OTPOR

OD JANUARA 2020: Karikature Đoke Ninkovića na Jedinoj slobodnoj teritoriji!

zurnal.info

Redakcija Žurnala sa zadovoljstvom obavještava svoje čitaoce da ćemo od januara 2020. na našoj stranici objavljivati nove radove poznatog bh. karikaturiste Đoke Ninkovića

Redakcija Žurnala sa zadovoljstvom obavještava svoje čitaoce da ćemo od januara 2020. na našoj stranici objavljivati nove radove poznatog bh. karikaturiste Đoke Ninkovića. Nova vremena donose i transformaciju medija, ali sve ono što ima stvarnu vrijednost može naći svoje mjesto, pa tako i karikatura – kaže Ninković:

Stići do jedine slobodne teritorije je velika sreća, a to se meni dogodilo. Prirodno stanište karikature je sloboda a danas je to sarajevski portal Žurnal. Sve je manji broj onih koji cijene karikaturu, a razlog je jednostavan: sve je manje onih koji mogu da je shvate. Sa kupljenom diplomom to je i nemoguće.

Ovih dana se osjeća, priznaje, kao Vladimir Nazor 1942. godine kad je uz pomoć partizana sa Ivanom Goranom Kovačićem prebjegao na oslobođenu teritoriju:

- Od sada ću na stranicama portala Žurnal, raditi i pružati građanski otpor, prema ovim balkanskim tipovima za kojima nema ko da raspiše potjernice. Sretna vam Nova godina sa željom da i vi pronađete svoju slobodnu teritoriju, jer to je jedina šansa da normalan čovjek preživi, teror svih ovih branilaca nacionalnih interesa svojih naroda i svoga otetoga bogastva.


Otpor je obavezan, poručuje:

- U vrijeme ludila u kojem zbog podjela bh. narodi nemaju za jelo, a za Novu godinu okitit će nam novogodišnju jelku da bismo zaboravili na jelo. BiH je raj za karikaturiste, nažalost prepun ideja za nove karikature. Od 2020. smo zajedno za jedno a to je da cijela BiH postane raj za raju!

(zurnal.info)