Sin vs. tata

„Prointerov“ ćorak: Dodikov govor je špekulacija

Piše: Žana Gauk

„Poslovni ugled gradimo na kvalitetu, znanju i društveno odgovornom ponašanju. Zbog toga odbacujemo ponovne spekulacije u medijima kojima se s namjerom njegovog narušavanja osporava transparentna vlasnička struktura naše kompanije“, kazali su u „Prointeru“, iako ih niko nije pitao za vlasničku strukturu, već za status Dodika juniora.

Nervozni istup Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, pred Narodnom skupštinom Republike Srpske i priznanje da je saradnik banjalučkog „Prointera“ njegov sin Igor Dodik u ovoj IT tender firmi nazvali su špekulacijom.

Iako je ovdašnji gospodar života i smrti 18. jula doslovno rekao da Dodik junior, posredstvom ove, sarađuje sa drugim inostranim firmama i od toga ima prihode, u „Prointeru“ nisu željeli da detalje pojasne stanovnicima RS čiji novac obilato troše pobjeđujući na milionski teškim tenderima.

 


 

NISMO VAS PITALI ZA VLASNIČKU STRUKTURU!

Kako se Žurnalov upit nije odnosio na javno dostupne podatke o vlasničkoj strukturi, već na pojašnjenje formalno-pravnog statusa Igora Dodika među IT stručnjacima, konkretno pitanje, uz decidno obrazloženje, proslijedili smo ponovo.

 


 

Očekivano, uslijedio je tajac. PR tim „ugledne“ kompanije, koja „uvijek poštuje zakone“, nije dostavio odgovor.

MILIONI ZA IT TENDER ŽURKE

Dok ćuti o „saradniku“ koji pripada vrhovnoj porodici u Republici Srpskoj, „Prointer“ na tenderima ne miruje. Za samo dva dana, 10. i 11. jula, po sistemu „jedna primljena-jedna prihvatljiva ponuda“ od Vlade RS dobio je dva ugovora. Ukupna vrijednost – tričavih gotovo milion maraka.

Za održavanje i popravku fiksne telefonije u staroj i novoj zgradi u Banjaluci dobiće 245.597 KM, a za održavanje jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u RS – 699.613 KM. Ugovori su jednogodišnji!

„Prointer“ je milionske rekorde nizao i u junu, kada mu je bilo potrebno samo pet dana za tenderski skor od 2.048.905 KM. Stotine hiljada maraka građana RS i u maju su završile u ugovorima institucija i javnih preduzeća i “Prointera”. Sedam tendera – 937.986 KM.

Za samo pola godine ova privatna firma uknjižila je šezdesetak tendera vrijednih 10.230.605 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost! Tu su i milionski vrijedni višegodišnji okvirni sporazumi, njih šest vrijednih ukupno 2.301.126 KM!

Na adresu Žurnala stigla je tužba, jer smo, pišući o preskupim tenderskm ugovorima, uz ime firme navodili i povezanost Igora Dodika sa istom. "Prointerovi" pravnici naveli su da smo tendenciozni te da, zbog želje za senzacionalizmom, objavljujemo lažne informacije.

Vodili smo se idejom, istakli su "prointerovci", da sto puta izgovorena laž postaje istina.

Žurnal i dalje čeka poziv suda. I Dodika juniora kao svjedoka!

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milorad Dodik, Igor Dodik, Prointer, Žana Gauk