Pandemija

(Samo)promocija u doba korone (2): Zloupotreba djece, pružanje pomoći budžetskim novcem i politikanstvo

Piše: Dino Cviko

U posljednje vrijeme često možemo pročitati izjave svjetskih zdravstvenih radnika kako ćemo morati naučiti živjeti s koronavirusom. Što se Bosne i Hercegovine tiče, čini se kako su se političari prvi prilagodili

Pandemija koronavirusa iznenadila je kako građane, tako i političare u Bosni i Hercegovini. Ipak, kako vrijeme odmiče, tako se svi prilagođavaju novonastaloj situaciji. Posebno se to odnosi na mnoge bh. političare koji su se brzo snašli i pronašli način da se, kao i uvijek, bave (samo)promocijom, populizmom i politikanstvom.

Prije svega, podsjetimo na tekst „(Samo)promocija u doba korone: Uništili smo robne rezerve, ali zato izdvajamo novac od plate“ u kojem smo predstavili kako mnogi koriste populizam u vrijeme pandemije.

HEROJI PANDEMIJSKE KRIZE I ZLOUPOTREBA DJECE

Na našoj facebook stranici već smo objavili, ali ponovit ćemo na koji način se u doba korone zloupotrebljavaju djeca.

Prvi slučaj dolazi iz Zenice, tačnije iz naselja Poratje, Mjesna zajednica Pojske. Mještani ovog naselja su nakon više od 20 godina čekanja dobili asfaltiran put u dužini od 790 metara. Sredstva (134.500 KM) je osigurao Grad Zenica.

Završetak radova iskoristio je gradonačelnik Fuad Kasumović. Na facebook stranici koja promovira njegov rad objavljena je fotografija na kojoj se Kasumović fotografisao s djecom, dok je na asfaltu ispisano „Fudo i Tito“, uz prigodno srce. 

Iako je jasno zašto je objavljena fotografija, pažnju treba usmjeriti na još dvije bitne stvari. Prije svega, vrijeme je pandemije, a nošenje maske je obavezno. Na fotografiji gradonačelnik Zenice ima masku, djeca nemaju. Osim toga, podsjetimo da je na snazi zabrana kretanja mlađim od 18 godina. 

O direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović smo puno pisali u prvom tekstu. I dok je prošli put, između ostalog, tražila podršku, ovoga puta se na podršci zahvalila. Pritom objavivši fotografiju djeteta. 

Napomena: Lica djece zatamnjena su intervencijom Žurnala.

 


 

Pandemijsko vrijeme, zapravo, nije promijenilo ustaljene pravce političkog djelovanja. Na primjeru dogovora o raspodjeli kredita MMF-a opet smo, po ko zna koji put, svjedočili odmjeravanju „političkih mišića“ Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića. Na kraju se dogovor u vezi sa zaduženjem bh. građana predstavio kao – veliki uspjeh!

I dalje je na sceni pozicija (kako na nivou države, tako i na nivou entiteta i kantona) koja brani svaki svoj potez, dok je s druge strane opozicija koja radi obrnuto – kritizira svaku odluku pozicije. Tu je i još jedan fenomen – opozicija u poziciji. 

U svemu tome nađe se vremena za pomoć stanovništvu koje ne može proći bez fotografskog aparata ili kamere. Ipak je izborna godina. Pogledajmo kako se to radi.

AKO NEŠTO DAŠ – OBAVEZNO FOTOGRAFIŠI I OBJAVI!

Nakon što se na samom početku lider HDZ-a BiH Dragan Čović i medijski izolovao, u posljednje vrijeme je itekako aktivan. 

Na njegovoj facebook stranici se redovno objavljuju fotografije iz Čovićevog doma na kojima se vidi da vodi telefonske razgovore s raznim zvaničnicima i partnerima. Uspio je Čović posjetiti i štabove civilnih zaštita kantona gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo, kao i posjetiti Hrvatsku bolnicu „dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Bili. 

 


 

U pokretu su i HDZ-ovi aktivisti. Zajednica žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ je u Brčkom dijelila zaštitne maske (u brendiranim HDZ kesama), a pomoć su od predstavnika kantonalnog odbora stranke dobili i stanovnici Konjica. Tačnije, isključivo konjički Hrvati. Ove posjete ne trebaju čuditi. Lokalni izbori slijede, a tu upravo lokalne organizacije igraju ključnu agitacijsku ulogu.

 


 

Pomoć se svesrdno dijeli i u drugom bh. entitetu. Tako su predstavnici banjalučkog DNS-a dijelili dezinfekcijska sredstva i zaštitnu opremu građanima Banje Luke. U paketima na kojima je, naravno, nalijepljen logo stranke.

Ni aktivisti paljanskog SDS-a ne miruju. Dijele se paketi pomoći i o tome se redovno piše na zvaničnoj facebook stranici.   

 


 

Nova Vlada Kantona Sarajevo također „brine“ o svojim građanima. Tako su nas obavijestili da je počela isporuka 450.000 zaštitnih maski. Pola miliona maraka izdvojio je Kanton, dok UNDP u nabavci učestvuje s 300.000 maraka. Premijer Mario Nenadić iskoristio je priliku i fotografisao se. 

Isto je uradio i ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić koji se našao na fotografiji s doniranim tabletima UNESCO-a za učenike u Kantonu Sarajevo. 

 


 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je prijedorsku regiju i uručio prehrambene pakete za 500 domaćinstava povratničke populacije i socijalno ugroženih porodica. Sve to objavio na svojoj zvaničnoj facebook stranici.

Elmedin Konaković, prvi čovjek Naroda i pravde, jedan je od najžešćih kritičara vlasti, u prvom redu SDA čiji je nekada bio član. Aktivisti njegove stranke se ne razlikuju od drugih. Krajem marta objavljen je prigodan klip na kojem je prikazano kako predstavnici ove stranke dijele pomoć građanima. 

 


 

POLITIKANSTVO

U vrijeme kada je najbitnije zaštititi građane od virusa, što bolje opskrbiti bolnice, te donijeti efikasne zakone koji će pomoći privredi – nađe se vremena i za politikanstvo.

Već je rečeno da se novo zaduženje bh. građana, nakon niza međusobnih ucjena, predstavilo kao veliki uspjeh. A, zapravo, jedino o čemu se brinulo jeste ko će uzeti veći komad novca namijenjenog za borbu protiv pandemije.

 


Foto: N1 BiH

S pozicije direktora JU Dom zdravlja Sarajevo smijenjen je dr. Mehmed Kulić, a za novog je imenovan dr. Muhamed Ahmić. Kulićevu smjenu, između ostalih, tražio je i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. Iako su zvanični razlozi bitno drugačiji, u pozadini ove smjene zapravo je politička trgovina atraktivnim pozicijama koja traje odavno.

U posljednje vrijeme često možemo pročitati izjave svjetskih zdravstvenih radnika kako ćemo morati naučiti živjeti s koronavirusom. Što se BiH tiče, čini se kako su se političari prvi prilagodili.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

COVID-19, Pandemija, Korona virus