PRAVDA

KOLIKO VRIJEDI ŽIVOT NOVINARA U BiH: Četiri godine zatvora za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića

Piše: Ljiljana Kovačević

Šipku kojom je pretučen Kovačević, pronašao je njegov otac dan nakon završenog policijskog uviđaja

Marko Čolić, bokser iz Banjaluke, osuđen je danas u banjalučkom Okružnom sudu na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, urednika portala “Gerila” i novinara BNTV, 26. avgusta prošle godine. Presudu je izreklo Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci, na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem. Vrijeme koje je Čolić proveo u pritvoru od početka septembra  uračunato mu je u kaznu. 

Sramna presuda za pokušaj ubistva

Nedeljko Dukić, takođe bokser, drugi je napadač na Kovačevića i on je u bjekstvu. Navodno je pobjegao u Hrvatsku, potom u Sloveniju, a onda mu se gubi svaki trag. Za njim je raspisana potjernica. O motivima napada i naručiocima se još ništa ne zna. Neosporno je da su Čolić i Dukić tek izvršioci monstruozne naredbe da se novinar Vladimir Kovačević likvidira.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, i Darko Ćulum, direktor Policije RS-a, saopštili su poslije hapšenja Čolića da napad na Kovačevića ”nema političku pozadinu”. Nisu obrazložili na osnovu čega su to zaključili ili se radi o njihovom subjektivnom doživljaju. Činjenica je da Kovačević nije lično poznavao ni Čolića ni Dukića niti je imao bilo kakve veze s njima, njihovim porodicama, poslom ili sportom kojim se bave. 

Kovačević je napadnut u naselju Obilićevo/Mejdan, na parkingu zgrade u kojoj stanuje, nakon što se vraćao s posla. Kovačević je te večeri izvještavao sa skupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine. "Prije 20 minuta su me dok sam se vraćao sa posla dva momka zaskočila i namlatila šipkama na razvlačenje", objavio je Kovačević te večeri oko 21 čas na svom Twitter profilu.

Te večeri objavljene su i Kovačevićeve fotografije iz bolnice - glava umotana u zavoje, masnice i poderotine na licu, i bilo je sasvim jasno da je on zadobio teške povrede, opasne po život. Jednostavno, Kovačević je imao sreće što je preživio.  “Uočili smo da ima malo kontuziono žarište na mozgu”, rekao je nakon Kovačevićeve hospitalizacije Vlado Đajić, direktor Univerzitetske bolnice kliničkog centra (UBKC) Banjaluka. 

Đajić je tada još rekao da Kovačević ima povrede lijevog uha, ali i povrede na drugim dijelovima tijela. Dan nakon napada Kovačevića je u bolnici posjetio Milorad Dodik. 

Marko Čolić uhapšen je 10. septembra 2018. godine. Bio je član borilačkog kluba "Hektor" iz Laktaša, koji vodi Predrag Stanković, sin tajkuna Bude Stankovića, kuma Milorada Dodika. Bio je zaposlen u klinici "Zotović", a radio je i kao izbacivač u kafeu "Balkan" u Banjaluci.  

Čolić je bio član grupe zaštitara Ostoje Savića, koja obezbjeđuje nekoliko poznatijih lokala u Banjaluci, među njima i klub “Kabinet”, koji drži sin Nikole Špirića.


Marko Čolić

Nedeljko Dukić, drugi napadač, odranije je poznat po nasilništvu, a zbog razbojništva je osuđivan na tri godine zatvora. 

Zanimljivo je da je policija uviđaj napada na Kovačevića izvršila tek jutro, satima nakon pokušaja njegovog ubistva. Koliko su “ozbiljno” uradili svoj posao u večeri napada potvrđuje i podatak da je metalnu šipku kojom je napadnut Kovačević sutradan našao njegov otac. O tome kako je policija traljavo radila svoj posao u slučaju napada na Kovačevića svjedoči i izvještaj portala “Gerila”, čiji je Kovačević urednik.

Izvještaj portala “Gerila” nakon napada na Vladimira Kovačevića

U noći kada je na kolegu Kovačevića pokušano ubistvo, novinar portala GERILA.info je dobio informaciju od Kovačevićevog prijatelja i komšije koji je bio sa policajcima kada su došli na uviđaj da se ispitivanje stanara koji se nalaze u neposrednoj blizini parkinga neće obaviti to veče, već sutradan ujutro, navodno „da se ne uznemiravaju stanari zgrada jer je već noć“. 

Novinar portala GERILA.info je nakon toga dva puta zvao dežurnog policajca na telefonski broj 122. Prvi put je policajac D.K. iz Operativnog dežurstva rekao da ti navodi nisu tačni, mada smo i sa drugim stanarima provjerili da li su ispitivani tu noć i dobili smo negativan odgovor. Na parking na kojem je napadnut Kovačević gleda šest ulaza sa po barem 10 stanova po ulazu koji gledaju na njega. 60 stanova! Velika je vjerovatnoća da je neko nešto vidio ili čuo. 

Na pitanje “Gerile” zašto lokacija samog napada nije ograđena žutom trakom do jutra, ukoliko ima još nekih dokaza na tom mjestu, a možda će se bolje vidjeti po danu – policajac je rekao da je uviđaj izvršen i da sva pitanja šaljemo Tužilaštvu, odnosno tužiocu Dragani Lipovčić

Drugi poziv prema dežurnim policajcima je uslijedio nešto kasnije, kada je Kovačević nakon pregleda na UKC ipak vraćen na Hirurgiju da prenoći, a pitanje je bilo – zašto Kovačević, nakon evidentnog pokušaja ubistva, nije dobio obezbjeđenje ispred Hirurgije, kao i ispred njegove zgrade, gdje je noć provela njegova porodica. Dežurni policajac je prvo negirao konstataciju novinara “Gerile” da je u pitanju pokušaj ubistva, što je kasnije potvrdilo i Tužilaštvo. 

Aljkavost rada tužioca pokazala se već 27.8.2018., jer je otac Vladimira Kovačevića sa komšijama, prilikom izlaska jednog od automobila sa parkinga, na tom mjestu našao šipku kojom je Vladimir pretučen. Površina lokacije napada je svega nekoliko kvadratnih metara i ni tih par metara nije pregledano detaljno, naveli su u tekstu novinari portala “Gerila”.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nedeljko Dukić, Marko Čolić, gerila.info, Vladimir Kovačević