SARAJEVSKA ZAOBILAZNICA

ZBOG RASKIDA UGOVORA: Ceste Federacije isplatile 11 miliona KM Osijek-Koteksu

Piše: Branka Mrkić-Radević

Arbitraža je Ceste koštala dodatnih dva miliona KM. Od toga, pravni zastupnici zaradili su 1,3 miliona KM. Vještak u postupku bio je i bivši ministar Erdal Trhulj, kojem je za taj posao isplaćeno oko 14 hiljada KM

Javno preduzeće Ceste Federacije BiH prošle godine isplatilo je više od 11 miliona KM kompaniji Osijek-Koteks iz Hrvatske. Rezultat je to odluke Međunarodnog arbitražnog suda u Beču u sporu koji je pokrenuo Osijek-Koteks protiv Cesta zbog raskidanja ugovora za izvođenje radova na Sarajevskoj zaobilaznici, LOT 2 Butila-Briješće-Stup.

Oko osam miliona bio je povrat preplaćenog iznosa po Garanciji za dobro obavljanje posla. Milion KM svojih sredstava Ceste su izdvojile za kamate. Preostali iznos od dva miliona plaćen je novcem od kredita EIB 20515 za Sarajevsku zaobilaznicu.
Pored ovog iznosa, za pravne i ostale troškove arbitraže Ceste su izdvojile skoro dva miliona KM. U taj iznos ulaze troškovi pravnog zastupanja na koje su Ceste izdvojile više od milion KM.
U sporu su angažovani i vještaci, a jedan od njih bio je i bivši ministar Erdal Trhulj, kojem je za analizu dokumenata i izradu izvještaja isplaćeno oko 17 hiljada KM. ODLUKA I ZAKLJUČAK NISU OBJAVLJENI U SLUŽBENIM GLASILIMA


Vlada Federacije usvojila je informaciju o predmetu na 221. sjednici 30. aprila ove godine. Informacija, ali ni zaključak kojim je Vlada prihvata, nisu objavljene u službenim glasilima, kao ni na veb stranici Vlade i preduzeća Ceste Federacije.
Za Ceste Federacije, kako su odgovorili Žurnalu, radi se o „pozitivnom ishodu", jer Arbitražni sud nije prihvatio odštetni zahtjev Osijek-Koteksa u potpunosti već samo polovinu traženih sredstava.
U istom sporu Ceste Federacije podnijele su odštetni zahtjev vrijedan oko 900 hiljada KM. Arbitražno vijeće umanjilo je ovaj iznos i u konačnoj odluci priznalo visinu odštetnog zahtjeva koji se odnosi na zatezne kamate od oko 360 hiljada KM.

1,3 MILIONA KM ZA PRAVNE USLUGE

Ugovor o izgradnji Sarajevske obilaznice, LOT 2, potpisan je 2.6.2008. godine. U novembru 2013. Ceste raskidaju ugovor zbog kašnjenja u izvođenju radova.
Zbog raskida ugovora Osijek-Kotekst pokreće spor pred Arbitražnim sudom, tražeći u odštetnom zahtjevu oko 20 miliona KM. Tridesetog avgusta prošle godine Arbitražno vijeće donosi odluku o priznavanju dijela zahtjeva u iznosu višem od deset miliona KM, na koju se dalje obračunala zatezna kamata:
-Tuženi JP Ceste Federacije će tužitelju Osijek-Kotekst isplatiti iznos od 5.108.737,41 sa zateznom kamatom po stopi od 3% iznad stope koju utvrđuje Evropska centralna banka godišnje do datuma kada plaćanje bude stvarno i u cijelosti izvršeno.

1,3 MILIONA ZA PRAVNE USLUGE


U avgustu 2017. godine, nakon raspisanog javnog poziva, direktor Cesta Ljubo Pravdić potpisuje ugovor sa grupom ponuđača: advokatima Seadom Miljkovićem iz Sarajeva, Tajrom Krehić (Zagreb) i uredom Knoetzl Haugeneder Netal Rechtsanwalte (Beč). Vrijednost ugovora: 396 hiljada KM.
Predmet ugovora: pravno zastupanje za arbitražu.
U decembru 2018. pregovarački postupkom bez objave obavještenja o nabavci istim pravnim zastupnicima daje  novi ugovor vrijedan skoro 600 hiljada KM bez PDV-a. Razlog za sklapanje ugovora pregovaračkim postupkom je ekskluzivnost, s obzirom da su već anagažovani na ovom predmetu.
U tom periodu direktor Cesta Ljubo Pravdić sklapa ugovore i sa vještacima koji su trebali izrađivati analize i izvještaje. 

 


Ljubo Pravdić, direktor CestaFBiH


21 HILJADA ZA VJEŠTAKA


U julu 2018. Ceste su angažovale Erdala Trhulja, bivšeg ministra energije, rudarstva i industrije Federacije. Trhulj, nekadašnji direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta te JP Autoceste Federacije BiH za Ceste Federacije trebao je analizirati dokumentaciju pravnog zastupnika i izraditi izvještaj vještaka građevinske struke za dostavu Arbitražnom vijeću.

Angažman vještaka trajao je od 10. jula do 28. septembra i Ceste Federacije u konačnici je koštao 21 hiljadu KM. Erdalu Trhulju isplaćeno je na ruke 17 hiljada KM (vrijednost ugovora oko 14 hiljada, te hotelski smještaj u Beču, aviokarta), a preostali iznos do 21 hiljade otišao je na različite obaveze u vezi sa ugovorom.
U zaključku koji je kompanija dostavila Vladi Federacije, pravni zastupnici procjenjuju da je ishod za Ceste pozitivan. Neke odluke Arbitražnog vijeća smatraju “pogrešnim”, ali ne preporučuju pokretanje novog postupka.  
(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sarajevska zaobilaznica, Osijek-Koteks, Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić