KANTON SARAJEVO

ŠTRAJK RADNIKA U ZDRAVSTVU: Novac za kolektivni ugovor utrošen na borbu protiv korone

Piše: B. Mrkić-Radević

Za nove obaveze prema sindikatima moralo bi se se osigurati novih 17,1 milion KM kojih, kažu u Vladi, ZZO KS – nema!

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo nastavili su sa štrajkom započetim još u septembru prošle godine. Članovi Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo odlučili su da se povuku sa trijažnih punktova ispred zdravstvenih ustanova. 

Isti dan na njihov potez reagovao je direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, tražeći da se rad trijažnih punktova organizuje kao i do sada, u punom kapacitetu. Članovi Sindikata, medicinski radnici uposleni u ovoj ustanovi, odbili su naredbu direktora Muhameda Ahmića, tražeći zakonsko uporište za njeno izdavanje. 

U Naredbi se navodi kako su trijažni punktovi dužni organizovati rad u punom kapacitetu. U Sindikatu smatraju da ova naredba predstavlja kršenje Zakona o štrajku i Sporazuma o utvrđivanju poslova koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka. Direktor Ahmić ovom naredbom, smatraju, pokušao je povrijediti njihovo pravo na štrajk, pa stoga predlažu da rad na trijažnim punktovima nastave uposlenici JU Dom zdravlja KS koji nisu članovi ovog Sindikata i ne učestvuju u štrajku. 

U dopisu upućenom direktoru Ahmiću, koji potpisuje predsjednik Sindikata Edo Selimić, upozorava se da će, ukoliko naredba ne bude povučena, Sindikat podnijeti prijavu nadležnim organima.  

Pregovori s Vladom

Pregovori sa Kantonalnom vladom bit će nastavljeni sljedeće sedmice, a na protestima ispred zgrade Vlade članovi Sindikata podsjetili su na svoje zahtjeve – u prvom redu potpisivanje granskog koletivnog ugovora i usklađivanje koeficijenata:

-Vlada KS sada ima sjednicu na kojoj će razmatrati naš problem, a premijer je obećao da ćemo u ponedjeljak iduće sedmice konačno sjesti i završiti ovo. Resorni ministar gine da se ovo privede kraju. Završilo bi se sve da nije bilo pandemije koronavirusa – rekao je novinarima pred zgradom Vlade predsjednik Sindikata Edo Selimić. Pregivarački timovi Vlade KS i Sindikata u drugoj polovini juna sastali su se pet puta. 

Iskristalisala su se tri neriješena problema: predstavnici Sindikata traže da se potpiše granski kolektivni ugovor ali im iz Vlade i Ministarstva ne mogu udovoljiti jer u KS postoje četiri registrovana sindikata u oblasti zdravstva, od kojih su tri reprezentativna: Sindikat doktora medicine i stomatologije, Sindikat radnika u zdravstvu i Sindikat KCUS-a. Vlada KS, prema njihovoj interpretaciji, tako nema zakonski osnov da samo sa jednim sindikatom potpisuje granski ugovor. 

Predstavnicima Vlade nije bila prihvatljiva ni retroaktivna primjena kolektivnog ugovora od 1. januara 2020. godine. Nije moguća kada se radi o finansijskim potraživanjima – obrazlažu. 

Koliko ministar i premijer „ginu“ da riješe ovaj problem, svjedoči i dosadašnje odbijanje trećeg zahtjeva – osiguravanje sredstava za implementaciju kolektivnog ugovora. 

I tu se brojke Sindikata i Vlade razilaze. Prema proračunu Sindikata, za tu namjenu potrebno je osam miliona KM, dok je prema očitovanju ZZO KS-a potrebno više od 13 miliona KM.

Ukoliko bi se dogovorilo povećanje sa Sindikatom, u Vladi obrazlažu da bi po automatizmu to dovelo do povećanja i za doktore medicine i stomatologije, što je novih 4,1 milion KM, zbog obaveza pregovaranja sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije. 

U konačnici, za nove obaveze prema sindikatima moralo bi se se osigurati novih 17,1 milion KM kojih, kažu u Vladi, ZZO KS – nema!

U rezervi budžeta ZZO KS bila su planirana sredstva od osam miliona KM, i za potrebe ugovaranja ovog kolektivnog ugovora. No, jednoglasnom odlukom Skupštine KS-a, preusmjerena su za borbu protiv korona virusa. Neutrošenih je za sada sedam miliona KM, ali bez nove odluke Skupštine o njihovoj prenamjeni, ne mogu se koristiti za prvobitnu namjenu. Tako je novac koji je bio predviđen dijelom za rješavanje ugovora radnika u zdravstvu otišao na borbu proitiv virusa. ZZO KS je već upozorio Vladu da će zbog pada prihoda svakako poslovati sa gubitkom. 

Sve to navedeno je u zvaničnom dopisu Vlade KS, na osnovu i konsultacija sa Ministarstvom zdravstva, pa ostaje nejasno čemu obmana o tome da ministar i premijer „ginu“ za radnike u zdravstvu. 

(zurnal.info) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Muhamed Ahmić, Sindikat radnika u zdravstvu KS, Štrajk