AFERA RESPIRATORI

Suđenje Novaliću i ostalima: Uposlenica Vlade "samoinicijativno" obavještavala KCUS o ponudi respiratora

Piše: Zinaida Đelilović

Bahra Džaka, inače zadužena za administrativno-tehničke poslove, koja je uvijek radila po nalogu premijera Novalića, u jednom momentu je odlučila samoinicijativno djelovati kako bi bila što bolje informisana

 

Kako suđenje u aferi “Respiratori” polako odmiče, tako na površinu izbijaju novi detalji. Neki od njih su, doduše, nebitni - poput onog sa prošlog ročišta kada je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, odgovarajući na pitanja vezano za nabavku respiratora, izjavila da “od svih auta najviše voli bentley, ali da ga ne vozi”.

Međutim, ono što smo danas bili u prilici čuti šokantno je - uposlenica Vlade FBiH zadužena za administrativno-tehničke poslove je o ponudi vezanoj za respiratore “samoinicijativno” obavještavala KCUS.

 

Svjedokinja tražila zaštitu

 

Bahra Džaka, diplomirani je ekonomista i uposlena je u generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, raspoređena u Uredu premijera Federacije. Na samom početku suđenja ona je od Suda BiH tražila zaštitu u smislu da joj mediji ne smiju objavljivati identitet, što je odbijeno iz razloga jer su “to njene želje, ali da za to ipak nema zakonskog osnova”.  

Ona je svjedočila o načinu rada sa optuženim premijerom Federacije, ali i komunikaciji sa vlasnikom “Srebrene maline” Fikretom Hodžićem o nabavci respiratora.

Potvrdila je da je Hodžić slao ponude za respiratore na službeni mail Ureda o čemu je ona obavještavala premijera. Ponuda se, navela je, mijenjala iz časa u čas s obzirom na to da je na svjetskom tržištu vladao sveopći haos kada je u pitanju nabavka respiratora.

Svjedokinji su prezentirane neke viber prepiske, a u jednoj od njih je stajalo: “Promjena stanja, Fikret javlja da može do 12 sati čuvati 400 neinvazivnih i 400 invazivnih".

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, Džaka je kazala da je sa Hodžićem tim povodom razgovarala i privatno jer su je lično, a ne profesionalno, zanimale specifikacije respiratora kako bi “o materiji bolje upoznala premijera”. Iz istog razloga je samoinicijativno, naglasila je, pojedine ponude slala prijateljici koja je doktorica u Travniku, ali i Vildani, sekretarici direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

Svjedokinja je, prethodno, detaljno pojasnila da joj je u opisu posla da obavlja administrativno-tehničke poslove, odnosno da usmjerava poštu i dokumentaciju koja dolazi u Ured. Također, u nekoliko navrata je naglasila da sve poslove obavlja po uputama premijera.

Iz tog razloga prisutni u sudnici su ostali zatečeni kada je kazala da je samoinicijativno uputila mail s ponudom sekretarici direktorice KCUS-a i tražila od nje da je upozna s tim šta pokušavaju da nabave.

Tužitelja je zanimalo da li je o tom svom postupku obavijestila i premijera Novalića, na šta je svjedokinja odgovorila da se toga ne sjeća. S obzirom na to da se to nalazi u koliziji s onim što je izjavila kada je saslušavana tokom istrage, tužilac joj je prezentirao raniji iskaz u kojem stoji da je “mail KCUS-u uputila po nalogu premijera”.

Međutim, Džaka je to danas u sudnici negirala, ponavljajući da je to uradila samoinicijativno.

“Sve sam radila po nalogu i uputi premijera, ali eto ovaj put i nešto samoinicijativno da se pripremim ukoliko mi bude tražio informacije”, pojasnila je.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović je od svjedokinje zatražila da joj pojasni “kako je znala šta će je premijer pitati”, te da li je bilo uobičajeno da ona postupa samoinicijativno, na šta je odgovorila “da i nije, ali zbog vanredne situacije mislila je da neće napraviti grešku”.

Svjedokinja je izjavila da drugih ponuda za respiratore nije bilo, nakon čega joj je prezentirana viber prepiska sa premijerom Novalićem od 2. aprila 2020.: “Dobro jutro, ponuda Kanada je otišla u koverti prof  Izetbegović. Na njenom je stolu”, na šta joj Novalić odgovara sa “OK”. Dalje mu je napisala “Otišlo Fikretu, sve ok”.

Sutkinju Begović je zanimalo kako je moguće da ne zna ništa o toj ponudi s obzirom na njenu želju da bude što bolje informisana. Džaka pojašnjava da se radi o papiru koji je bio na stolu premijera, a koji on nije mogao pronaći. Taj dan se slala nezvaničnu poštu za Izetbegović, pa je i taj papir otišao greškom.

Tužitelj je podsjeća na viber poruku koju je poslala Novaliću, na šta svjedokinja odgovara "greškom je otišla na KCUS". 

 

Polemika tužilaca i odbrane

 

Saslušanje ove svjedokinje danas nije okončano jer je mnogo vremena potrošeno na raspravu između tužilaca i advokata o tome da li su prezentirani dokazi dostavljeni odbrani u okviru optužnice.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović istakla je da je ovo prvi slučaj u njenoj praksi da odbrani nisu predočeni rezultati pretresa i izuzetih dokaza tokom pretresa službenih prostorija i stana.

- Svi dokazi koji su dobijeni takvim načinom bit će takozvani plodovi otrovne voćke jer neće biti valjani, naglasila je.

Tužitelji su ove navode negirali, tvrdeći da odbrana dezavuiše sud.

Suđenje se nastavlja 7. aprila, a sutkinja Begović je kazala da će o svakom od dokaza suditi kako oni budu dospijevali. Tužioci su najavili da će predočiti materijalne dokaze koji govore o tome da je advokatima odbrane dostavljeno sve od dokaza.

Na optuženičkoj klupi u ovom predmetu, osim Novalića i Hodžića, još su i suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak i ministrica finansija Jelka Milićević.

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

afera respiratori, Fadil Novalić