Samospoznaja

Čestitka redakcije Žurnala: Puno sreće u 2021. godini! Trebaće nam...

ilustracija: Đoko Ninković
Piše: Selvedin Avdić

Svima koji u prošloj godini nisu mrzili, krali i varali, Redakcija Žurnala želi puno sreće u 2021. godini! Ostalima sreća ne treba. Sve su namjestili kako im odgovara…

Redakcija Žurnala želi svim čitateljicama i čitaocima, drugovima i drugaricama da poželi puno sreće u novoj godini.

Ali, prije toga, da podijelimo s vama par spoznaja koje smo prikupili tokom 2020. godine.

Tokom 2020. ovo društvo je dobilo dovoljno šamara da nam obrazi bride do novog milenija. Ko ih ima, naravno. Da li smo išta novo naučili iz silnih iskušenja protekle godine? Ništa, sva saznanja ostala su stara, samo nam je pandemija pomogla da ih dodatno osvijetlimo.   

GEOPOLITIČKA SPOZNAJA

Ponovo smo na vrlo ilustrativan način saznali kakav položaj uživamo na geopolitičkoj mapi. Dobićemo vakcine među posljednjim zemljama svijeta. Zato što smo siromašni. Mada, to nam ne smeta da budemo bezobrazni. Širom svijeta prosili smo osnovnu medicinsku opremu, a za to vrijeme i najbesmislenija ministarstva obnavljala su vozni park.

KOMŠILUK I SUSJEDSTVO

Znali smo i ranije da su odnosi sa komšijama i susjedima daleko od idealnih. Pandemija je pokazala do koje mjere. Kad je bilo najteže, zatvarali su granice i među nama birali podobne koje će propustiti.

VIJEKOVNA BRAĆA

Razočarali smo se i u mitske prijatelje. Turci, Rusi i arapski bogataši nisu se proslavili sa medicinskom pomoći koju su nam slali. Od bratskih i tisućljetnih veza, pokazalo se, mnogo su važnije ekonomske i geostrateške. 

POLITIČKE ELITE

Definitivno smo se učvrstili u uvjerenju kakav profil osoba upravlja ovom zemljom. Krali su udarnički, kao da im je zadnje. U tom mahnitanju ništa im nije bilo nedodirljivo niti sveto – od spasonosnih respiratora i bolnica do ikona. 

JEDNAKOST

Ponovo smo saznali da nismo isti, da su svinje uvijek jednakije. Dok smo raspetljavali zamršeni “put pacijenta” do bilo kakvog ljekara, neki su imali pristup čitavim timovima medicinskih stručnjaka.  

PRAVDA

Pravosuđe u BiH je otuđena klasa, nalik na druide ili šamane. Cijelu godinu su potrošili na međusobne sukobe, optužujući jedni druge da rade za neku političku opciju. O bilo kakvoj nezavisnosti nije bilo pomena.

EKONOMIJA

Federalni premijer će na optuženičku klupu, priprema se povećanje PDV-a, poskupljenje struje i naftnih derivata, nije najavljena niti jedna ozbiljna investicija. 

HUMANITARNE ORGANIZACIJE

Kad je stigla zima i povećao se pritisak migranata, humanitarni radnici su sjeli u džipove i pobjegli dok je iza njih gorio improvizirani kamp.  

ZAŠTITA PRIRODE

Dok nam preporučuju da što više vremena provodimo u prirodi, vlasti istovremeno sve čine da je unište. S malih hidroelektrana prešli su na velike. Gradi se velika hidroelektrana na ulazu u Zenicu koja nikog živog neće zaposliti ali će zato dodatno uništiti čitavu kotlinu. Neka se spremi klanac u Vranduku.

SAMOSPOZNAJA

Duboko smo se razočarali jedni u druge. Kršili smo mjere gdje god smo stigli, kao da virus napada samo pripadnike one druge nacionalnosti. Pameti i dalje nismo došli, promjene koje smo napravili na posljednjim izborima bile su minimalne. Također, ni famozni merhametluk nam nije na zavidnom nivou, dozvolili smo da 500 nesretnika spava pod otvorenim nebom.

NOVO NORMALNO

Jedan od najodvratnijih termina izmišljenih tokom 2020. godine jeste “novo normalno”, koji ničemu drugome ne služi izuzev da nam “izokola” saopšti da živimo u nenormalno vrijeme. Nešto slično kao “nelijep” što bi trebalo da ublaži grubost riječi “ružan”. Ali, tim se nimalo ne umanjuje nenormalnost ili rugoba, samo se sagovornik pravi budalom.

Što se tiče Bosne i Hercegovine ona već četvrt vijeka već živi u “novom normalnom”.

 

KONAČNO – ČESTITKA!

 

Hvala na strpljenju. 

Odvratna je bila 2020. godina. Sve što se moglo urotiti protiv nas pokvarenjački se ujedinilo. Kako je vrijeme odmicalo godina je ličila na kompjutersku igru, nivoi su bili sve teži, virus mutirao, zemlja podrhtavala, aktivirala se klizišta u Norveškoj, New York napale agresivne vjeverice... Pokušajmo je zaboraviti. Bila je odurna skoro kao 1992. zaključno sa 1995. godinom. Ništa iz njih nismo naučili, zašto bismo iz ove koju smo ispratili? Mi ne učimo iskustveno, nego isključivo napamet i sa nerazumijevanjem. 

Svima koji u prošloj godini nisu mrzili, krali i varali, Redakcija Žurnala želi puno sreće u 2021. godini! Sreća će nam trebati jer nam nikakve druge okolnosti nisu naklonjene. 

  


U vrijeme novogodišnjih praznika, odlučili smo da Vam poklonimo autorske priče Žurnala iz 2020. godine. Nadamo se da ćete uživati čitajući ih i da ćete i u 2021. godini biti vjerni čitaoci Žurnala.

Pročitajte IZABRANE TEKSTOVE koje je Selvedin Avdić pisao tokom 2020. godine.  

 

(zurnal.info) 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Novogodišnja čestitka, Selvedin Avdić