APSURDI

DRŽAVLJANI BIH KAŽNJENI SA PO 300 KM: Granična policija izdala potvrdu da su u zemlju ušli nelegalno!

Piše: B.M.R.

Tvrdnju da su ih pustili da pređu granicu iako navodno nisu imali važeće pasoše, službenici su uredno napisali i opečatili te poslali bračnom paru u Jajce

Granična policija BiH kaznila je Ž.R. i njegovu suprugu sa po 300 KM zbog toga što su prvog maja ove godine, u ranim jutarnjim satima, prešli granicu na graničnom prelazu Izačić, kako piše u rješenju, bez valjanih dokumenata. 

Tvrdnju da su ih pustili da pređu granicu iako navodno nisu imali važeće pasoše, službenici su uredno napisali i opečatili te poslali bračnom paru u Jajce. Njih dvoje imaju dvojno državljanstvo – bh. i švedsko, što potvrđuje i njihov pasoš, bh. lične karte, uredno izdata uvierenja o državljanstvu i ostali dokumenti. 

Prema obrazloženju koje je Žurnalu dato u GP, Odlukom Vijeća ministara BiH od 15. marta ove godine propisani su dodatni uslovi za ulazak stranaca u državu

- Odnosno da stranac može ući u BiH isključivo sa važećom putovnicom, a sve u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja koronavirusa

Ova Odluka kasnije je izmijenjena, ali ne bitno za državljane BiH sa dvojnim državljanstvom. Tek 21. maja njima je omogućen ulazak u BiH sa ličnom kartom:

- Evidentno je, ukoliko je prelazak državne granice bračnog para iz vašeg upita ostvaren, kao što navodite, 1.5.2020., da isti nisu posjedovali važeće putne isprave u navedenom razdoblju za prelazak državne granice između BiH i RH.

Službenik GP-a BiH na granici im je rekao kako će „poništiti njihove lične karte“ a njih kazniti:

- Rekao nam je da smo mi za njega strani državljani, bez obzira što bijela naljepnica na našim pasošima dokazuje da imamo dvojno državljanstvo. Kada smo mu dali bh. lične karte za njega su to bili lažni i ništavni dokumenti. Pitam se kako neko može da proglasi nevažećim državljanstvo matične zemlje i dvojno državljanstvo sa Švedskom.? 

Granicu su prešli 1. maja a kazna na njihovu kućnu adresu u Jajce stiže krajem juna. GP se poziva na Zakon o graničnoj kontroli, član 62, stav 1 tačka a. 

Ova tačka predviđa kazne za osobe koje granicu pređu izvan  graničnog prelaza, bez isprava propisanih za prelazak državne granice ili suprotno namjeni graničnog prelaza. 

Nakon što se žalili na sankcije, bračnom paru vraćen je nepotpisan i neopečaćen papir iz GP, u kojem se ne navodi ko im odgovor proslijeđuje. 

U odgovoru GP-a ponavljaju se činjenice o ulasku, navode zakonske norme, a zatim slijedi pouka:

- Što se tiče navoda iz žalbe kojim naglašavate da vam je od strane policijskog službenika GP BiH bilo saopšteno da „ulazite u BiH sa lažnim dokumentima“ smatramo apsurdnim iz razloga što bi takva tvrdnja izrečena od strane policijskog službenika GP BiH koji je vršio granične provjere zahtijevala daljnje postupanje u skladu sa krivičnim postupkom. 

Bilo apsurdno ili ne, i u pismenom odgovoru Žurnalu, službenici GP BiH navode kako je ovaj bračni par u BiH ušao nelegalno, za što uredno dobili i - potvrdu. 

(zurnal.info) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GP BiH, Izačić