Pravda za Davida

Nastavlja se progon aktivista: Odloženo suđenje majci ubijenog Davida, Suzani Radanović

Piše: Ljiljana Kovačević

Milan Malešević, advokat Radanovićeve, rekao je da pretres na sudu nije otvoren, jer je tražio izuzeće predstavnika nadležnog organa, odnosno MUP RS, zbog čega je sud morao prekinuti postupak

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, pojavila se danas u Osnovnom sudu Banjaluka, gdje je trebalo da bude saslušana povodom prijave Policijske uprave Banjaluka da je 25. decembra prošle godine na Trgu Krajine prekršila javni red i mir.

Milan Malešević, advokat Radanovićeve, rekao je da pretres na sudu nije otvoren, jer je tražio izuzeće predstavnika nadležnog organa, odnosno MUP RS, zbog čega je sud morao prekinuti postupak.
"S obzirom na to da je riječ o licu koje je u decembru imalo incident sa građanima, tražio sam izuzeće. Sud je morao da prekine postupak i do odluke o izuzeću ostaje čekati… Jedino što tražim jeste da podnosioc prekršajnog zapisa dostavi na osnovu čega to traži. Dakle tražim činjenice, čime je to ona napravila prekršaj", kazao je Malešević.

IZUZEĆE JOCIĆA

Radi se o tome da je MUP RS kao svog predstavnika na suđenje Suzani Radanović poslao policajca Miloša Jocića, koji je 25. decembra prošle godine, u sukobu policije i građana na Trgu Krajine, prema navodima advokata Maleševića, potezao oružje na građane.
Policajac Jocić je tog 25. decembra 2018. godine učestvovao u incidentu s građanima, koji su se tog trenutka zatekli na Trgu Krajine i u parku Petar Kočić. Tada je, naime, došlo do fizičkog obračuna jednog broja građana i Jocićem. Advokat Malašević naveo je da je situacija tada bila napeta, da je Jocić „možda tada zadobio i povrede, jer mu je bila pocijepana uniforma“, te da je „pridržavao oružje“. 
Znakovito je da je MUP RS upravo Jocića, policajca koji je posegao za pištoljem tokom dešavanja 25. decembra na Trgu Krajine i Parku „Petar Kočić“, poslao za svog zastupnika, što  ukazuje da policija pod komandom Dragana Lukača ne namjerava odustati u progonu svih onih koji traže istinu i pravdu za ubijenog Davida Dragičevića.
Suzana Radanović rekla je da je došla u situaciju da se brani jer je na Trgu Krajine noisla sliku svog ubijenog sina, dok ubice i dalje šetaju gradom.
"Branim se jer sam stajala sa jedinim oružjem koje imam, slikom svog djeteta. A ubice, nalogodavci, saučesnici, i dalje šetaju gradom. Istraga ne postoji. Istrage nema. Postoji samo sudski proces protiv majke. Ovo šalje poruku ljudima - spakujte se i bježite odavde", navela je Suzana Radanović.
Nakon što je suđenje odgođeno, Suzana je poručila kako ne zna uopšte za šta je tereti policija i zbog čega nastavljaju da je maltretiraju.
"Ovaj današnji dan je sramota države. Dotakli smo dno", istakla je.

ZA KOGA RADIŠ

Policijska uprava Banjaluka podnijela je prekršajnu prijavu Radanovićevoj zbog dešavanja na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine. Tog dana, policija je na Trgu prvo uhapsila Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, a nakon toga je privedena i Davidova majka Suzana.
Nakon što su na Trgu uhapsili Davora Dragičevića, koji je na tom mjestu parkirao svoj automobil, poslije policijske potjere za njim od naselja Pobrđe do centra grada, Suzana je sa slikom ubijenog sina prilazila policajcima, među kojima je bilo i specijalaca.
„Za koga radiš, za narod ili za mafiju? Zar moje dijete nije vrijedno? Imaš li majku, imaš li majku, pogledaj ovu sliku?“, pitala je tada Suzana policjace, koji su auto označili žutom trakom.
„Udaljite se“, ponavljao je jedan od policajaca Suzani.
„Je li ovo slobodna teritorija, je li ovo slobodan grad, je li ja smijem stajati gdje hoću?“, nastavila je tada Suzana, da bi joj policajac odgovorio da „ne uznemirava policijskog službenika u vršenju dužnosti“
„Pogledaj šta si ubio, ti i tvoji. Produžena ruka Lukača i mafije. Pobićete mi familiju, to vam je cilj…“, odgovorila je Suzana policijskom šefu parade na Trgu Krajine 25. decembra prošle godine.
Tog dana, osim što su u policiju privedeni Davor i Suzana, policija je brutalno krenula na građane Banjaluke okupljene na Trgu Krajine. Policija je potom trajno zabranila okupljanje na Trgu Krajine članovima grupe „Pravda za Davida“, iako o tome ni do danas ne postoji zvaničan akt. 

ZAUSTAVITE REPRESIJU


Aktivista grupe „Pravda za Davida“ Ozren Perduv rekao je danas da se sudi majci Davida Dragičevića, a ne ubicama i kako to nije pravda.
On je istakao da posledice nerješavanja Davidovog ubistva trpi porodica, kao i ljudi koji podržavaju porodicu Dragićević.
Početkom decembra pred Sudom će se pojaviti više od 30 ljudi, koje policija tereti da su tokom prošlogodišnjih okupljanja „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine i u Banjaluci prekršili javni red i mir.
„Naša poruka sudu je da se zaustavi represija policije nad svima nama, vjerujemo da će osnovni sud odbaciti navode koje piše policija", rekao je Perduv, koji je sa još nekoliko desetina Bnjalučana danas pred Osnovnim sudom u Banjaluci podržao majku ubijenog Davida Dragičevića.
Prema njegovim riječima, današnji dolazak Suzane Radanović pred Sud je „da ponizi sve koji su se
drznuli da sude majci djeteta“
Suđenje Suzani Radanović odloženo je za početak decembra ove godine.
(zurnal.info)