Principi

Trojni pakt: Odustali od programa ANP!

Dodik, Čović i Izetbegović potpisali su sporazum prema kojem ANP više nije uslov za formiranje Vijeća ministara

Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, uz Wigemarkovo posredovanje, dogovorili su da godišnji nacionalni program ANP nije uslov za formiranje Vijeća ministara.

Žurnal je u posjedu sporazuma koji su potpisali. Pitanje NATO integracija reguliše se Članom 3 dokumenta nazvanog “Principi za formiranje vlasti na nivou BiH”.

U sporazumu piše:

“Nastaviti integracijske procese u skladu sa Ustavom i zakonima usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH. Potvrditi opredjeljenje za unapređenje odnosa sa NATO, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH. Sve aktivnosti u ovom smislu se provode u skladu sa svim relevantnim odlukama Predsjedništva BH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a imajući u vidu ustavnu nadležnost Predsjedništva za provođenje vanjske politike. Komisija za NATO integracije BiH će sarađivati sa svim relevantnim institucijama s ciljem realizacije odnosa sa NATO, uključujući izradu nacrta i planova na bazi odluke Predsjedništva BiH i Vijeća ministara."

Tačka 4 ovog sporazuma reguliše pitanje provedbe presuda Evropskih i domaćih sudova u vezi za izbornim zakonom BiH.

(zurnal.info)