REAGOVANJE

Firma BS Telekom Solutions tvrdi: Ne poslujemo uz pomoć politike

FOTO: pixabay

Reagovanje firme BS Telekom solutions na Žurnalov tekst „BS TS, UZ MALU POMOĆ POLITIKE: Nadziranje cesta u BiH višestruko skuplje nego u Hrvatskoj“.

Žurnal iznosi neistinu da BS Telekom posluje uz pomoć politike. BS Telecom Solutions je profesionalni privredni subjekt, samostalan i nezavisan, regionalni lider na polju inteligentnih-transportnih sistema (ITS) u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, na kojeg bi Žurnal trebao biti ponosan. Do sada je BS Telecom Solutions demantovao sve klevete o vezivanju BS Telecom Solutions s politikom. To potvrđuju novi regionalni poslovni uspjesi BS Telecom Solutions. Cijelo vrijeme svog postojanja, kompanija većim dijelom posluje sa privatnim firmama i firmama u inostranstvu, a ne sa javnim kompanijama u BiH. U 2019. godine 73% prometa BS Telecom Solutions je ostvarila sa privatnim firmama i firmama u inostranstvu, slično kao i 2014. godine. BS Telecom Solutions u BiH zapošljava preko 100 visokoobrazovanih zaposlenika i nalazi se u vrhu liste top 10 IT kompanija u BiH.

Žurnal iznosi neistinu da su usluge BS Telecom Solutions u BiH skuplje nego u Hrvatskoj. Sve cijene softvera i usluga BS Telecom Solutions su identične i jedinstvene za sve države u kojim posluje. U dijelu članka Žurnala, u kojem se uspoređuju cijene u BiH i Hrvatskoj, namjerno ili iz neznanja, brkaju se ugovori za održavanje i implementaciju sistema, miješaju se ugovori koji su na tri godine sa onim od jedne godine, ne razdvajaju se ugovori sa tunelima i bez tunela, čak se miješaju dva različita sistema (sistem za naplatu i sistem za upravljanje i održavanje cestama). Žurnal, štaviše, apsolutno ne utvrđuje koji udjel otpada na softvere, a koji udjel otpada na partnere koji izvode građevinske radove, energetiku itd.

Žurnal iznosi neistinu je da je rad sa JP Autocestama FBiH izuzetno profitabilniji u odnosu na rad van BiH. BS Telecom Solutions je u prošloj poslovnoj godini (2019) sa JP Autoceste FBiH ugovorio na polju ITS sistema poslove u visini od 10,7% ukupnih prihoda u tom segmentu, dok ostatak od 89,3% je bio realizovan van BiH. Još jednom ponavljamo da sve cijene softvera i usluga BS Telecom Solutions su identične i jedinstvene za sve države u kojim posluje tako da pisanje Žurnala o profitabilnosti predstavlja čistu neistinu. Isti modeli održavanja i po istim cijenama se primjenjuju i van BiH.

Dženita Bečić, šef ureda

Advokatsko društvo „Ademović, Nožica i partneri“

 

(zurnal.info)

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

politika, BS Telekom Solutions, reagovanje