gradska uprava Banjaluka i zvanično odbila zahtjev organizacije “Restart” da na Trgu Krajine organizuje potpisivanje krivične prijave protiv Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine.

 

Iako su predstavnici ove organizacije zahtjev predali još u ponedeljak, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nije dozvolio postavljanje štanda. Razlog – “na Trgu Krajine nema dovoljno slobodnog mjesta”.

Afera “Potkivanje” nije bila dovoljno čvrst dokaz da se građanima administrativnog centra Republike Srpske omogući da iznesu mišljenje o korumpiranim pojedincima iz pravosudnog sistema.

“Gradske vlasti su nam zabranile potpisivanje krivične prijave. Napominjem da nam je bio potreban metar kvadratni prostora. Snimite Trg Krajine, prazan je. Nikakve razlike nema između gradonačelnika Igora Radojičića, ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i Milorada Dodika. Jedina razlika je u tome što Lukač ima sredstva prinude, a Radojičić birokratiju na svojoj strani. Građanima je uskratio osnovno ljudsko pravo”, kazao je Stefan Blagić iz “Restarta”.

ONLINE ALTERNATIVA

Kako bi ipak izašli u susret mnogobrojnim Banjalučanima koji svojim potpisom žele da se suprotstave korupciji, “Restart” će organizovati online potpisivanje peticije.

 

“Osim toga, dokument koji građani mogu da potpišu objavićemo na našoj Facebook, Twitter i Instagram stranici. Mogu da ga odštampaju, potpišu uz broj lične karte i pošalju na adresu Tužilaštva BiH. Obrazloženje gradske vlasti je smiješno. Potpuno drugi motivi su u pitanju. Kolege u Sarajevu su odobrenje dobile za dan. Idući put kada visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark i ostala bratija kažu da se ne bunimo, prepričajte im ovaj slučaj”, podsjetio je Blagić.

NI METAR KVADRATNI DEMORATIJE

U rješavanje problema korupcije moraju da budu uključeni i građani pa je ta prilika mogla da bude data i onima kojih se i te kako tiče. Međutim, direktor Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH Eldin Karić ističe da vlast, očigledno, voli korupciju.

“Dokaz tome je i činjenica da u Banjaluci ne postoji ni kvadratni metar demokratije. Građani imaju druge mogućnosti i mogu da pokušaju da zaustave korupciju. Ovo je dokaz da korupcija, Tegeltija i oni koji rukovde Visokim sudskim i tužilačkim savjetom BiH imaju podršku samo onih kojima korupcija odgovara”, zaključio je Karić.

Iako je vlast u Banjaluci zabranila potpisivanje krivične prijave, građani su zaustavljali aktiviste i u baštama okolnih kafića potpisivali dokument.

(zurnal.info)