AFERA RESPIRATORI

Nestajanje respiratora: Novalić i Milićević dobijali različite izvještaje od Civilne zaštite?

FOTO: Adi Kebo
Piše: Zinaida Đelilović

Na sjednici Vlade FBiH od 9. aprila usvojen je izvještaj FUCZ u kojem se, između ostalog, spominje da je 3. aprila napravljen ugovor o kupovini 100 respiratora, ali odbrana Jelke Milićević navodi da je ona uz poziv na sjednicu zaprimila drugi materijal u kojem se respiratori ne spominju

 

Tužilaštvo BiH je danas, u nastavku suđenja optuženima u aferi “Respiratori”, nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza u sudski spis.

Izveden je niz dokaza kojim tužitelji nastoje dokazati tvrdnju iz optužnice da je premijer FBiH Fadil Novalić osmislio plan da novac iz budžeta, protupravnim radnjama, na raspolaganje stavi Federalnoj upravi civilne zaštite, na osnovu ugovora s prethodno odbranim pravnim licem “Srebrena malina” i za prethodno dogovorenu cijenu.

 

Dvije odluke

 

U skladu s tim, tužilac Mirza Hukeljić je prezentirao dvije odluke o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije, od kojih se jedna odnosila na pet, a druga na sedam miliona KM. S tim u vezi prezentirao je i mail prepiska od 1. aprila između članova Federalnog kriznog štaba u kojoj su se oni izjašnjavali o iznosu novca za koji se izdvaja oprema i svi su prvo bili saglasni s prvim, pa onda i sa drugim prijedlogom.

Slijedom događaja, Vlada FBiH je na sjednici od 2. aprila dala prethodnu saglasnost FUCZ za nabavku materijala od sedam miliona KM.

 

Fahrudin Solak

 

“U slučaju donošenja odluke FUCZ za nabavku materijala i opreme prvo na pet, a potom na sedam miliona KM nema specifikacije opreme koja se nabavlja”, naglasio je tužilac Hukeljić.

Također, prezentirane su i neke ranije odluke za nabavku materijala i opreme iz kojih je vidljivo da se navodi tačna specifikacija opreme koja se nabavlja, tako da je uočljivo da je takva praksa bila sve do 25. marta kada dolazi do promjene Federalnog kriznog štaba.

Tužilac je potom prezentirao odluku Vlade FBiH od 2. aprila kojom se odobrava izdvajanje 4.950.000 KM iz tekućih rezervi za FUCZ, a u svrhu nabavke materijala i opreme.

Samo dan nakon ove odluke Vlade FBiH, koju potpisuje Novalić, “Srebrena malina” i FUCZ sklopili su ugovor o kupovini 100 respiratora HC VE 003, s ugovorenom cijenom od 10,5 miliona KM. Ovaj ugovor, također, je prezentiran u sudnici.

 

Fikret Hodzic (2)

 

Tužilaštvo ovim dokazuje, tvrdi tužilac, da su svi bili upoznati s tim da je 3. aprila trebao biti zaključen ugovor o nabavci respiratora, iako dan ranije te vrste specifikacije nije bilo.

Napomenimo da ovi respiratori nisu ni nabavljeni, a premijerova sekretarica Bahra Džaka je tokom svog svjedočenja još ranije objasnila da ih je u međuvremenu nestalo na tržištu. Ona je još, podsjetimo, izjavila da je kasnije sredinom aprila od tadašnjeg vanjskog konsultanta premijera za odnose sa javnošću Zorana Blagojevića dobila nacrt pisma koji je trebalo prebaciti u memorandum i slati na potpis, koji je premijer “potpisao s nogu”. U tom nacrtu pisma spominju se respiratori koji su predmet optužnice - ACM 812 A. Ona je svjedočila i o tome da je premijer Novalić tek iz medija saznao za ovu vrstu respiratora.

 

Dvije različite informacije

 

Tužilac Hukeljić je, između ostalog, prezentirao i dokaz koji se odnosi na sjednicu Vlade FBiH od 9. aprila na kojoj je usvojen izvještaj FUCZ, a u kojem se, između ostalog, navodi da je 3. aprila napravljen ugovor o kupovini 100 respiratora.

Na ovo je reagirala Senka Nožica, advokatica optužene Jelke Milićević, naglasivši da u materijalu koji je njena branjenica zaprimila za tu sjednicu u izvještaju FCUZ-a nije bila rečenica o kupovini stotinu respiratora. O ovome će, tvrdi Nožica, naknadno prezentirati dokaz.

 

Jelka Milicevic

 

“Činjenica je da je 6. aprila dostavljena informacija drugačijeg sadržaja uz poziv za sjednicu”, naglasila je Nožica.

Tužilac Hukeljić je na to izjavio da se radi o aktu koji su oni dobili službenim putem od Vlade FBiH, tako da nije bilo razloga da sumnjaju u njegovu autentičnost.

Dio prigovora advokatice sadrži tvrdnju da postoji drugi tekst, ali mi nemamo takvu informaciju”, dodao je tužilac.

Suđenje se nastavlja 4. juna kada će tužitelji nastaviti sa ulaganjem materijalnih dokaza.

(žurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

afera respiratori, Fadil Novalić