PUTEVI RS

Propao plan Nenada Nešića: Bankari ne daju 200 miliona KM kredita

Piše: Žana Gauk

Rok za prijavu eventualno raspoloženih kreditora čekao je do 8. maja, ali kako se Nenadu Nešiću, direktoru “Puteva RS”niko nije javio, priliku da ipak razmisle dao im je do 20. maja. Na kraju, plan mu se izjalovio. Prethodno su mu propali pregovori sa Svjetskom bankom i dogovor sa “ prijateljima Kinezima”.

Kreditni plan Nenada Nešića, direktora “Puteva Republike Srpske”, je propao. Kreditora za zaduženje od 200 miliona KM nije bilo ni uz produžavanje rokova za javljanje bankara.

Kao razlog poništenja tendera Nešić je naveo “dokazive razloge koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji nisu mogli da budu predviđeni kada je nabavka pokrenuta”.

U vrijeme pandemije korona virusa prvog putara u RS nije brinula finansijska situacija u RS, u koju se svakodnevno zaklinje po društvenim mrežama. Imao je plan kako da potroši 200 miliona.

Kako je Žurnal već pisao krajem aprila, u jeku pandemije, namjeravao je da u sistem upumpa stotine miliona KM, što bi značilo trošenje posuđenog novca na infrastrukturne predstave pred kamerama i namirivanje putarskih tajkuna, nakon čega bi fakture za rate ispostavljao građanima RS.

Kada nije bilo dileme da će virus postati problem broj jedan i u RS, ni Nešić ni Vlada RS nisu odustajali od ranije zacrtanih skupih planova. Vlada, prema izmijenjenom Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama RS, nije se obratila Narodnoj skupštini RS, već je 6. marta, dan nakon prvog potvrđenog slučaja zaraze u RS, odobrila kreditno zaduženje “Puteva” za 200 miliona KM. Potpis na dokument stavio je premijer Radovan Višković.

 

U uslovima je stajalo da maksimalna godišnja kamatna stopa može da bude do tri odsto, da grejs period traje dvije godine, a rok otplate, sa grejs periodom, sedam godina. Odluka izvršne vlasti u “Putevima” je protokolisana 13. marta, a već 11 dana kasnije raspisan i tender.

O planu rehabilitacije, obnove i izgradnje novih puteva Nešić nije govorio, jer detaljan plan nije ni imao, osim onog “širom RS”. Kako je procijenio da mu je potrebno baš 200 miliona KM ne znaju ni on ni Višković. Poslove bi, kao i do sada, na novim tenderima dijelio dobro poznatim putarskim firmama. Direktor javnog preduzeća smatrao je da “privreda u RS ne smije zamrijeti” te da se on u skladu s tim i ponaša.

“Nepogoda će sigurno proći, a ekonomija i RS moraju živjeti. Očekujemo da ćemo obaveze po ovom pitanju bez problema ispunjavati. Sve se radi u skladu sa planom poslovanja za 2020. godinu i trogodišnjim planom od 2020. do 2022. godine. Navedene planove usvojila je Vlada kao predstavnik kapitala i vlasnik u javnom preduzeću a prioriteti će se određivati u skladu sa dogovorom“, izjavio je nedavno.

Rok za prijavu eventualno raspoloženih bankara čekao je do 8. maja, ali kako mu se niko nije javio, priliku da ipak razmisle dao im je do 20. maja. Na kraju, plan mu se izjalovio.

OTPISALA GA I SVJETSKA BANKA

Nenadu Nešiću prethodno je propala i priča od prije pola godine kada je, poznat po milionski vrijednim sumnjivim tenderskim rabotama, od Svjetske banke zatražio kredit od 100 miliona eura za rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva. Ni tada nije znao šta će obnavljati.

Na oktobarskom sastanku sa predstavnicima banke trebalo je da se pojavi Dragan Vukajlović, ispred Kancelarije za razmatranje žalbi u BiH. Kako Svjetska banka ima izuzetno stroga pravila kada je u pitanju kreditiranje, ovu opciju trebalo je zaobići i sve upakovati u Nešiću izuzetno pogodan Zakon o javnim nabavkama BiH.

Izvori Žurnala tada su naveli da je upravo Vukajlović Nešićev čovjek od povjerenja u KRŽ i da, zahvaljući prvenstveno njemu, sav putarski milionski kriminal glatko prolazi. Takođe, Nešić je, kao kadar DNS-a, u milosti Dodikovoj, kojem bi dio kolača dobro došao.

Da bi sve išlo na ruku grupi, Željka Klobučar, predsjedavajuća KRŽ, ovlastila je Vukajlovića da može da je zamijeni bez ograničenih ovlašćenja.

Pregovori su propali, a prvi putar se obratio Kinezima. I to za kredit od 300 miliona eura! Krajem decembra prošle godine ovdašnji mediji tek su prenijeli Nešićevo saopštenje.

“Sa predstavnicima kineske kompanije ‘CRCC14’ (China Railway 14th Bureau Group Co.LTD) direktor ‘Puteva RS’ potpisao je Memorandum o razumijevanju s ciljem razmjene informacija i definisanja principa saradnje na projektovanju, izgradnji i finansiranju projekta rekonstrukcije i rehabilitacije putne mreže u Srpskoj. U vezi sa tim predviđeno je da se u naredne tri godine izvrši rekonstrukcija i rehabilitacija svih magistralnih i regionalnih puteva prvog i drugog reda. Za ovaj projekat planirano je ukupno 300 miliona eura na bazi kreditnog zaduženja sa rokom otplate od 15 godina i povoljnom kamatnom stopom, uz grejs-period od tri godine."

Predstavljajući 600 miliona maraka kredita kao ogromnu stvar za Republiku Srpsku, ni tada nije pojasnio zašto se zadužuje.

Nešić i Kinezi dogovorili su da 15. aprila u Кini potpišu ugovor kojim će ovaj posao biti započet. Izbila je pandemija!

(zurnal.info)