Žurnalova pošta

Bijesno pismo Ekrema Julardžije: Nadam se da zbog vaših tekstova nadležni organi nikoga neće lišavati slobode

Piše: Azra Omerović

U pismu na četiri stranice, sa naslovom "Gospođo Azra, dosta je više", zabilježen je mali izljev bijesa Ekrema Julardžije. Nakon prijetnji "pokretanjem odgovarajućih sudskih postupaka", Ekrem Julardžija se nada da nakon naših tekstova nadležni organi nikoga neće lišavati slobode

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida SBK Ekrem Julardžija pisao je Žurnalu, a pismo je dostavljeno i premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću, federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači, Upravnom odboru i direktoru Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Savezu RVI FBiH i udruženju Ortaštvo

U pismo sa naslovom „Gospođo Azra, dosta je više“ na četiri stranice je zabilježen mali izljev bijesa Ekrema Julardžije.

Od strane Vašeg portala, evo već više od 18 mjeseci traje medijska hajka na našu organizaciju, naše društvo i posebno predsjednika Saveza RVI-SBK, u režiji novinarke Azre Omerović, koja ne samo da se nikada nije udostojila doći u našu organizaciju i zatražiti njoj „interesantne“ podatke, već svoje priče uglavnom gradi na lažima jednog uhljupa i neradnika, koji je sebi umislio da bi mu naša organizacija i naše društvo trebalo biti „paravan“ njegovog nerada, kako bi se domogao i invalidske penzije“, započeo je pismo Ekrem Julardžija.

Tačno je da Žurnal već od 2019. godine ukazuje na brojne nezakonitosti koje provodi upravo Ekrem Julardžija, bez ikakvih sankcija. Ali, mnogo duže on zloupotrebljava osobe sa invaliditetom i budžetski novac koji dobijaju firme pod njegovom kontrolom za fiktivno zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Žurnal je u više navrata kontaktirao Julardžiju, telefonski ali i mailom, da bismo dobili odgovore na pitanja o načinu na koji tretira zaposlene osobe sa invaliditetom i zašto im uzima veliki dio plate. Osim negiranja navoda i povremenih prijetnji tužbama, odbijao je govoriti za Žurnal. 

Nije štedio uvrede kada je u pitanju njegov bivši zaposlenik Mustafa Kovačević, zahvaljujući kojem je javnost saznala kakve manipulacije se rade sa budžetskim novcem namijenjenom zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Podsjetimo, Mustafa Kovačević je javnosti dostavio snimak razgovora sa Ekremom Julardžijom. Za razliku od Julardžije, koji je još uvijek član Upravnog odbora federalnog Fonda a firme pod njegovom kontrolom i daljeprimaju novac iz budžeta, Kovačević je ostao bez ikakvog posla. Zbog toga ga Ekrem Julardžija u pismu koje smo dobili naziva „uhljupom i neradnikom“.


Ne znamo i ne zanima nas po čijim instrukcijama radi Vaš portal, ko ga je formirao i ko ga plaća?, ali svakako znamo da je naša organizacija INSTITUCIJA, koja je nastala na ranama i krvi naših članova, koji su usput rečeno omogućili žurnalu i drugim žurnalima da danas mogu bezbrižno „pljuvati“ po nama i našoj borbi za ovu zemlju, te tako „uveseljavati“ široke narodne mase, kojima je facebok i pljuvanje po ljudima, koje i ne poznaju, jedina mogućnost da i oni makar na trenutak budu „važni“ i bitni! Nažalost to im omogućavaju vaši senzacjonalistički tekstovi u kojima se maksimalno trudite da oblatite odrđene ljude ili institucije, nagađajući i izmišljajući razno-razne laži o istima, te dajući svoje komentare i osude bez ikakvih argumenata. U tu grupu spada i Vaš bombastični tekst od 05.01.2021. godine; „Odlukom Vlade FBiH:Ekremu Julardžiji odobreno 13,5 hiljada KM za opremanje kancelarija“ u kom opet bez ikakvih razloga i argumenata napadate mene kao ličnost, te se bavite našom organizacijom i našim društvom, a sve u pozadini zaštite svog „štićenika“, nastavio je Julardžija.

Pokušaćemo na ovaj način odgovoriti bijesnom Julardžiji:

Vašu organizaciju, instituciju, kako je nazivate, koja je kako naglašavate nastala na ranama i krvi vaših članova, popljuvali ste sami zato što iskorištavate osobe sa invaliditetom. Za razliku od vaših uvreda Žurnal je sve svoje tekstove potkrijepio relevantnim dokazima i službenim dokumentima.

Ovaj tekst, kao i Vaše prethodne laži i klevete iznesene prevashodno na račun predsjednika Saveza RVI SBK, pa potom i na račun naše organizacije i našeg društva „Apel-promet“ ovaj put će te morati „braniti“ na sudu, jer će mo protiv Vašeg portala i novinarke Azre Omerović pokrenuti odgovarajući sudski postupak. Za razliku od Vašeg portala, za kojeg i ne znamo od kada je aktuelan i ko ga je formirao, Savez RVI-SBK je kako smo to i naveli INSTITUCIJA koja je nikla iz pepela i ratnog vihora, te sa svim svojim organima i tijelima postoji i egzistira već više od 25 godina, dok smo naše društvo „Apel-promet“ formirali 1-2- godine od formiranja naše organizacije, te i ono radi i egzistira već gotovo pune 24 godine,“ kaže Julardžija u pismu koje prenosimo bez redakcijskih intervencija.

 Znamo da ste navikli prijetiti „pokretanjem odgovorajućih sudskih postupka“ uglavnom vašim radnicima koji su se usudili javno reći šta radite. Ali ne brinite, niste nas uplašili prijetnjama krivičnim prijavama i tužbama prije skoro dvije godine, nećete ni sada. Žalosno je što nadležne institucije ni nakon skoro dvije godine nisu našle za shodno da vas krivično gone za zloupotrebu budžetskog novca i iskorištavanje osoba sa invaliditetom.


U nastavku možete pročitati ostatak pisma Ekrema Julardžije upućenog redakciji Žurnala.Na kraju ovog teksta, iskreno se nadamo da po pisanju „Žurnala“ i druge „žute štampe“ nadležni državni organi nikoga neće „lišavati slobode“ kako to želi i na šta poziva novinarka Omerović i njen portal, već će, kao i pravosudne institucije ove zemlje, svoj posao raditi profesionalno i u skladu sa zakonom“, poručio je na kraju svog pisma Ekrem Julardžija.


(zurnal.info)