UDAR NA HONORAR

MINISTAR GRUBEŠA SPOZNAO: Seminari za polaganje pravosudnog ispita štete ugledu ministarstva!?

Piše: A.G.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša suprotstavio se moćnim osobama iz pravosuđa, „udarajući“ na prihode koje ostvaruju kao predavači za polaganje pravosudnog ispita, dok su istovremeno i članovi komisije za polaganje tog ispita. Sudija Ustavnog suda Mato Tadić mu odgovara da su kao ispitivači neprimjereno malo plaćeni

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je nakon nekoliko godina konačno spoznao da postoje pripremni seminari za polaganje pravosudnog ispita, na kojim predaju članovi Komisije za polaganje istog tog ispita. 

Žurnal je prije tri godine pisao kako kandidati koji žele polagati pravosudni ispit imaju mogućnost da plate 800 do 900 maraka za pripremne seminare. Ništa sporno osim jednog detalja: predavači na seminaru, naravno dobro honorisani, su isti oni koji će im potom biti u komisiji. Za moralnost takve prakse niko nije pitao, dok se ovih dana, naizgled bez povoda, nije oglasio ministar Grubeša.

 

Grubeša se u pismu članovima komisije pozvao na pritužbe kandidata, podsjetivši da ne postoji obaveza za prisustvo seminarima, te kako učešće članova Komisije za polaganje stvara lošu sliku iza koje Ministarstvo ne želi da stoji.

„Ministarstvo pravde BiH cijeni da uvaženi autoriteti iz oblasti pravosuđa, kakvi ste i sami, shvatate posljedice po kandidate koje vaše sudjelovanje u ovakvim organizacijama ostavlja i kako lošu sliku o sustavu možete stvoriti, zbog čega sam uvjeren da ćete radi svog osobnog, ali i digniteta institucije koja vas je imenovala, suzdržati se od takvog daljnjeg sudjelovanja u održavanju takvih i sličnih seminara“, navodi Grubeša u pismu članovima Komisije.

Prvi je reagirao Mato Tadić, sudija Ustavnog suda BiH. Odbacujući Grubešine navode uz opasku kako ne vjeruje da se kandidati žale ministarstvu već da postoje naručitelji, Tadić odgovara da mu niko ne može zabraniti da radi vikendima te da plaća porez na taj prihod. Podsjeća da seminare organizuju fakulteti i privredne komore te da kandidati sami traže održavanje seminara, znajući da ih ne organizuje Komisija.

„Ovo je tužno da ne može biti tužnije, ovo je jadno da ne može biti jadnije, ovo je sramotno da ne može biti sramotnije... Zašto Ministarstvo, kada se toliko brine o troškovima kandidata, ne uvede da se ne plaća ispit ili ne smanji cijenu jer ionako neprimjereno za takvu vrstu ispita plaća ispitivače?“, uzvraća Mato Tadić.

Naknada za rad predsjedavajućeg Komisije je 150 maraka po kandidatu, članova 120, sekretara 50 te zapisničara 30 maraka. Ministar Grubeša ne objašnjava povod svoje reakcije, iako je svojevremeno i samo ministarstvo pravde na svojoj web stranici objavljivalo pozive za prijave na seminare čak i privatnih agencija. Znakovito je da to dolazi od ministra koji je kadar HDZ-a BiH, a u Komisiji ima funkcionera ili onih bliskih vrhu ove stranke, počevši od predsjedavajućeg Komisije Bariše Čolaka, pa do samog Mate Tadića.

Čolakovi zamjenici su Mirsad Ćeman, sudija Ustavnog suda BiH i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a. VSTV daje još dva člana, a to su Jadranka Lokmić Misirača i Dragomir Vukoje. Iz Ustavnog suda BiH u komisiji je i sutkinja Valerija Galić te Kata Senjak, sutkinja Ustavnog suda FBiH. Edina Danilović, Amira Sadović, Radenko Blagojević i Zdenko Eterović su sudije Vrhovnog suda FBiH, Amela Huskić i Sreto Crnjak su sudije Suda BiH, penzionisana sutkinja Bogdanka Dabić Jovičić, pomoćnica ministra pravde BiH Milana Popadić te advokati Josip Muselimović, Zdravko Raić i Bekir Gavrankapetanović.

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mato Tadić, pravosudni ispit, Ministarstvo pravde BiH, Josip Grubeša