TROVANJE

ŠKOLA NA PRVOM MJESTU: I pored ekstremnog zagađenja, nastava u KŠC nije obustavljena

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info
zurnal.info

Zrak u Kantonu Sarajevo već danima je opasan za zdravlje. Unatoč tome, u KŠC-u u Sarajevu nije obustavljena nastava

Epizoda uzbune koja je proglašena u Kantonu Sarajevo zbog prekomjernog zagađenja zraka podrazumijeva i obustavu nastave po potrebi. Unatoč tome, škole u okviru Katoličkog školskog centra Sveti Josip u Sarajevu nisu obustavile nastavu.

Po kalendaru KŠC-a novo polugodište počinje nešto ranije nego u ostalim školama, 13. januara. Nastava je u KŠC-u bila obustavljena samo u ponedjeljak, 13. januara. Iako je u utorak i srijedu po mjerenjima zrak bio zagađeniji nego u ponedjeljak, djeca su od utorka 14. januara krenula na nastavu. Dogovoreno je to na sastanku kom su prisustvovali ravnatelj KŠC-a Mario Ćosić i ministrica obrazovanja KS-a Zineta Bogunić. U ponedjeljak, kada nastave nije bilo, zrak u KS bio je vrlo nezdrav. U danima koji su uslijedili, bez izuzetka, zrak je opasan za zdravlje građana. Djeca u KŠC-u ipak pohađaju nastavu:

- Stav Biskupije (Vrhbosanska nadbiskupija, osnivač KŠC-a, op. aut.) je da se ne možemo igrati škole – nastave će biti ili ne – kaže za Žurnal ravnatelj KŠC-a Mario Ćosić.

KŠC ima drugačiji školski kalendar, pojašnjava, pa bi trajnija odgoda nastave podrazumijevala pomjeranje matura, upisa u srednje škole ili fakultete. Uostalom, kaže, očekuje se da će ovakvo stanje u KS trajati sve do trećeg mjeseca, pa bi odgoda nastave do tada bila neprihvatljiva:

- Svi bismo mi voljeli da je zrak bolji ali odgoda nije rješenje. I na sastanku Vijeća roditelja smo se usaglasili oko toga. 

Sastanku ministrice i ravnatelja nije prisustvovao niko iz Ministarstva zdravstva ili Zavoda za javno zdravstvo ko bi dao svoj sud o štetnom uticaju na zdravlje djece, pogotovo mlađih generacija koje pohađaju osnovnu školu u sistemu KŠC-a. I dio roditelja, kaže ravnatelj Ćosić, bio je nezadovoljan što je nastava uopće i bila obustavljena, pa i na jedan dan. 

Prethodnih dana nije bilo ni skraćenja trajanja časova koje se najavljuje za naredni period. 

Kada je u decembru 2015. obustavljena nastava u svim školama KS-a, iz Ministarstva obrazovanja KS-a tada je saopšteno da su dugotrajna zagađenja prouzrokovala zdravstvene problem kod djece.

U KS-u nova/stara većina i novi/stari ministri previše su zabavljeni borbama za fotelje da bi se detaljnije udubljivali u sitnice kao što su zdravlje i život sarajevske djece. 
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ministarstvo obrazovanja KS, Zineta Bogunić, Zagađenje, KŠC Sarajevo