PUTEVI RS

ZAŠTO NEŠIĆ KRIJE IZVOĐAČA: Rupe u funkciji bezbjednosti

Piše: Žana Gauk

Nenad Nešić, direktor “Puteva RS”, ne želi da kaže kako je isključnu traku u Zalužanima gradila laktaška “Niskogradnja”, iza koje, bar formalno, stoji tajkun Ljubomir Ćubić. Bezočno izgovara i laži kako je u pitanju “redovno održavanje”. O redovnom krpljenju rupa na svježem putu koji je koštao gotovo pola miliona KM – ni riječi!

“Isključna traka u Zalužanima rađena je u sklopu mjesečnih planova redovnog održavanja putne mreže magistralnih i regionalnih puteva Republike Srpske u cilju povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju.”

Ovako na Žurnalovo pitanje koja firma je dobila gotovo pola miliona KM za izgradnju isključne trake u Zalužanima, koja je tri mjeseca kasnije potpuno propala, odgovara vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić.

Odomaćen u fotelji koju finansiraju građani Republike Srpske, iako dužan po Zakonu o slobodi pristupu informacijama BiH, ne želi da kaže kako iza svega stoji laktaška “Niskogradnja”, iza koje, bar formalno, stoji tajkun Ljubomir Ćubić, nekadašnji miljenik Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Osim toga, izgovara laži kako je u pitanju “redovno održavanje”. O redovnom krpljenju rupa na svježem putu – ni riječi!

 

Namjerno ili slučajno, zaboravio je Nešić da bi to, prema važećem Pravilniku o održavanju puteva kojeg je donijela Vlada RS, podrazumijevalo krpljenje rupa (kojih na putevima širom RS ne nedostaje), čišćenje, presvlačenje do 300 metara puta, zalijevanje pukotina i spojnica, hrapavljenje asfalta, sanaciju kolotraga… U sve ovo svakako ne spada izgradnja potpuno novog puta za lakši prilaz Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS, uz tobožnju brigu za stanovništvo i trijumfalno saopštavanje da je isključna traka riješila “dugogodišnje probleme okolnih naselja”.

Osim toga, ako je Nešić, stranputicama koje mu nisu strane, i uspio da trošenje pola miliona javnih KM, koje su zajedno s asfaltom “otklizale” za samo tri mjeseca, podvede pod tek “redovno održavanje”, čemu presijecanje crvene vrpce uz prisustvo predstavnika vrha vlasti, narodne nošnje i zastave?

Kako Nešić pažljivo bira medije koji mu, prije davanja pobjedničkih izjava, dozvole da ih finansira tako je u jednom od njih 23. aprila ostalo pribilježeno:

“Izgradnja nove isključne trake na magistralnom putu M16, na relaciji Klašnice 2-Šargovac, u naselju Zalužani u Banjaluci, odvijaće se u tri faze. Radovi su počeli 15. marta. Vrijednost radova je 460 hiljada maraka. Sredstva su u potpunosti obezbijeđena iz vlastitih sredstava JP ‘Putevi’. Na ovaj način ćemo rasteretiti sve saobraćajnice u Zalužanima i ostalim naseljima koja gravitiraju magistralnim putem M-16 i na taj način dobiti bezbjedniji i kvalitetniji saobraćaj.”  

KO JE KO NA ISKLJUČNOJ TRACI?

Za Nešićev zahvat “drži vodu dok majstori odu” u Zalužanima, Grad Banjaluka je početkom godine raspisao tender za izradu urbanističko-tehničkih uslova i glavnog projekta. Direktnim sporazumom od 6.997 KM posao je dobio “HKP Consulting”. Nakon toga, vispreni direktor putar, “vlastitim sredstvima “Puteva”, u posao uvodi baš “Niskogradnju”.

“Radi se o zajadničkom projektu Grada i ‘Puteva RS’, s ciljem da se rastereti saobraćaj na staroj cesti, odnosno da svi koji putuju do Zalužana koriste prvenstveno magistralu. Postavljen je završni sloj asfalta, kao i sva potrebna saobraćajna signalizacija, a danas se radi na montaži zaštitne ograde kako bi saobraćajnica mogla biti puštena u funkciju”, naveli su iz ove firme 26. maja.

TRI MJESECA KASNIJE – RUPA DO RUPE

Kako je Žurnal nedavno pisao, Nešić i njegov ministar saobraćaja i veza Đorđe Popović obilazili su gradilište, fotografisali se i hvalili poduhvatom “koji će olakšati život stanovnicima Zalužana i Kuljana”. Ovaj dio Banjaluke mahom je naseljen izbjeglicama i raseljenim iz cijele BiH i 25 godina nakon rata nikome nije palo na pamet da im “olakša život” do sada, kada je upravo tu, u objektima nekadašnje kasarne Zalužani, nikao Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS na čijem je čelu Dragan Lukač.

Kako bi u vremenu pandemije razgalio glasačko tijelo pred nadolazeće lokalne izbore, 11. juna na isključnoj traci našao se politički vrh – premijer RS Radovan Višković, Popović, Lukač i Nešić. Presjekli su crvenu vrpcu i otišli na drugu raskrsnicu.

Tačno tri mjeseca kasnije traka u koju su “Putevi” uložili gotovo pola miliona, kako Nešić ističe, narodnih maraka potpuno je propao, o čemu je posvjedočila i naša foto galerija.

A ĆUBIĆ?

Ljubomir Ćubić, vlasnik “Niskogradnje”, pet godina bio je prognan iz milionskih putarskih dilova. Nakon što je s ljeta 2018. godine pomilovan i vraćen na top listu, samo sa “Putevima Republike Srpske”, pisao je Žurnal istog tog 11. juna, pribilježio je 24 ugovora teška 72.766.897 KM.  

Poslove je od Nenada Nešića uglavnom dobijao kao jedini ponuđač. Na milione maraka vrijedne poslove nizali su se i dodatni radovi, kroz netransparentni pregovarački postupak bez obavještenja javnosti. Iz budžeta “Puteva” tako se direktno, kroz privatne poslovne dogovore, na račun Ćubića odlijevao novac građana Republike Srpske. Basnoslovne sume nikada niko nije prekontrolisao!

Miladin Stanić, šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini RS, prije desetak dana tvrdio je da raspolaže informacijama da su Milorad Dodik i ljudi oko njega kupili „Niskogradnja Laktaši“ i preduzeće „DL plakat“, koji se bavi bilbord oglašavanjem.

“’Niskogradnja Laktaši’ ima sve više posla u raznim javnim radovima i evidentno je da se pojavljuju sa sve više novih mašina na terenu. Dodik nastavlja sa igrom koju je započeo sa ‘Prointerom’, vođen logikom ‘moje preduzeće i samo meni poslovi’, a iz straha da neko ne ugrozi njegov imetak stečen od narodnih para“, istakao je Stanić.  

(zurnal.info)